100 jaar Zuiderzeewet groots gevierd

FLEVOLAND
De Zuiderzeewet bestaat 100 jaar en dat wordt volgend jaar groots gevierd. De Zuiderzeewet uit 1918 van ingenieur Cornelis Lely is de basis voor het ontstaan van de provincie Flevoland.

Zo'n 50 Flevolandse organisaties, gemeenten en verenigingen zijn van plan om op een of andere manier aandacht aan dit jubileum te besteden. Zo komt er op 14 juni volgend jaar een grootschalig publieksevenement met muziek en kunst.

Doorzichtige dijk
Daarnaast wordt er gedacht aan het bouwen van een glazen dijk, waarbij je kan zien hoe waterkering het land beschermt. Ook in documentaires, boeken, theatervoorstellingen komt het thema 100 jaar Zuiderzeewet  op verschillende manieren terug. Voor de Flevolandse kinderen worden er Zuiderzeewetspelen gehouden.

De provincie heeft tot nu toe 100.000 euro uitgetrokken voor ondersteuning van de feestelijkheden.

reacties (9)

 • L. Lendeling

   

  De vraag zou moeten zijn: wat heeft 100 jaar Zuiderzeewet opgeleverd. Dan kunnen we alleen tot de conclusie komen dat het niet is geworden wat men er van verwachte. De overheid heeft veel beloofd om te investeren in de infrastructuur, maar kwam iedere keer zijn afspraken niet na. Verder is de vraag of alles wat beoogd was met de Zuiderzeewerken wel een succes genoemd kan worden? Het antwoord op die vragen is niet zo positief als de landelijke en regionale politici ons willen doen geloven.

  reageer
 • Jantje

   

  Dat het Rijk Lelystad had gepland voor 120.000 inwoners (en dus ook daarvoor al van alles had voorbereid) , maar uiteindelijk veel te vroeg met de aanleg van Almere begon (waardoor Lelystad op 60.000 inwoners bleef steken), was zeker geen succes, want daar plukken de inwoners van Lelystad nog steeds de zure vruchten.

 • Jj

   

  Volgens mij hoort de Wieringermeer er ook nog bij ook deze viel droog door de zuiderzeewet...

  reageer
 • Dirk2

   

  Mooi! Trots op de Polder!

  reageer
 • H J van der Werf

   

  Toch is er ook een grote schaduwkant aan de Zuiderzeewerken. Lely was in zijn tijd als minister verantwoordelijk voor de waterveiligheid van Nederland. Hij had zijn inpolderingsplannen ruim voor hij minister werd al ontwikkeld, en vocht ervoor om dit plan in zijn geheel te kunnen realiseren. In Zeeland waren de dijken destijds nog veel slechter dan rond de Zuiderzee, maar Lely bekommerde zich hier niet zo over. Na het aanleggen van de afsluitdijk in 1932 is toenmalig mr. President Colijn door verschillende hooggeplaatsten gewaarschuwd, ook in Zeeland spoedig actie te ondernemen. I.p.v. daarvan vond Colijn het belangrijker om verder te gaan met het inpolderen van de Zuiderzee. Totdat in 1953 de dijken in Zeeland doorbraken, en er vele mensenlevens en onnoemelijke schade werd veroorzaakt. Hier hoor je eigenlijk nooit wat over, evenals de ecologische ramp die de Zuiderzeewerken veroorzaakte.

  reageer
 • Rudi

   

  Ecologische ramp?? Dat moet je me even uitleggen

 • F. Burger

   

  Toch zou er dan ook gekeken moeten worden naar de staat van de dijken in Zeeland. Hoe was de kwaliteit van herstel van de dijken in Zeeland nadat in de tweede wereldoorlog diverse dijken in Zeeland werden doorgestoken door de geallieerden om de Duitse bezetter te kunnen isoleren en uiteindelijk te verslaan?

 • Cees keppel

   

  in de uitzending over 100 jaar Zuiderzeewet wordt de Noordoostpolder als eerste genoemd waar de drooglegging mee begonnen is. het ligt anders de proefpolder bij Andijk was de eerste stap in de Zuiderzeewet, daarna de drooglegging van de Wieringermeer gelijktijdig met het maken van de korte Afsluitdijk Ewijksluis en eiland Wieringen en de Afsluitdijk Wieringen Friesland, daarna de NOP

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • KC

   

  Jullie moeten Ed Voight in schakelen. Hij is een van de weinigen die alles weet over Lely en tevens bevriend met de familie Lely. Binnenkort ook bij de NPO.

  reageer
 • slim

   

  Mijn slager zegt altijd mag het ietsje meer zijn.. Dan zeg ik vaak mag het ietsje minder wezen. De provincie ondersteunt met belastinggeld. Maar de burger zal overal voor moeten betalen verwacht ik..

  reageer
 • Dirk

   

  Nu de Provincie zoveel ondersteuning geeft aan het museum Batavialand is het zaak dat diezelfde provincie de museale activiteiten dan daar zoveel mogelijk promoot en laat plaatsvinden. Er is ruimte en water genoeg om de glazen dijk daar te bouwen. Of nog duidelijker is het maken van een stukje echte dijk met matten, stortsteen, betonnen zuiltjes, weg erop enz. Maak van het museum meer een levendiger geheel als het nu toch eens iets mag kosten.

  reageer
 • lelystedeling

   

  In december 2016 is er al 10 miljoen euro ingestoken ! Het was pompen of verzuipen.

 • Tsja

   

  Nou doe mij maar een biertje.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert