Geen juridische stappen tegen oude top Berechja

URK • Zo 23 april 2017 | 17:49 • Zondag 23 april 2017 | 17:49
De oud-bestuurders en toezichthouders van het Berechja College op Urk worden niet aansprakelijk gesteld voor de financiële problemen op de school. Dat zegt het ministerie van Onderwijs na lang wikken en wegen.

De onderwijsinspectie schreef vorig jaar in een onderzoeksrapport dat de aanbesteding van de bouw onrechtmatig was. Het project had Europees aanbesteed moeten worden. Dat is niet gebeurd. Ook was er bij de nieuwbouw sprake van belangenverstrengeling. De bouw en het toezicht daarop werd door bedrijven gedaan met dezelfde eigenaar. 

Reactie ministerie OCW
De woordvoerder van minister Bussemaker laat weten dat er juridisch onderzocht is of maatregelen tegen de oude schoolleiding genomen konden worden. Hij schrijft: "De voormalige bestuurders en toezichthouders hebben fouten gemaakt en daarom is het goed dat deze zijn vertrokken. Het ministerie heeft niet de juridische middelen om hen aansprakelijk te stellen. De enige die dat zou kunnen is de huidige bestuurder van het Berechja College."

Verwijtbare schade moeilijk aan te tonen
De huidige bestuurder geeft echter aan hier niet aan te willen beginnen. Hij wil de volle prioriteit geven aan het herstel van Berechja. De advocaat van de overheid steunt hem daarin. "Het kost zeer veel tijd en ook veel geld. Het blijft moeilijk aan te tonen dat de oud-bestuurders en -toezichthouders verwijtbaar schade aan het Berechja hebben toegebracht", zo laat de landsadvocaat via de woordvoerder van het ministerie weten. 

Reddingsoperatie 
In 2014 bleek dat de nieuwbouw van de school miljoenen duurder uitviel dan gepland. Ook liep het aantal leerlingen terug, waardoor het Berechja technisch failliet werd verklaard. Er kwam een reddingsoperatie. Het Rijk, de provincie en de gemeente legden 2,5 miljoen euro op tafel om de school van de ondergang te redden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel