'Tbs veilig, maar incidenten niet uit te sluiten'

ALMERE • Ma 27 maart 2017 | 13:28 • Maandag 27 maart 2017 | 13:28
"Het systeem van tbs maakt ons allemaal veiliger, maar incidenten kunnen we nooit helemaal uitsluiten." Dat zegt strafrechtadvocaat en tbs-deskundige mr. Job Knoester naar aanleiding van het niet-terugkeren van verlof van een tbs-patiënt in Almere.

De man verbleef in de Oostvaarderskliniek en keerde op 15 maart niet terug van verlof. Vorige week werd hij aangehouden als verdachte van het doden van twee mensen in Arnhem.

Vragen aan Job Knoester:

Hoe kan het gebeuren dat een tbs'er niet terugkomt van verlof?
Patiënten worden eerst intern behandeld en mogen niet naar buiten. Als de behandelaar denkt dat het kan, wordt geoefend met verlof. Daarbij wordt heel secuur gekeken naar de risicofactoren. Als het veilig en verantwoord kan, volgt eerst verlof met beveiligers, dan met begeleiders en uiteindelijk onbegeleid.

Toch was het nu blijkbaar nog niet veilig genoeg.
Het is niet de bedoeling dat hij wegblijft en dat gebeurt heel zelden, maar er kunnen fouten gebeuren. 

Waarom is er niet meteen groot alarm geslagen?
Dat wordt wel gedaan, maar niet via de pers. Professionals gaan op zoek naar een patiënt die wegblijft.

Maar waarom is het publiek niet meteen gewaarschuwd?
Als je dat in het openbaar zou doen, zou zo iemand zich als een desperado kunnen gaan gedragen en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. 

Deze man zou al eens eerder zijn weggebleven. Moet je dan niet extra alert zijn?
Tbs is normaal veel gunstiger dan gevangenisstraf. Maar je kunt niet verwachten dat een tbs'er meteen een volledige modelburger wordt. Een behandeling gaat met vallen en opstaan. Zijn eerdere wegblijven zal zeker consequenties hebben gehad. Maar je kunt dingen niet helemaal uitsluiten. Fouten kunnen nooit honderd procent worden voorkomen.

Maar nu is het dus goed misgegaan.
Tbs afschaffen betekent dat iemand rechtstreeks vanuit de gevangenis weer in de samenleving komt als zijn straf er op zit. Zonder behandeling. En dat risico is veel groter.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel