Jachthavens vrezen 'oneerlijke concurrentie'

ALMERE
Er is sprake van oneerlijke concurrentie als de gemeente Almere de gemeentelijke jachthavens in eigen beheer houdt en daar verder in investeert. Dat schrijven commerciële jachthaven Marina Muiderzand, watersportvereniging Haddock, stichting Leisure Belangen Almere, brancheorganisatie HISWA en belangenorganisatie RECRON in een gezamenlijke brief aan de gemeenteraad. Die buigt zich volgende week donderdag over het voorstel om verder te investeren in de eigen jachthavens.

De briefschrijvers vrezen dat de gemeente met  'oneigenlijke overheidssteun' de havens aantrekkelijker maakt en prijzen gaat hanteren die onder de reguliere marktprijs liggen. Zij stellen dat de ligplaatstarieven van de gemeente op dit moment ook al ver onder de marktprijs liggen.

De partijen verzoeken de gemeente dan ook de ondernemers een goede boterham te gunnen en niet verder met gemeenschapsgeld in de gemeentelijke jachthavens te investeren. Watersporters zullen er dan eerder voor kiezen om langdurig in de commerciële jachthavens te verblijven. De ondernemers hebben namelijk al geïnvesteerd in WIFI, afspuitplaatsen, damwanden, steigers, afvalvoorzieningen en horeca. 

reacties (8)

 • Hannes

   

  Hoezo oneerlijke concurrentie, nu dat de commerciële Marina Muiderzand zijn klandizie ziet teruglopen met alle dure jachten! En nu met een bepaalde afgunst nu willen procederen met een vereniging jachthaven voor Jan en Alleman! Daar staat een gemeentelijke havenkom voor de vaste ligplaatsen en doorvaart recreant helemaal los van! Die hebben geen werf waar men zijn boot uit het water kan halen! Gemeente en Rijk zijn verantwoordelijk voor de vaarwegen; en daar hoort een havenkom ook bij! (Als je een havenkom los gaat zien van een werf, dan pas kom je goed uit de verf!)

  reageer
 • piet

   

  Aaaaa wat zielig zeg. Men mist inkomsten maar dat is toch echt het risico van ondernemen en niet vernieuwen althans Haddock is er zeker een van man man wat een bende daar gek he dat ze niet komen

  reageer
 • Nico

   

  Haddock heeft geïnvesteerd? Laat me niet lachen.

  reageer
 • Ed

   

  Dat Haddock de laatste jaren niet of weinig geïnvesteerd is wel te verklaren gezien de plannen van de gemeente......Verder: als watersport voor de gewone man wat betaalbaar kan zijn, is dat wel fijn. maar goed dan denk je niet aan zeewaardige jachten.

 • Boels

   

  Waar zou een gemeente de grens moeten trekken? Boten en caravans zijn vooralsnog geen gemeengoed (en het aantal gebruiksdagen is nogal beperkt) en dan lijjkt mij dat exploitatie van lig- en stallingplaatsen geen gemeentelijke taak is. Je kunt natuurlijk geen kant uit als jachthavens of caravanstallingen de prijzen excessief verhogen, maar daar is de AFM voor als klachtenbureau.

  reageer
 • Boels

   

  Ik noemde de AFM en dat moet de ACM (Autoriteit Consument en Markt) zijn.

 • Carla

   

  Je betaald je blauw aan liggeld bijv. Bij haddock. Wat krijg je er voor terug schades aan je boot en last van veel ongedierte!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Peteratea

   

  Je kunt ook concluderen dat als ondernemers zo innig samenwerken (kartelvorming​) de prijzen kunstmatig hoog zijn in dit gebied.

  reageer
 • Rob uit Z

   

  Ik denk dat Marina Muiderzand best wel 20% van zijn prijzen af kan halen en nog winst kan behalen. Wat een schandalig bedrag aan liggeld vragen zij...

  reageer
 • Kees

   

  Het stond de ondernemers vrij om de exploitatie over te nemen. Wilde ze niet. Dus niet zeuren

  reageer
 • Ron H

   

  dat dacht ik ook. daarnaast staat er dat de prijzen omhoog gaan dus lijkt me dat ze eerder meer kans maken dat hun klantjes bij hun blijven.

 • michael

   

  precies !! ze wilden niet, en nu komt het beste van Hollanders naar boven en dat is.... KLAGEN !!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert