Geen verbod op vossenjacht rond kippenboerderijen

FLEVOLAND
De provincie Flevoland trekt de ontheffing voor de jacht op vossen niet in. Dat antwoordt Gedeputeerde Staten op vragen van de Partij voor de Dieren. Die partij wil dat de vossenjacht in de buurt van vrije uitloop kippenboerderijen stopt.

Vorig jaar december verleende de provincie een ontheffing voor het jagen op de vossen. Volgens de PvdD is de jacht niet nodig. De meeste kippenboerderijen zouden geen deugdelijke afscherming hebben, waardoor de vossen makkelijk bij de kippen komen. Betere afscherming van de kippen zorgt er vanzelf voor dat de vossen wegblijven, meent de partij.

Volgens Gedeputeerde Staten is een voorwaarde voor de verlening van de jachtvergunning dat er een goede afscheiding is. Daarom is er geen reden om de vossenjacht nu weer te verbieden, zegt GS.

reacties (8)

 • Roelf van Bergen.

   

  Wat een rare krom redenatie van het provincie bestuur: "Volgens Gedeputeerde Staten is een voorwaarde voor de verlening van de jachtvergunning dat er een goede afscheiding is. Daarom is er geen reden om de vossenjacht nu weer te verbieden, zegt GS." Als er en deugdelijke afscheiding is dan is de jacht op de Vos om redenen van bescherming van vrije uitloop kippen helemaal niet nodig, dus is er juist alle reden om de vergunning in te trekken.

  reageer
 • Josje

   

  Er zijn te veel vossen! Ze hebben geen natuurlijke vijanden. Slechts de mens... Dus wel bestrijden. Vos stond hier schaamteloos naar binnen te kijken door de schuifpui nadat hij een kip uit onze tuin had gekaapt.

  reageer
 • Frits

   

  Er zijn evenveel vossen als dat er voer voor ze is, dus is de oplossing om ze minder te voeren door eindelijk eens goede hekken om de kippen te plaatsen. Bij goede hekken is afschot totaal overbodig.

  reageer
 • Hans van der Moolen

   

  Vossen zijn een van de grootste belagers van pluimvee en weidevogels. De partij voor de dieren zou zich druk moeten maken om de weidevogels, Predatie door vossen en kraaien doet de weidevogelstand geen goed. Weidevogelbeschermers klagen steen en been,vossenstand moet drastisch naar beneden.Maar zolang deze partij weigert dit in te zien vrees ik het ergste.

  reageer
 • Harm

   

  De weidevogels worden afgemaaid door de melkboeren die het gemaaide gras naar hun koeien toe brengen. Die koeien grazen nooit meer buiten in de wei maar staan permanent binnen op stal.

 • Bergerac

   

  Een vos heeft genoeg aan het kleinste gaatje in een omheining. Het is een enorm slim dier.Er zijn al teveel vossen dus die afschotvergunning is echt wel nodig.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Lily

   

  Vossen zijn zulke mooie dieren. Heb er zelf helaas nog nooit een in het echt gezien. Volgens mij hebben ze het moeilik om te overleven. Is het nu nodig om ze af te schieten. Snap wel dat het niet leuk is voor een kippenboer als er een kip word gepakt. Maar er moet gewoon een goede afscheiding worden gemaakt. Nu is de vos de dupe. Een vos plant zich moeilijker voort dan een kip die allemaal eieren legt.

  reageer
 • IK

   

  Als je de vos en de kip niet van elkaar kan scheiden zal de vos zich beter voortplanten dan de kip, immers alle eieren en kuikens zijn zijn prooi, veel prooi betekend ook veel jonge vossen. Dat je nog nooit een vos in het wild hebt gezien vind ik jammer, zijn echt mooie dieren. Maar ook roofdieren die zo massaal aanwezig zijn in Nederland dat ze zich zelfs in steden vestigen (dit door ruimtegebrek in de natuur, elke vos heeft zij eigen territorium). Door het grote aantal vossen zullen de prooidieren onder druk komen te staan, dus minder konijnen, hazen, weidevogels, eenden, ganzen en reeën.

 • Sterk

   

  Wat een onzin. Inderdaad u heeft er nog nooit een gezien en weet er helaas ook niets van. Een vos plant zich sneller voort dan een kip. Ze zijn er teveel en dus opruimen.

 • Flevogoed

   

  Er is een overschot aan vossen , beesten lopen gewoon door de woonwijk dus afschot lijkt mij prima !!! .

  reageer
 • Jantje

   

  Een goede afrastering is voorwaarde voor het verlenen van een afschot vergunning? Wat een onzin ! Als de afrastering goed is dan kan de vos niet bij de kippen en is er dus geen afschot nodig. Als de afrastering slecht is kan de vos wel bij de kippen, maar dan moet de afrastering dus worden gerepareerd en is er ook geen afschotvergunning nodig.

  reageer
 • Piet

   

  Een goed hek beschermt de kippen en maakt afschot overbodig.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert