Hondenbezitters betalen veel meer belasting

ALMERE
Hondenbezitters in Almere betalen bijna twee keer zoveel hondenbelasting als de gemiddelde Nederlander. Uit de Atlas van de Lokale Lasten 2017 van COELO blijkt dat het gemiddelde ligt op 55 euro per jaar. In Almere is dat 106,30 euro. In Gorinchem en Groningen betaal je het meest voor je viervoeter: respectievelijk 124 en 117,50 euro. 

De gemeente Almere denkt er over na om in de toekomst de hondenbelasting af te schaffen. Dat zei wethouder Frits Huis begin dit jaar. Maar de gemeente kan op dit moment niet zonder de inkomsten van 1,4 miljoen euro.

Niet alle gemeenten heffen hondenbelasting. In Noordoostpolder en Zeewolde betaal je niets.

[https://localfocus2.appspot.com/58e4a562765c2]

 

reacties (57)

 • Sandra A.

   

  Waarom kan het in niet gewoon zoals in andere landen en ook andere gemeentes in NL? Heeft je hond gepoept, verplicht oprapen en dumpen in de speciale vuilnisbak voor hondenpoep. Ik was afgelopen weekend op het strand bij de pier van Scheveningen. Zit je lekker op een matje, kind speelt in het water met blote voetjes en het zand. Komt er een vrouw met een hond aangelopen, die hond liep los. Vervolgens gaat die hond uitgebreid zitten om te poepen. Vrouw loopt gewoon door en negeert poepende hond. Ik vind het probleem bij de baasjes liggen en niet bij de honden. En ik vind dat hondenbelasting een hele goede drempel is om de hondenpopulatie in toom te houden. Geen kwijtschelding voor hondenbelasting mogelijk maken. Verplicht hond registreren bij de Gemeente door dierenarts (die moet een check systeem krijgen of je hond geregistreerd is en anders verplicht alsnog registreren). En heffen die handel. Wij hebben hier wel op 5 minuten afstand een super groot park om je hond uit te laten maar nee, dat is nog te ver lopen voor mensen. Ze doen hun deur open, honden lopen naar buiten doen willekeurig hun behoefte en lopen weer naar binnen. Klaar, hond is uit geweest. We hebben speelterreintje, nou daar wil je niet zitten door de lucht en kinderen komen altijd onder de poep thuis. Verschrikkelijk. Geen sociale mensen. Waarom neem je een hond als je niet even een stuk wil lopen om hem fatsoenlijk uit te laten? Niet te klagen over al die mensen die hun honden chronisch hun behoefte in hun tuin laten doen en dan niet opruimen of de stront de poort onder door spuiten met de tuinslang waarom het daar zo smerig wordt dat je instant je tuin niet meer wilt verlaten. Nee, het probleem zit echt in de baas en die mag daar wat mij betreft flink voor gaan dokken en nog strakker gebonden worden door regels.

  reageer
 • Hondenbezitter

   

  Nee, niet te veel honden, er komen steeds minder fatsoenlijke uitlaatplekken en gebieden waar een hond kan rennen en zijn energie kwijt kan. Dus is men gedwongen de honden gewoon in de wijk uit te laten. Zoals Karel al aangeeft, gaat het parkenplan een ramp worden voor honden, eigenaars en hun omgeving. En wat uw straat betreft (inderdaad heel vies en smerig): voor de vele hondenbelasting die de gemeente jaarlijks opstrijkt, zou men handhavers moeten inzetten én hondenuitlaatvelden moeten aanwijzen. Maar nee, het geld wordt voor andere middelen gebruikt. En eerlijk gezegd: katten zijn een veel grotere overlast bij ons in de buurt. Stront in de tuinen is aan de orde van de dag.

  reageer
 • Rob

   

  Linksom of rechtsom iedere reactie komt feitelijk op het zelfde neer, teveel hondenbezitters zijn te beroerd om de hondenstront, kattenstront van hun huisdier op te ruimen en het merendeel van de niet huisdierenbezitters worden ondergeschikt verklaard aan het huisdier. Met andere woorden banjer maar gewoon door een ondergescheten grasveld, stoep en winkelcentrum heen want heb het niet over het huisdier. Rare wereld toch.

  reageer
 • Evie036

   

  Ik heb geen hond en baal er ook regelmatig van als ik weer eens de gekste sprongen en stappen moet nemen om een hoop stront te ontwijken. Toch neem ik dit de baas van die honden niet kwalijk, ze betalen daar immers voor en mogen toch verwachten dat de gemeente dat geld gaat gebruiken om die bergen stront tegen te gaan. Katten zijn heel wat erger, die komen je tuin in schijten alles vol en gaan zitten graven waarna ze je leuke sierboompjes als krabpaal gebruiken. Ik zie dan ook graag belasting op het hebben van katten ingevoerd worden en als we dan toch extra belastingen gaan invoeren ook graag op de openhaard die een vieze rooklucht door de schoorsteen blaast. Het mooiste zou natuurlijk zijn als de gemeente bij plantsoenen en andere bos en graspartijen meer prullebakken gaat plaatsen zodat elke hondeneigenaar de stront snel kan opruimen en de hond belastingvrij gaat worden en mensen hun kat binnen of in eigen tuin houden.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik woon vlakbij een straat die de doorgaande weg is in de wijk. Tussen de huizen en de rijbaan lopen smalle stroken gras en bomen, die door hondenbezitters worden gebruikt om hun honden uit te laten. De stront wordt niet opgeruimd natuurlijk. Gevolg: op windstille warme dagen na een regenbui stinkt de hele straat waanzinnig. Je zal er maar wonen! Echt, er zijn gewoon teveel honden in Nederland.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Faerie

   

  Ik pleit (in een notendop) nog steeds voor een belasting op diervoeder en andere dierproducten, zodat elke diereigenaar landelijk evenveel betaald. Dit kan dan evenredig verdeeld worden per provincie/gemeente op basis van registratie, wat betekent dat chippen en registratie van een huisdier interessant wordt, want op die manier 'scoor' je als diereigenaar meer geld voor je provincie om uit te geven aan dierendoelen: asiels, ambu's, opvang, sterilisatieprogramma's, schoonmaak.. etc. Win, win, win, win, win.

  reageer
 • ratje

   

  nou ja katten belasting zou inderdaad wel op zijn plek zijn. het is gewoon lastig dat dit soort huisdieren niet alleen voor plezier voor de baas zorgen, maar ook voor overlast voor de rest van de mensen, in de vorm van poep, blaffen, miauwen, aanvallen etc en niet te vergeten mensen die allergisch zijn voor deze dieren. want er zijn helaas ook geen woonomgevingen die vrij zijn van deze dieren, dus de keuze om ergens anders te gaan wonen helpt helaas ook niet, ik denk dat een woonomgeving waar dit soort dieren niet toegestaan zijn best wel wat mensen zal trekken, en zo heb je ook geen gedoe, en dan zou belasting inderdaad niet/minder nodig zijn. Maar helaas beiden moeten aanpassen, zowel de huisdier eigenaren als de mensen zonder dieren, dus zorg voor minimaal overlast voor elkaar en je hebt deze discussies een stuk minder.

  reageer
 • ratje

   

  nou dat zou inderdaad een optie kunnen zijn, echter is een hutje op de hei helaas neit betaalbaar. natuurlijk heb je altijd omgevingsgeluiden, dat snap ik, maar wat als zo iemand direct naast je woont, zoals in mijn geval, die de hond alleen thuis heeft en deze ook in de nacht aan het blaffen is? op een appartement trouwens, kijk een huil baby naast de deur in de nacht heb ik meer begrip voor dat kan iedere ouder over komen. maar moedwillig je hond alleen laten en deze lekker zijn gang laten gaan vind ik een ander verhaal

  reageer
 • Hondenbezitter

   

  Precies. Het is pure belastingdiscriminatie. Ik snap nog steeds niet hoe deze belasting mag en kan blijven bestaan. Zou juridisch nog weleens interessant kunnen zijn.

  reageer
 • Hondenbezitter

   

  Precies. Het is pure belastingdiscriminatie. Ik snap nog steeds niet hoe deze belasting mag en kan blijven bestaan. Zou juridisch nog weleens interessant kunnen zijn.

  reageer
 • Mark

   

  Geef eens één GOEDE reden om hondenbelasting te heffen? Argument vervuilend is de grootste onzin. Katten vervuilen net zo hard, zo niet meer dan honden. Als hondenbezitter ben je verplicht om de poep op te ruimen. Doe je dat niet dan krijg je een boete.....ik zeg afschaffen van een onzinnige belastingmaatregel, die alleen maar bedoeld is om de staatskas te spekken.

  reageer
 • Toetsenbord

   

  Hondenbelasting is nooit bedoeld om het aantal honden te reguleren. De heffing had ooit een ander doel. Dan zou er namelijk ook kattenbelasting moeten worden geheven. En dat gebeurt ook niet. Uw voorstel een nulletje erbij raakt kant noch wal. Eigenlijk is het een domme reactie die voortvloeit frustratie omdat uw kinderen niet zorgeloos kunnen spelen. Dat ligt niet aan de hond maar aan de eigenaar die de hond maar overal zijn behoefte laat doen zonder op te letten. Daarin heeft u namelijk gelijk. Verplichten om op te ruimen is een oplossing. Helaas niet te handhaven. Dus gedragsverandering en daar kunt u een bijdrage aanleveren. Aanspreken op een normale manier en vragen of ze het willen opruimen.

  reageer
 • Barbara

   

  Je bent een hoge uitzondering, besef dat.

  reageer
 • Sanne

   

  Ik heb 2 honden, die ik in het bos uitlaat. Waar ik netjes voor betaal. Maar ik heb een tuin vol met katten shit. Daar word niks aan gedaan..

  reageer
 • Erno

   

  En iedereen zegt dat ze de poep van hun hond netjes opruimen..... Wie laat die drollen dan achter..... De plaatselijke roze olifant?

  reageer
 • Piet

   

  Mooi toch! Mag veel hoger! Betere afspraak: Laat je je hond uit in je eigen tuin dan hoef je geen heffing te betalen. Daarbuiten? Minimaal €500,- aan heffing. Als ik lekker in de singel ga zitten voor mn behoefte krijg ik een boete. Als ik het thuis doe niet.

  reageer
 • Anno1978

   

  Tip: Zou een hutje op de hei niks zijn. Buiten blaffende honden heb je natuurlijk ook nog schreeuwende kinderen overal

  reageer
 • Tsja

   

  Vindt je het gek dat hij erom heenrijd? Anders moet hij regelmatig zijn karretje schoonmaken en daar heeft hij geen zin in.

  reageer
 • Schijthond

   

  Gegeven de reacties is er heel wat te doen omtrent de Schijthond en de belasting die daarop geheven wordt, stel voor Provincie Flevoland dat jullie hiermee een nieuwe melkkoe hebben gevonden en de bezitters van deze schijthonden rustig kunnen aanslaan voor 50€ per maand. Met al dat geld kunnen mooie schijtuitlaatplaatsen bekostigd worden zodat de overige burgerij over schone stoepen kan lopen ipv in de stront van anders man z'n hond!

  reageer
 • Tja..

   

  Ik laat mijn hond alleen maar schijten waar het toegestaan is. En mocht het toch gebeuren dat ze het doet waar het niet mag dan ruim ik het netjes op. Dus waar je het over hebt..? Bedankt he, joh.. Met je vooroordelen..!

  reageer
 • Karel

   

  Het is precies zoals u zegt. Ik wil er nog aan toevoegen dat ondanks de heffing van deze onwijs dure hondenbelasting er aan de andere kant steeds minder uitlaatplekken komen, of gebieden waar de hond lekker vrij kan rennen. Bos der Onverzettelijken, Waterlandse Bos, Lumièrepark, etc. Een en al kaalslag met plannen die het uitlaten en los laten lopen van de hond onmogelijk maken. Na het fameuze bomenplan schijnt er nu een Almeers Parkenplan te zijn. De honden worden vergeten. Ik voorzie straks grote problemen. Honden zullen steeds vaker in de woonwijken moeten worden uitgelaten, meer poep op straat, ergernis van iedereen. En gefrustreerde honden die hun energie niet kwijt kunnen. Ook hier laat deze gemeente het weer liggen. Het kán allemaal in Almere!

  reageer
 • Qwerty

   

  Deze belasting is bedoeld om het aantal honden te reguleren. Mensen denken misschien beter na over de aanschaf van een hond, en zien daar dus hopelijk van af als ze de bijkomende kosten kennen, zoals belasting. Als je t aan mij vraagt zeg ik, nulletje erbij bij die belasting. Ben die beesten helemaal zat. M'n kinderen kunnen op sommige plekken echt niet meer spelen in deze wijk, muziekwijk

  reageer
 • .\/\/.

   

  Nee, ik heb het nu specifiek over hondenbelasting. Teveel aso eigenaren denken dat ze voor die 100 euro hun hond overal mogen laten poepen.

  reageer
 • Hekking

   

  Dit is typisch een reactie van een simplist. Katten doen ook overal hun behoefte. Uw reactie is feitelijk net zo simplistisch als die van wethouder Huis. Gebrek aan creativiteit om de hondenbelasting af te schaffen en te vervangen siert deze wethouder.

  reageer
 • Philip

   

  Toch een beetje domme reactie. Stel dat het onzinnige idee van de emmer mogelijk zou zijn: waarom zou je dan alsnog nog moeten betalen?

  reageer
 • frits

   

  we hangen jou een emmer onder je kont

  reageer
 • Rob

   

  Mag voor mij generaal verhoogt worden naar 500€ per jaar per hond. Baasjes laten hun hond overal schijten waar het verboden is of dat het stinkt dat je er beroerd van wordt. Of anders alle honden verplicht een emmer aan de kont dan mag het voor 250€ per jaar per hond.

  reageer
 • Danny

   

  Hier betaal ik hondenbelasting en zijn er pkekken waar mijn hond mag poepen en laat het daar dan ook doen. Ik was laatst op Texel en daar betaal ik niks en ruim het daar netjes op, maar dat is dan ook een plek waar je bijna geen zwerf vuil tegen komt. Kom je terug in Almere zie je overal zwerfvuil en containers die gewoon de hele week langs de kant van de weg staan.

  reageer
 • Kritiesj

   

  Volgens mij voelen ze zich honds behandeld

  reageer
 • Philip

   

  U bent duidelijk voorstander van een ouderwetse heksenjacht. Dan ook maar meteen de boetes voor snelheidsovertredingen, fietsen op het trottoir, verkeerd parkeren, openbare dronkenschap etc verdubbelen?

  reageer
 • Hans

   

  Borrelpraat! Alsof dat geld in de zakken van bestuurders verdwijnt! Overigens heb ik zelf geen hond en zie het nut van hondenbelasting niet in. Die belasting is voor een hoop hondeneigenaren bovendien een vrijbrief om de hond overal op straat te laten poepen en niets op te ruimen onder het mom van "Ik betaal belasting, dus laat de gemeente het dan ook maar opruimen!".

  reageer
 • Jade

   

  Hondenbelasting is in strijd met art. 1 van de grondwet. Waarom moet je voor een hond betalen terwijl al die katten of andere dieren niet voor betaald hoeft te worden. Dit is wel echt discriminatie. Laten we gewoon deze afschaffen en dan open haarden belasting hiervoor doen. Dat vervuilt namelijk meer dan een hondendrol.

  reageer
 • Piet

   

  Het zou echt wel helpen als ze ook kattenbelasting in zouden voeren. Dan neemt het aantal tuinscheiters, plantjes uitkrabbers, vogeldoders en nachtelijke mauwers zeker flink af. En paardenbelasting zou ook erg goed zijn want die laten nog grotere drollen achter op de fietspaden. Het is toch niet normaal dat de overbodige luxe van een enkeling gratis overlast bezorgt bij vele anderen.

  reageer
 • ratje

   

  afschaffen... sorry ik ben gek op dieren.. maar mensen laten hun katten en honden altijd het probleem van anderen worden, door middel van ze te laten blaffen in huis of in de tuin, overal hun boodschap laten doen. ja dat is gewoon niet netjes, en niet te vergeten de mensen die honden los laten lopen en naar andere mensen laat gaan... nog erger de aggresieve honden. was het niet zo dat een tijd geleden een persoon in het beatrixpark in almere gebeten werd en de eigenaresse gewoon weg was gegaan? ja ze had zich laten aan gegeven maar het idee alleen al dat je als honden eigenaar je zo gedraagt na een incident door toedoen van jouw dier... sommige mensen geven zich zelf helemaal niet aan! dus ja laat ze maar betalen. sorry lang verhaal vol frustratie! er zijn zat mensen die natuurlijk wel goed om gaan met hun dieren

  reageer
 • .\/\/. (de èchte)

   

  Geef gerust je eigen mening, maar gebruik een eigen pseudoniem.

  reageer
 • Philip

   

  De gemeente laat de hondenbelasting al sinds jaar en dag in de algemene middelen vloeien. Er gaat dus geen cent naar de bestrijding van overlast door honden. Op zich is het heffen van deze belasting op grond hiervan dus discriminerend. De gemeente zou door een beter handhavingsbeleid overlast veroorzakende hondenbezitters aan moeten pakken. Want de hond kun je het niet kwalijk nemen, ik heb mijn hond de APV voorgelezen maar hij snapte het echt niet. Overigens heb ik ook heel vaak last van fietsers die zich niet altijd aan de regeltjes houden, met alle gevaren van dien, maar niemand zal op het idee komen om fietsbelasting te heffen. Of kinderbelasting wanneer ze geluidsoverlast veroorzaken op een speelplaats. Hondenbelasting is dus net zo onzinnig.

  reageer
 • Eefje

   

  Die bakken staan er in Dronten ook. Zit een grote sticker met een tekening van een poepende hond op. En de hondeneigenaar heeft een enorm voordeel sinds vorig jaar: je mag de hond nu overal laten poepen, als je het maar opruimt. Maar dat tweede blijkt lastig voor de meeste eigenaars, dus mag die belasting van mij elk jaar omhoog tot men het leert.

  reageer
 • 13xx

   

  Hoe hoog is eigenlijk de MauriceDeHond belasting?

  reageer
 • Hondepoepinmijnvoortuin

   

  Mooi zo, zou het dubbele moeten zijn!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Hondenbelasting kan niet hoog genoeg zijn. Wat mij betreft verdubbelen ze het bedrag en huren ze voor deze extra inkomsten boa's in die streng controleren op poepen op het trottoir en op speelplaatsen. Deze boa's moeten een bonus krijgen bij het vinden van een overtreding, zo blijven ze scherp zoeken naar aso eigenaren.

  reageer
 • Joop

   

  En ja hoor, daar gaan we weer! Als het over hondenpoep of over hondenbelasting gaat, zijn de reacties niet van de lucht! Maar over de openbare peuken asbak , bijvoorbeeld de bushokjes, hoor je niemand!

  reageer
 • Joost

   

  Kosten daargelaten, het gaat om de overlast. En dat zijn niet alleen honden. Katten die loslopen zijn minstens zo vervelend. O ja, dit los je niet op met een belasting ;-)

  reageer
 • Dirk

   

  Hij verspreekt zich gewoon en geeft toe dat het geld ergens anders voor wordt gebruikt. Maar ja dat is al jaren bekend eigen zakken vullen is belangrijk.

  reageer
 • Flevoburger

   

  In bezwaar gaan en laten voorkomen bij de rechter. Dat ga je gewoon keihard winnen. PUNT ( men gaat er gewoon vanuit dat je dat niet doet en gewoon betaald, de boefjes)

  reageer
 • jan

   

  Ik laat hem gewoon lekker schijten. Ik betaal ervoor.

  reageer
 • Janet van V

   

  Ze moeten het landelijk vastleggen.Over het zelfde betalen is wel zo eerlijk lijkt mij.

  reageer
 • Sherry-tomatensaus

   

  Jammer, tegenwoordig is iedereen skeer. Maar wel goed want anders zou alles vol lighen met hondendrolletjes 💩 Gr. Sherry

  reageer
 • Barbara

   

  De POEPZUIGKAR rijdt hier op dringend verzoek van bewoners tweewekelijks langs. De drollen helaas, laat ie links liggen. Gemeente kent geen enkele schaamte als we hen al jaar en dag hierover inlichten. Bestuurder rijdt als een blind paard zijn opgedragen route op fietspaden en omzeild als een heuze vriend van de ambtenarij precies die plekken waar het vol ligt met deze hondenstront. Dagelijks liggen er nieuwe partijen. Van lichtbruine kleur oplopend naar wat donkerder, van hard uitgeperste draaikolken naar dunne wat weglopende diaree. Precies in de loop van huis naar parkeerplaats. Je kunt er niet omheen je moet de gekste sprongen maken om er niet in te hoeven trappen. Wijkbeheer moet eens flink worden aangesproken ipv geirriteerde bewoners telekens voor boeman te laten spelen.

  reageer
 • dirk

   

  ze vinden ook dat jij te weinig eigen risico betaald dat mag bij jou wel naar 1500 euro wie zorg gebruikt betaald en ook je zorg premie kan naar 300 euro per maand , en je betaald ook te weinig loonbelasting dat kan ook naar 80 procent bij je dan weet je dat t leven flink duur is voor je .

  reageer
 • Wim

   

  Ik ruim altijd de drollen van mijn hond op, maar op een wandeling van anderhalf uur komt ik nergens een prullenbak tegen om het in te deponeren. Belachelijk.

  reageer
 • As

   

  Ik woon in Almere, heb al jaren een hond en betaal ieder jaar de belasting. De gemeente houd graag zijn/haar hand op om het geld te innen maar doen er niks voor terug dus bij deze: Gemeente Almere, gebruik mijn geld waarvoor jullie het innen of schaf het af. Het is trouwens wel vreemd dat veel mensen een hoop commentaar op honden drollen hebben maar je hoort bijna niemand over het feit dat er meer katten dan honden zijn en die poepen vaker buiten de kattenbakken dan er in, laat de gemeente daar ook eens belasting voor gaan heffen.

  reageer
 • Peter

   

  Kansloze reactie. Je bent blijkbaar geen liefhebber van honden en daarom moeten mensen maar de hoofdprijs betalen? Jouw gezin betaald veel minder dan €1000 om al die drollen door de wc te spoelen

  reageer
 • deetje

   

  In dronten 66 euro voor de eerste hond maar 120 voor de tweede dus ook erg hoog en je krijgt er niets voor terug dus eigenlijk is het een oneigenlijke belasting. In Sneek zetten ze overal bakken waar je de zakjes met poep in kan deponeren kijk dan krijg je er iets voor terug

  reageer
 • .\/\/.

   

  Want de mensen die die boetes moeten uitschrijven zijn gratis? En de beroepszaken die al die mensen aanspannen zijn ook gratis?

  reageer
 • Willen Dronten

   

  Ik vind het nog weinig, ze moeten het verhogen naar 1000 Euro. Overal waar je kijk drollen Nederland lijk wel een open riool. Wordt het niet eens tijd dat daar wat aan gedaan wordt dus de vervuiler betaald. Dat geld ook voor auto waarom niet voor de hond

  reageer
 • Lies

   

  Ze kunnen beter eigenaren van loslopende honden een boete geven! vangt de gemeente meer geld!

  reageer
 • Raymond

   

  De vervuiler betaalt, dat is de stelling. Maar doet degene die de betaling heft ook iets aan de vervuiling? Het antwoord is nee. Dus is deze heffing onterecht. Het zou zo moeten zijn dat de ontvangen belasting niet in de algemene middelen terecht komt zoals blijkt. De gemeente zou deze bedragen beter kunnen stoppen in toezicht en handhaving, dan zou dit een nuttige heffing zijn om het imago van de stad te verbeteren en een ergernis bij velen weg te nemen. De boetes die daarmee geïnd worden kunnen dan naar de algemene middelen. Zoals het nu is blijkt het een doodgewone belastingheffing met een naampje te zijn.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert