'Harmonieus gesprek' burgemeesters en COA over zedendelict

DRONTEN • Wo 3 mei 2017 | 17:53 • Woensdag 3 mei 2017 | 17:53
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers spant zich tot het uiterste in om bewoners van asielzoekerscentra passende begeleiding te geven. Daarvan is burgemeester Bort Koelewijn van Kampen overtuigd na een gesprek dat hij woensdagmiddag had met het COA, de politie en de burgemeester van Dronten. Tegelijkertijd denkt hij dat het risico op incidenten, net als elders in de samenleving, blijft bestaan.

Aanleiding voor het gesprek was een zedendelict dat vorig jaar in Kampen door een bewoner van het AZC in Dronten werd gepleegd. Het slachtoffer in de zaak stapte naar de burgemeester van Kampen. Ze wilde weten hoe het kon dat een man uit een oorlogsgebied met een mogelijk trauma, diep in de nacht in z’n eentje op straat rond kon struinen. Burgemeester Koelewijn wilde die vraag van het slachtoffer in het gesprek met het COA aan de orde stellen. Ook wilde hij weten hoe het COA oog heeft voor het veiligheidsgevoel van inwoners van Kampen, waar de zedenzaak zich voordeed. 

Ophef rondom 'avondklok'
Onlangs ontstond ophef, omdat de burgemeester van Kampen geopperde zou hebben om voor asielzoekers een avondklok in te stellen. De burgemeester van Dronten kwam hier direct tegen in verzet en noemde het idee voor een avondklok 'verwerpelijk'

Volgens Koelewijn had hij die mogelijkheid slechts genoemd in een gesprek met een journalist over maatregelen om incidenten als de zedenzaak in de toekomst te voorkomen. Hij zou er al bij hebben gezegd dat het juridische kader voor zo'n maatregel ontbreekt. 

Uit de persverklaring van woensdag kan niet worden opgemaakt of tijdens het overleg nog over die plannen voor een avondklok is gesproken. 

Wel heeft de burgemeester uitleg gekregen over de uitgebreide intake die het COA bij elke nieuwe aanmelding houdt. Waar nodig krijgen asielzoekers volgens hem extra begeleiding of worden ze doorverwezen naar professionele zorginstanties.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel