'Tbs veilig, maar incidenten niet uit te sluiten'

ALMERE
"Het systeem van tbs maakt ons allemaal veiliger, maar incidenten kunnen we nooit helemaal uitsluiten." Dat zegt strafrechtadvocaat en tbs-deskundige mr. Job Knoester naar aanleiding van het niet-terugkeren van verlof van een tbs-patiënt in Almere.

De man verbleef in de Oostvaarderskliniek en keerde op 15 maart niet terug van verlof. Vorige week werd hij aangehouden als verdachte van het doden van twee mensen in Arnhem.

Vragen aan Job Knoester:

Hoe kan het gebeuren dat een tbs'er niet terugkomt van verlof?
Patiënten worden eerst intern behandeld en mogen niet naar buiten. Als de behandelaar denkt dat het kan, wordt geoefend met verlof. Daarbij wordt heel secuur gekeken naar de risicofactoren. Als het veilig en verantwoord kan, volgt eerst verlof met beveiligers, dan met begeleiders en uiteindelijk onbegeleid.

Toch was het nu blijkbaar nog niet veilig genoeg.
Het is niet de bedoeling dat hij wegblijft en dat gebeurt heel zelden, maar er kunnen fouten gebeuren. 

Waarom is er niet meteen groot alarm geslagen?
Dat wordt wel gedaan, maar niet via de pers. Professionals gaan op zoek naar een patiënt die wegblijft.

Maar waarom is het publiek niet meteen gewaarschuwd?
Als je dat in het openbaar zou doen, zou zo iemand zich als een desperado kunnen gaan gedragen en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. 

Deze man zou al eens eerder zijn weggebleven. Moet je dan niet extra alert zijn?
Tbs is normaal veel gunstiger dan gevangenisstraf. Maar je kunt niet verwachten dat een tbs'er meteen een volledige modelburger wordt. Een behandeling gaat met vallen en opstaan. Zijn eerdere wegblijven zal zeker consequenties hebben gehad. Maar je kunt dingen niet helemaal uitsluiten. Fouten kunnen nooit honderd procent worden voorkomen.

Maar nu is het dus goed misgegaan.
Tbs afschaffen betekent dat iemand rechtstreeks vanuit de gevangenis weer in de samenleving komt als zijn straf er op zit. Zonder behandeling. En dat risico is veel groter.

reacties (9)

 • Flevoburger

   

  Opvallend in het hele verhaal: Er wordt continue gesproken en gehandeld richting de rechten van de dader. Hmmpppf , hoe staat het met de rechten van de 2 mensen die zijn vermoord meneer de advocaat? Wat gaan we als maatschappij tegen de nabestaanden van die mensen zeggen? Een bedrijfsongevalletje?

  reageer
 • Den

   

  Klopt, want daar gaat dit verhaal ook helemaal niet over. Goed lezen he Flevoburger.

 • Faerie

   

  @Ron H. Uiteraard is dat waar, maar de re-integratie hoort te gebeuren na een straf, niet tijdens. Instanties zouden gewoon echt eerst 99% zeker zijn dat 'incidenten' niet meer kunnen gebeuren, en vanaf dat moment kun je iemand langzaam en goed begeleid los gaan laten langzaam en ondersteunen in het opbouwen van een nieuw leven. En dat zal in sommige gevallen kunnen betekenen dat iemand langer (deels) vastzit. Ik ben sowieso voorstander van het anders bepalen van straffen dan nu het geval is.

  reageer
 • ron H

   

  mensen willen niet geloven dat van elke seconde vast zitten naar 100 procent loslaten juist meer problemen geeft. je kan dat duizend keer uitleggen dat het zo niet werkt en dat dat tot veel meer incidenten leidt . maar ja men geloofd het niet.

  reageer
 • Geen

   

  Wat te denken van een enkelband met GPS, bij proef verlof Ed, zodat direct kan worden ingegrepen bij niet verder.

  reageer
 • Boels

   

  Liever een implantaat, een enkelband is met een betonschaar eenvoudig te verwijderen. Maar er zijn vast wel advocaten te vinden die zo'n nuttige medische ingreep weten te voorkomen. Dan maar de wet wijzigen.

 • Leny

   

  Nooit meer vrijlaten. Niet voor niets tbs'ers.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rob

   

  Dat zeggen ze nou net iets te vaak nadat het al veel vaker is foutgegaan met ontsnapte en weggelopen TBSers. Die Knoeter kan beter zijn mond houden dan dit soort van onzin te verkopen.

  reageer
 • Ed

   

  "Het systeem van tbs maakt ons allemaal veiliger" (Behalve dan de pechvogel die tijdens proefverlof verkracht en/of vermoord wordt). Ach ja, "er kunnen fouten gebeuren".

  reageer
 • Lies

   

  jawel hoor! nooit meer vrij laten! je hebt niet voor niets tbs! punt!

  reageer
 • Faerie

   

  Ik begrijp echt niet waarom gevangenen en tbs'ers verlof moeten krijgen? Je hebt wat gedaan, daarom zit je intern en c'est tout! Er is echt iets mis met ons systeem dat gevangenen en gevaarlijke mensen een beter leven hebben dan onze ouderen. Het kan echt niet! En weer dat gezeur over incidenten! Deze mensen zitten achter slot en grendel om een reden, dan laat je ze er dus niet uit, voordat 100% vaststaat dat deze mensen geen gevaar vormen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert