Knelpunten landbouwverkeer in beeld gebracht

FLEVOLAND
Weggebruikers met klachten over landbouwverkeer kunnen die binnenkort melden. De provincie Flevoland heeft daarvoor een website gemaakt die eind deze maand online komt.

Op een kaart kun je aangeven waar problemen zijn met landbouwvoertuigen. Bijvoorbeeld waar je vaak wordt opgehouden door trekkers met apparaten. Ook kunnen bezoekers melden waar het juist goed gaat.

Zorgen
"We maken ons zorgen over het groeiend aantal ongelukken", zegt projectleider Karin Vels. "Als daar een landbouwvoertuig bij is betrokken, zijn de gevolgen vaak ernstig". De site is ook bedoeld voor gebruikers van landbouwmachines. Boeren en loonwerkers kunnen aangeven waar volgens hun obstakels zijn.

Kadaster ook actief
Tegelijkertijd is het Kadaster bezig met het ontwikkelen van een kaart waarop de verplaatsingen van landbouwvoertuigen in Flevoland worden getoond.

reacties (11)

 • Malle Pietje

   

  Verkeersinzicht. Kijken mensen. En graag verder dan de motorkap. En bezig zijn met autorijden. Dus Geen andere fratsen tijdens het autorijden.

  reageer
 • Dick

   

  Goh, dat roep ik ook altijd. Dan word ik hier door bepaalde mensen compleet afgeschoten.

 • Knelis

   

  Hier zeg je het heel goed Malle Pietje . Mensen kijk eens wat beter uit op de polder wegen en laat die mobiele telefoon maar bellen als je geen hands free hebt of niet willen gebruiken.

 • roel

   

  Let wel. De boeren wonen en werken daar. Ik vind dat het doorgaande verkeer niks op die wegen te zoeken hebben. Dus niet klagen op het landbouw verkeer je weet dat er boeren wonen.

  reageer
 • Juist

   

  Inderdaad. De polder is aangelegd ten behoeve van de landbouw. Dat wordt nogal eens vergeten geloof ik. Door de noodgedwongen schaalvergroting liggen niet alle percelen naast de deur. Naar mijn mening zijn de polderwegen vooral in oogsttijd het domein van de boeren. Andere weggebruikers dienen daar rekening mee te houden en niet de boeren. Tuurlijk moet verlichting etc voor elkaar zijn. Maar zaken als oponthoud en modder op de weg horen in dit landbouwgebied. Anders moet je hier niet gaan wonen

 • sander

   

  Als de automobilist zich aan de snelheid houd en zich er van bewust is dat er ook landbouwverkeer op de weg kan rijden en werkzaamheden uitgevoerd moeten worden is er niets aan de hand .55

  reageer
 • Erik

   

  Het grootste knelpunt is dat automobilisten geen rekening houden met landbouwverkeer er veel te dicht achter rijden en vreemde toeren uithalen om er voor bij te komen, de landbouw heeft alles gemiddeld erg goed voor elkaar, tegen een automobilist die geen geduld heeft is geen maatregel opgewassen!

  reageer
 • HM

   

  Volgens mij is de Vogelweg een van de hotspots. Verschrikkelijk daar iedere ochtend en avond. Helemaal vol met landbouwvoertuigen terwijl de zijwegen (nota bene afgesloten voor niet landbouwverkeer!!!) niet gebruikt worden. En dan gevaarlijke manoeuvres, veel te breed en bijna allemaal aan het telefoneren onder het rijden.

  reageer
 • JanB

   

  De Vogelweg iedere ochtend en ochtend helemaal vol met landbouwvoertuigen? Overdrijven is ook een kunst!! Ik rij meerdere malen per week op die tijdstippen over de Vogelweg, en dan rijdt daar af en toe een landbouwvoertuig, meer niet. En waarom zouden zij de zijwegen in moeten rijden? Als dat niet op hun route ligt? En ik zie er hoogst zelden één aan het telefoneren, ik probeer ook gewoon op het overige verkeer te letten, niet op de personen in de cabine, het is maar net waar je de prioriteiten legt denk ik. Vooroordelen heb ik in voorgaande reacties ook al gelezen en ik ben bang dat er hier nog vele zullen volgen. Als er paar keer door iemand iets is waargenomen m.b.t landbouwverkeer (of eigenlijk elke groep verkeersdeelnemers) wordt dat vaak als richtlijn voor de complete groep aangehouden, heel eenvoudig.

 • laat alle reacties zien
 • Leusink

   

  De weg N305 tussen de N307 en de N309 is veboden voor tractoren. Maar geen tractorbestuurder die zich er aan houd. Wandel veel langs deze weg en zie regelmatig verkeetsonveilige situaties. Het bevreemd mij alleen dat er niet tegen wordt opgetreden want het komt nog wel eens voor dat ik de politie de andre kant zie op rijden en die rijdt gewoon door. Nu is het niet alleen het landbouwverkeer wat problemen geeft. De meerderheid van de automobilisten rijdt VEEL sneller als de toegestane 80 km p.u. Tijd dat hier eens constand wordt opgetreden.

  reageer
 • Landbouwverkeer

   

  Beste leusink, Deze situatie is een aantal jaren terug gewijzigd. Landbouwverkeer mag hier rijden.

 • pieter

   

  Iedere vorm van economische activiteit is een probleem in Flevoland.

  reageer
 • Weggebruiker

   

  Het aantal knelpunten valt wel mee. Het grootste knelpunt is vaak nog steeds de bestuurder van het landbouwvoertuig. Voorbeelden: Grote mesttankautos die op de weg staan te lossen en de daarbij horende machines die op de weg staan te laden. Kranen die op wegen staan te werken. Brede trekkers met brede machines die niet wachten op de paseerstroken. Niet afgedekte mais en graskiepwagens. Beregeningsmachines die je van een plons water voorzien in donkere uren. Machines die daar rijden waar het verboden is. Bellen, bellen en nog eens bellen of appen en dan in de berm geraken en een grote zwieper maken. Jonge onervaren bestuurders van tractoren die veel te hard rijden. Ik kan nog wel even doorgaan. Landbouwverkeer hoeft geen probleem te zijn als men maar wil begrijpen waar men mee bezig is. Helaas valt er nog veel te leren !!!

  reageer
 • Nopper

   

  Het zijn net gewonen mensen die boeren zoals ik hier lees doen ze exact hetzelfede als automobilisten appen bellen facebook enz. Ze rijden te hard enz.

 • Dikke Ikke

   

  Haal de trekkers bepaalde tijden uit de ochtend en avond spits, het is levens gevaarlijk en houdt met de tegenwoordige drukte op de weg alleen maar op, waardoor ook nog eens lange files ontstaan.

  reageer
 • Henri

   

  Goed initiatief. Tip: Probeer dan tevens bij de eigenaren van landbouwvoertuigen meer aandacht te krijgen voor de verlichting. Vaak deels defect of vol met modder of anderszins slecht te zien.

  reageer
 • René

   

  Ben zelf boer en zit regelmatig op de weg,mijn machines zijn allemaal voorzien van ledverlichting.Die oude bolletjesverlichting zou gewoon verboden moeten worden minste contactverlies en ze doen het niet meer.Hier ligt ook nog een taak voor de wetgeving want machinebouwers mogen nog steeds die lampen gebruiken terwijl markeringsborden wel verplicht zijn.Als ik een andere machine koop geef ik altijd aan dat er ledverlichting op moet.Schoonhouden wel belangrijk daar heeft Henri een punt.

 • Harry

   

  Tijd voor een kentekenplicht zodat trekkers sneller mogen rijden om zo problemen tegen te gaan

  reageer
 • Dick

   

  Nee, dat gaat de problemen oplossen. Dit is weer zo'n rubberentegeloplossing. Of een trekker nou wel of niet een kentekenplaat heeft, slechte markeringen zijn en blijven het probleem. Dit gaat ten koste van de zichtbaarheid. En juist zien en gezien worden is in het verkeer een hele grote ongevalsoorzaak. Niet de snelheid want de boeren rijden massaal te hard op hun trekkers. 100% rijdt 100% te hard. Je mag immers maar 25 met een trekker en de boeren rijden allen 45-50km/u. Ben ik blij om hoor, liever 50 dan 25.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert