Minder meldingen over discriminatie

FLEVOLAND
Bij het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland kwamen vorig jaar minder meldingen van discriminatie binnen dan in 2015. Uit het jaarverslag van de organisatie blijkt dat het aantal daalde van 344 naar 289. 

De daling komt vooral omdat het aantal aangiftes bij de politie daalde. Ook signaleerde het Bureau Gelijke Behandeling zelf minder discriminatie, zoals bij vacatures nog geregeld voorkwam. Zo is het bijvoorbeeld voor bedrijven niet toegestaan om specifiek naar mannen tot een bepaalde leeftijd te vragen. 

Wel kwamen er meer tips binnen van buitenaf. Zoals een man uit Noordoostpolder. Hij belde met het bureau om door te geven dat zijn vrouw door de buren "zwarte aap" werd genoemd, en dat ze een banaan naar haar wierpen. 

De meeste meldingen in Flevoland hebben betrekking op herkomst, kleur, ras en geslacht. De discriminerende opmerkingen worden vooral op het werk gemaakt. Zo namen twee vrouwen contact op met de organisatie omdat ze op het werk werden gediscrimineerd door klanten. Eén van de vrouwen werd uitgemaakt voor "vieze zwarte buitenlander". De andere vrouw, een moslima, kreeg tijdens haar werk te horen van een klant: "Jullie ook met je geloof. Dat leert je mensen te vermoorden. Want dat staat in de Koran."

reacties (1)

 • Ed Molenaar

   

  Duidelijk zijn in vacatures is geen discriminatie. Mening over boeken ook niet. En vieze xxx is schelden en geen discriminatie. Discriminatie is veel zwaarder en m.i. gebeurd dat weinig. Wellicht worden autochtonen vaker gediscrimineerd.

  reageer
 • MKM

   

  Zijn dit feiten of is dit uw mening?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert