"Het monument hoort gewoon in het Stadspark"

LELYSTAD • Do 4 mei 2017 | 21:37 • Donderdag 4 mei 2017 | 21:37
Buurtbewoners zijn fel gekant tegen de verhuizing van het herdenkingsmonument in Lelystad naar het centrum van de stad. Dat bleek donderdagavond na afloop van dodenherdenking in het Stadspark. 

Het monument van Willem Bouter is op 4 mei 1977 bij de Vlieterbrug onthuld en is een wit natuurstenen beeld van een rechtopstaand persoon. In de muur erachter zit een gedenkplaat met de tekst "Voor hen die vielen in de strijd tegen de Duitse bezetter 1940-45".

Het 4/5 mei en veteranen comité heeft bij de gemeente een verzoek ingediend om het beeld te verplaatsen. Gedacht wordt aan een plek voor de ingang van het Agora Theater. De huidige locatie zou voor de herdenking inmiddels te klein zijn en niet goed bereikbaar.

Bewoners uit de nabijgelegen wijk Breehorn menen dat het monument na veertig jaar gewoon bij het park hoort en daar moet blijven. Een mogelijke verplaatsing van de herdenking stuit op wat minder verzet. Hoewel zij de argumentatie van het comité niet onderschrijven. "Deze plek is van vier kanten bereikbaar, wordt goed bezocht maar is niet te druk, en deze locatie tussen de bomen is heel sfeervol voor een herdenking", aldus bewoners.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel