Slachtoffers oplichting gezocht, 140 mensen deden al mee

FLEVOLAND
Hoe groot is de schade door oplichting via internet en wat doet de politie eraan? Omroep Flevoland onderzoekt dit samen met de andere regionale omroepen en de NOS. Inmiddels hebben 140 Flevolanders de enquête ingevuld.

In 2016 werden volgens het CBS ruim 13.000 Flevolanders het slachtoffer van aankoopfraude. Ze betaalden online voor iets wat ze helemaal niet kregen, of kapot was, of bijvoorbeeld een vervalsing. Maar uit dat onderzoek blijkt niet over welke bedragen het gaat en welke producten en diensten vooral in trek zijn bij oplichters. En hoe vervolgens de slachtoffers door de politie zijn geholpen. Als ze tenminste aangifte hebben gedaan.

>>> VUL DE ENQUÊTE HIER IN <<<

De gezamenlijke omroepen gaan dat nu met deze enquête per regio op een rijtje zetten. Mensen die hiermee te maken hebben gehad kunnen in de enquête ook tips geven over hoe je dit soort oplichting kunt voorkomen.

reacties (13)

 • Hans

   

  Ik begrijp niet dat er nog mensen zijn die (vaak voor aanzienlijke bedragen) spullen bij een webwinkel bestellen die niet lid zijn van Thuiswinkel Waarborg. Denk er wel om dat je eerst moet controleren op de website van Thuiswinkel Waarborg of een webwinkel terecht het logo van deze organisatie op de website heeft geplaatst.

  reageer
 • Michael

   

  Gisteren ben ik nog gebeld door een microsoft medewerker. Dit zin helaas ook oplichters die telefonisch proberen op te lichten.

  reageer
 • John

   

  Wel eens opgelicht door een webshop in Almere die karaoke dvd's verkoopt. Meerdere besteld, nooit ontvangen, ook niet na vele berichten sturen.

  reageer
 • Gerard

   

  Karaokewinkel soms? Heb ik ook slechte ervaringen mee. Nooit geen zaken meer mee doen.

 • Rene Sorel

   

  Thans (12 mei 2017) is er een oplichtersbende aan de gang, die zich kenbaar maken als zijnde Microsoft . Mensen pas op! U wordt telefonisch benaderd, druk uw telefoon gelijk uit.

  reageer
 • Enna

   

  Wel opgelicht als webshop eigenaar. Dat komt ook voor. Vals betalingsbewijs per mail ontvangen en geleverd. Foetsie € 4000. Een goede maar dure leer.en daarna 2 uur op politie buro aangifte gedaan maar dat werd hem niet. Nooit meer iets van vernomen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Enna

   

  Wel opgelicht als webshop eigenaar. Dat komt ook voor. Vals betalingsbewijs per mail ontvangen en geleverd. Foetsie € 4000. Een goede maar dure leer.

  reageer
 • Andr&#233;

   

  Hier hoef je geen enquête voor te houden. De politie doet N I E 'T S!

  reageer
 • Emma

   

  Enquête is erg kort door de bocht: 'bent u in een bepaalde tijd wel eens opgelicht bij online kopen ' zegt me pas echt iets als men ook aan moet geven hoe vaak men online iets koopt , maar dat wordt niet gevraagd.

  reageer
 • Karin

   

  Goed initiatief! Mijn tip: zoek definitie op van oplichter, dan zie je hoe ze te werk gaan. Dat klopt echt, vaak j heb je het helemaal niet zo snel in de gaten.

  reageer
 • Henk

   

  2x opgelicht 1x met het kopen van een auto 1000 euro. En 1x met het kopen van een telefoon 100 euro. (En maandelijks door de woningbouw met hun belachelijke huurprijzen).

  reageer
 • jan

   

  je hebt toch zelf je huur contract getekend..

 • Henk van S

   

  Opgelicht via internet voor 2500 euro. Zelf uitgezocht wie of wat het was alles in hap klare brokken bij he bureau ingeleverd en aangifte na een jaar kreeg ik een bericht dat bij gebrek aan bewijs de zaak gesloten werd . Volgende keer gaan we gewoon met een honkbalknuppel zelf de centjes terug halen .

  reageer
 • kees d.

   

  Ik ben te zwaar om te worden op gelicht.

  reageer
 • jo jo

   

  Zelfs geen pootje?

 • Tgf

   

  Mijn vrouw is een keer opgelicht voor € 700,00 . Bestelde iets en er kwam niets. Alle gangen nagegaan van die website tot aan de maker er van. Het bleek allemaal op 1 adres uit te komen en daar woonde een Kat vanger. Uiteindelijk na veel zoekwerk uitgevonden wie hier achter zat. Dossier compleet overgedragen aan de politie Flevoland. En je weet het antwoord eigenlijk wel : ze deden niets. We kregen zelfs na een paar maanden het verzoek de aangifte in te trekken. Wij kopen alleen nog bij Bol.com en de hele grote bedrijven.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert