Provincie wil versnippering landbouwgrond aanpakken

FLEVOLAND
Als het aan de provincie ligt, komt er een grote grondruil in Flevoland. Het land van veel boeren ligt nu versnipperd in de polders, waardoor ze grote afstanden moeten afleggen met hun zware werktuigen. Een ruil zou ervoor kunnen zorgen dat de kavels dichter bij elkaar komen te liggen. De provincie werkt aan een plan dat na de zomer naar buiten komt.

Schaalvergroting zorgde voor versnippering
Bij het ontstaan van de polders is het gebied zo ingedeeld dat land en boerderij naast elkaar lagen. Dat dit niet meer zo is, komt door de schaalvergroting in de landbouw. Veel kleine ondernemers zijn gestopt en hun grond is bij andere bedrijven gevoegd. Die liggen niet altijd even dichtbij.

Noordoostpolder groot voorstander kavelruil
Vooral in de gemeente Noordoostpolder ligt de grond van boeren verspreid. Die gemeente hoopt daarom dat de kavelruil lukt. Het verplaatsen van de zware landbouwwerktuigen is volgens de gemeente gevaarlijk voor het verkeer in de dorpen en op de soms smalle polderwegen. Wethouder Poppe steunt daarom het initiatief van de provincie.

Rijksvastgoedbedrijf positief
Bijna alle landbouwgrond in Flevoland is in eigendom van het Rijk. Het Rijksvastgoedbedrijf zegt positief te staan tegenover een kavelruil. “Als boeren een ruilvoorstel hebben, zijn we bereid daaraan mee te werken”, zegt woordvoerder Frank Wassenaar. “Maar wel op voorwaarde dat we er niet slechter van worden. Ook als er een ruil is met een boer met land dat niet van ons is, willen we medewerking overwegen.”
 

reacties (5)

 • ad

   

  eens met de historicus

  reageer
 • De ingenieur

   

  Als men het maar zelf betaalt. Men heeft zelf zo de stukjes bij elkaar gekocht en men ziet maar hoe men het oplost. Eigenlijk hadden de eerste boeren de grond alleen mogen krijgen met een teruggave conditie. Zodat de grond aan de gemeenschap terug komt die de grond ook gecreëerd heeft. De gemeenschap kan dan iedere keer zien wat de beste weg is. De grond had nooit een winst- en speculatie-instrument mogen worden.

  reageer
 • Ger

   

  Wat een domme opmerkingvan een ingenieur, het is eigendom, erfpacht,of pacht waardeboer een prijs voor betaald heeft wel leven hier (nog) niet in een communistisch land.

 • Nopper

   

  Men vergeet 1 groot voordeel van versnipperd liggende bedrijven, en dat is risico sprijding. Dit is vooral van belang bij zware buien met hagel of water overlast.

  reageer
 • Bergerac

   

  Ik denk dat de meeste landbouwgrond in de Noordoostpolder eigendom is van de boeren zelf dus gaat dit echt niet lukken.

  reageer
 • Ik

   

  Tuurlijk wel. Als ze er belang bij hebben kun je meedoen met vrijwillige kavelruil.

 • Ik

   

  Waar is Dienst Landelijk Gebied als je het nodig hebt... helaas opgeheven maar dat was de autoriteit op gebied van ruilverkaveling!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert