'Kliniek had te weinig zicht op risico's verlof tbs'er'

ALMERE • Do 21 juni 2018 | 10:11 • Donderdag 21 juni 2018 | 10:11

De Oostvaarderskliniek in Almere had te weinig zicht op de risico’s bij verlof van tbs’er René de L., die vorig jaar vluchtte en twee mensen doodde in een hotel in Arnhem. Dat bleek woensdag tijdens een tussentijdse zitting in het hoger beroep bij het gerechtshof in Arnhem.

Volgens eigen onderzoek had de Oostvaarderskliniek geen beeld van de ‘tekortkomingen in het resocialisatieproces’. Eerdere incidenten zijn niet goed met elkaar in verband gebracht. De L. kon daardoor gewoon op onbegeleid verlof. De Inspectie van Veiligheid en Justitie onderschrijft de conclusies van de Oostvaarderskliniek en zal zelf geen nader onderzoek doen. Dit jaar wordt gekeken of de kliniek de aanpak heeft verbeterd.

Hotel in Arnhem


De nu 48-jarige René de L. kwam in de Oostvaarderskliniek terecht na een poging tot moord in 2006. Op het laatst werkte hij in het kader van zijn resocialisatie bij het Voedselloket in Almere. Daar stal hij in maart vorig jaar een bedrijfsauto en ging er vandoor. Na omzwervingen door België en Nederland kwam hij op 23 maart terecht in Hotel Rembrandt in Arnhem.
Daar heeft hij de hotelhouder en een vrouw gedood.

Datum nog niet bekend


Het was moord met voorbedachten rade, oordeelde de rechtbank op 14 februari van dit jaar. De dader kreeg dertig jaar cel plus tbs. Daartegen ging hij in hoger beroep. Het is nog niet bekend wanneer het hof de zaak inhoudelijk gaat behandelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel