Landbouwgrond hier het duurst, maar prijs stijgt minder hard

FLEVOLAND
Landbouwgrond in Flevoland is nog steeds de duurste van Nederland, maar de prijs steeg hier vorig jaar wel minder dan in andere regio's. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de agrarische tak van makelaarsvereniging NVM. 

De grondprijzen in Zeeland en het Noordoosten van Nederland stegen vorig jaar bijvoorbeeld harder dan in Flevoland. Volgens NVM-woordvoerder Roeland Kimman is dat een logisch gevolg van marktwerking. "We zien datzelfde ook bij koopwoningen. Als die ergens duur zijn, zijn er altijd mensen die uitwijken. En dan stijgt de prijs elders uiteindelijk ook."

Voor landbouwgrond die vorig jaar in Flevoland van eigenaar veranderde werd gemiddeld 77.000 euro per hectare betaald. De gemiddelde prijs in Nederland was 57.900 euro, tegenover 55.200 euro in 2015. 

Waarom is de prijs in Flevoland zo hoog?
Volgens woordvoerder wordt de prijs van landbouwgrond door verschillende factoren bepaald, zoals bijvoorbeeld de samenstelling van de bodem, de waterhuishouding en de grootte van percelen. Op al deze gebieden scoort Flevoland goed. Hierdoor kunnen boeren hier meer voor hun land vragen dan elders.

Waarom stijgt de prijs van landbouwgrond? 
Dat komt volgens de NVM onder meer omdat het in de akkerbouw economisch veel beter gaat. Melkveehouders zitten nog vaker in onzekerheid over hun toekomst door de beperkingen die worden gesteld aan de hoeveelheid mest die zij mogen produceren.

Volgens de NVM wordt de prijs van landbouwgrond ook opgedreven door investeerders. Geld dat in de aankoop en het verpachten van landbouwgronden wordt gestoken, levert immers veel meer op dan wanneer het op een spaarrekening wordt gezet.

reacties (2)

 • klaas

   

  swifter.. je snapt het nog niet helemaal denk ik.. dr is een voedseloverschot.. de rest wat je zegt ga ik maar niet op in..

  reageer
 • swifter

   

  en op die hele dure landbouwgrond,de beste grond van de wereld gaan wij allemaal ongein uit halen; onderwater zetten, terug geven aan de natuur, steden er op bouwen, recreatie,fourage gebied voor ganzen, oostvaarders plassenen meer onzinnige plannen, terwijl er in een groot deel van de wereld voedsel TEKORT is

  reageer
 • Jantje

   

  De derde wereld is de enige plek waar een voedseltekort is en daar hebben ze geen geld voor jouw dure producten. De mensen waar jij jouw producten aan verkoopt hebben al een obesitas, een overschot en enorme verspilling.

 • Frits1

   

  Jazeker en we gaan deze kostbare grond nog verder versmeren met fijnstof, roet, asfalt, vliegtuigen en vliegveld. Om nog maar te zwijgen over de idiote plannen van Staatsbosbeheer en aanverwanten.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert