Archeoloog Nieuw Land maakt zich zorgen over toekomst maritieme archeologie

LELYSTAD
De archeoloog van museum Nieuw Land in Lelystad, André van Holk, maakt zich zorgen over de toekomst van de maritieme archeologie. Elk jaar deed Van Holk opgravingen in Flevoland met studenten van de opleiding archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Dit jaar gaan de opgravingen niet door omdat hij de financiering niet rond krijgt. 

Daarnaast is de opleiding archeologie aan RuG, waar Van Holk lesgeeft, begin dit jaar opgeheven. "Het gaat erg slecht met de sector. Dat is vreselijk, want er zijn in de toekomst mensen nodig die dit kunnen", vertelt hij.  

Bedreigd
Van Holk was dit jaar van plan om met een groep studenten een bedreigd scheepswrak op te graven in de buurt van Rutten. "Dit wrak wordt blootgesteld aan verdroging en de grond wordt er omgeploegd". Het is volgens hem dus van belang dat dit wrak zo snel mogelijk opgegraven wordt. 

Op 6 juli wordt er een werkconferentie gehouden over de toekomst van de maritieme archeologische sector. Daar zullen verschillende partijen proberen om de bedrijfstak nieuw leven in te blazen. Tijdens de conferentie wordt er een manifest opgesteld dat vervolgens wordt aangeboden aan de Tweede Kamer.

Week van de Museumschatten
Omroep Flevoland besteedt deze week aandacht aan de verborgen kunst van museum Nieuw Land tijdens de Week van de Museumschatten. In het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten liggen allerlei pareltjes die zelden tot nooit in exposities te zien zijn. Het gaat in totaal om ruim 2500 vondstendozen en een verzameling onverpakte voorwerpen. De eerste aflevering gaat over een sluitzegel van lood, dat jaren in de polderklei heeft gezeten.
 

reacties (5)

 • lelystedeling

   

  Geldtekort voor onderzoek en opleing, ja dat heb je als je fuseert tot BataviaLand met als deelnemer NieuwLand als bodemloze put. Archeologische vondsten zijn nooit geexposeerd, ja alleen op een opendag van Museumweekend was het geopend. Duizenden voorwerpen dan zichtbaar maar deze werden/worden helaas niet tentoongesteld en angstvallige achter gesloten deuren bewaard. Weer een argument voor de Tweede en Eerste Kamer om uit de GR te stappen. Want er moet ook nog eens bijnaea 2 miljoen boeterente aan BNG worden betaald door NLE/BataviaLand, waarvan 1,4 miljoen door de provincie en o.a. 70.000 euro door de gemeente Lelystad. Wat een (wan)beleid)

  reageer
 • Flevogoed

   

  een sluitzegel van lood, dat jaren in de polderklei heeft gezeten........ tja , sorry hoor maar dat is ook niet echt spannend hoor .

  reageer
 • kaassie

   

  Zonder verleden geen toekomst. En gelukkig maar dat we nu weten dat azijn eerst wijn is geweest

  reageer
 • KC

   

  De beide depots gewoon afscheiden van het Nieuwe Land. Het Nieuwe Land opheffen, dat gewoon niet winstgevend te maken is. De Bataviawerf laten samenwerken met de depots.

  reageer
 • Arjan

   

  Zorgen over de bodemschatten of over zijn eigen inkomen?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert