Zuil van Lely in het blauw

LELYSTAD
De Zuil van Lely in het centrum van Lelystad wordt volgende week vrijdag in blauw licht gezet, om aandacht te vragen voor de ziekte ME. Van zonsondergang tot zonsopkomst de volgende ochtend staan er blauwe spotlights op het monument gericht.

Het is op 12 mei de 25e Wereld ME-dag en de geboortedag van Florence Nightingale, de eerst beschreven ME-patiënt. Over de hele wereld worden die dag gebouwen, objecten en toeristische attracties blauw verlicht vanwege de moeilijke situatie waarin mensen met ME verkeren. 

Deze patiënten krijgen volgens de organisatoren vaak een verkeerde behandeling en er wordt te weinig onderzoek gedaan naar de oorzaak van de ziekte. Twee Lelystadse patiënten hebben zich ingezet om die stad mee te laten doen aan deze ME-dag. Naast het verlichten van de Zuil van Lely wordt er ook een mini-expositie over de ziekte gehouden in bibliotheek en stadhuis.

reacties (4)

 • Ervaringsdeskundige

   

  Net zoals de autoaccu leegloopt van straling, lopen mensen ook leeg van de elektromagnetische velden om hen heen. Daarom is het belangrijk om het gebruik van draadloze apparaten te beperken. En vergeet niet om jezelf regelmatig op te laden door te sporten, te wandelen in de natuur, leuke dingen te doen ...

  reageer
 • Debby

   

  Dat is vaak het probleem juist hè met ME... je laadt niet op van sporten, leuke dingen doen, etc. Voor het overgrote deel van de patiënten heeft dat zelfs juist averechts effect met invaliditeit als gevolg. Mensen met ME hebben zogenoemde PEM (verergering van alle symptomen na soms al de kleinste inspanning. Inspanning, hoe leuk of klein ook, kan hele lichaamssystemen ontregelen). Zo zie je maar dat de gevolgen van ME nog lang niet bij iedereen bekend zijn en het toch vaak verward wordt met aanverwante ziekten. Dus deze actie is hard nodig!

 • Barbara

   

  De meeste huisartsen hebben weinig kennis van de invloed van elektrosmog. Toch is het is zeer goed mogelijk dat de klachten bij ME worden veroorzaakt door elektrosmog.

  reageer
 • Eline

   

  Dat gebeurt wereldwijd al elk jaar voor autisme op world autism awareness day 2 april. Wisten de organisatoren van de ME dag dat? Ik had een andere kleur gekozen dan.

  reageer
 • Debbie

   

  Waarom moeten de organisatoren dat weten? De kleur blauw staat voor ME

 • Debby

   

  Ik denk dat dit niet bekend was bij de organisatie. Maar blue ribbon staat symbool voor ME. Dus blauw is de enige logische kleur om dit te doen.

 • Hans49

   

  Misschien ook even vermelden waar de afkorting ME voor staat. Ik denk dat weinigen dit weten.

  reageer
 • Linda

   

  ME/CVS = Myalgische encefalomyelitis/Chronisch Vermoeidheids Syndroom. Het is een ziekte met veel gradaties maar kan zwaar invaliderend zijn.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert