Ruim de helft van de volwassenen is te zwaar

FLEVOLAND
Meer dan de helft van alle Flevolandse volwassenen is te zwaar. Een op de zeven heeft zelfs ernstig overgewicht. Dat blijkt uit de nieuwe Gezondheidsmonitor. Daarin staan de uitkomsten van een uitgebreid onderzoek dat elke vier jaar wordt uitgevoerd door het CBS, het RIVM en de GGD.

Uit de cijfers blijkt dat Flevoland na Drenthe de regio is met de meeste volwassenen met overgewicht. In Amsterdam, Utrecht en het Gooi zijn relatief weinig mensen te zwaar. 
Uit eerder onderzoek van het statistiekbureau blijkt dat het aandeel Nederlanders dat te zwaar is sinds de jaren '80 bijna is verdubbeld.

Body Mass Index
Mensen met een body-mass index (bmi) van 25 of hoger hebben overgewicht. Bij een bmi van 30 of meer is er sprake van ernstig overgewicht, ofwel obesitas. Dat laatste is het geval bij zo'n 14 procent van de Nederlandse volwassenen.

Overgewicht komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij obesitas is dat andersom: meer vrouwen hebben ernstig overgewicht dan mannen. Vorig jaar concludeerde het CBS op basis van ander onderzoek dat overgewicht sterk samenhangt met onderwijsniveau: hoe minder diploma's, hoe groter de kans op overgewicht.

[https://localfocus2.appspot.com/59197b0649374]

reacties (12)

 • Feestganger

   

  Beter te dik in me kist, dan maar 1 feestje gemist.

  reageer
 • Lorena

   

  Dat komt omdat je met sigaretten en alcohol veel geld wordt verdient en iemand die overgewicht heeft sterft waarschijnlijk eerder dan als je normaal gewicht hebt, dus hoeven ze geen AOW en of pensioen te betalen , kunnen ze dat ook weer in hun zak steken

  reageer
 • .\/\/.

   

  Wat verwacht je ook in zo'n saaie provincie. De twee steden zijn eigenlijk best kansloos, ik snap dat je daar de hele dag aan de bier en snacks zit om er toch wat van te maken.

  reageer
 • SJP

   

  Hoe saaier je leven hoe meer je gaat eten....

  reageer
 • Flevoburger

   

  eigenlijk best wel vreemd dat er zo'n enorme oorlog tegen bijvoorbeeld het roken en , in mindere mate, alcohol wordt gevoerd en dat de overheid op dit gebied nou niet echt iets zinnigs doet.....

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Faerie

   

  Het klopt ten eerste dat echt gezond en natuurlijk eten duur is, ik zou graag binnen het onderzoek zien dat inkomen wordt meegenomen, want ik vermoed een verband. Daarnaast klopt het ook dat ons eten heel veel bewerkt is, onder andere met de E621, die in bijna al het (goedkope) bewerkte voedsel zit en een signaal afgeeft aan je hersenen dat je nog niet voldaan bent. Ik denk ook dat de juiste keuzes maken makkelijker is als je gelukkig bent, mensen in lage inkomenssituaties moeten meer 'overleven' en wij zijn ook de provincie met de meeste schuldproblemen, dus ook dat werkt tegen. Nogmaals, jammer dat dit niet meegenomen wordt in onderzoek. Een conclusie alleen maar dat iets zo is heb je weinig aan, het waarom is interessanter. Natuurlijk ben je er altijd zelf bij, natuurlijk gaat (gewichtstoename vanwege medicatie/ziekte daar gelaten) elk pondje door het mondje, maar aan de andere kant is dat ook wel makkelijk praten. Mensen bodyshamen maakt het er echt niet beter op.

  reageer
 • Louise

   

  Gezond voedsel is niet duur. Groente en fruit wordt gewoon niet gekocht. Alleen in voorgesneden zakjes. Dat is duur ja. Voor de prijs van een KFC Bucket heb ik bij de groenteboer voor een hele week eten in huis.

 • Albert

   

  Vreters worden gemaakt en niet geboren.

  reageer
 • Barbara

   

  Producenten die veel houdbaarheidsspul in hun kant en klare in plastic verstopte voer aanbieden lachen zich een rotje om ons koopgedrag. Zolang we het kopen gaan zij door. Maar we blijven zelf verantwoordelijk zolang we niet medisch behandeld hoeven te worden.

  reageer
 • Lies

   

  iedereen is ZELF verantwoordelijk wat ie in zijn/haar mond stopt!!

  reageer
 • Willem dronte

   

  Dat kom omdat gezond voedsel duur wordt gehouden

  reageer
 • Van Haven

   

  Gezond eten is soms inderdaad duurder, maar het heeft ook met eetgewoontes te maken. Er wordt veel gesnackt en gesnoept, dat is vaak de boosdoener.

 • Wil

   

  Tja, niet zo gek met al die toegevoegde suikers en zout in al het eten. Daar moeten de producenten echt iets aan gaan doen. Dat wil zeggen, producenten, minder zooi in het eten gooien. En laat de plastic verpakking ook eens achterwege. Beter voor de gezondheid en milieu.

  reageer
 • MKM

   

  Of bij je zelf houden en hier en daar een andere keuze maken (een ander product, iets minder, iets meer bewegen, etc). De buitenwereld kan zeker wat veranderen, maar je maakt het jezelf zoveel gemakkelijker als je beseft welke invloed je zelf hebt.

 • 13xx

   

  Dat komt omdat iedereen graag iets wil bezitten dat van 0 naar 100 gaat in drie seconden. Een personenweegschaal is namelijk een stuk goedkoper dan een sportauto.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert