'Politieke bestuurders moeten elektrisch rijden'

FLEVOLAND
Wethouders, gedeputeerden en burgemeesters moeten zich zakelijk alleen nog maar laten vervoeren door elektrisch aangedreven auto's. Dat vindt directeur Vera Dam van de Natuur- en Milieufederatie Flevoland.

Ze vindt het heel belangrijk dat juist overheden het goede voorbeeld geven. Volgens haar is het werk van bijvoorbeeld een wethouder goed te combineren met elektrisch aangedreven rijden. Nu er ook snelle laadpalen langs de A6 staan hoeft niets hen er van te weerhouden te kiezen voor elektrisch, aldus Dam.

Ze wacht dan ook nog steeds op de eerste bestuurder die zich op die manier laat vervoeren.

reacties (13)

 • Breukelman

   

  Niemand die even verder kijkt,en niet door heeft dat elektrisch rijden een utopie is .Eigenaren van hybride auto,s rijden niet via de accu maar tanken gewoon aan de pomp.De reden laat zich makkelijk raden. Heeft niemand zich dan niet verdiept in de ontwikkeling van de brandstof cel Waterstof. De Audi A7 h-Tron Met zijn formidabele test,en een actieradius van 500 km.De groene gekkies lopen weer achter de feiten aan.

  reageer
 • Leen

   

  Een 'snellaadstation" waar je 20 minuten moet wachten is een eufemisme. De zaak wordt mooier voorgespiegeld dan ze feitelijk is. Nu staan er twee , dus kunnen er maximaal 6 auto's per uur opladen, bij een laadsnelheid van ongeveer 1kWh per minuut. Ter vergelijking: een dieseltankstationpomp levert meer dan 300kWh per minuut in de vorm van brandstof. Daar kan geen enkel laadstation tegen op. Een gebrekkige actieradius en het accu-probleem speelde de elektrische auto ook al rond 1900 parten, toen meer dan 35 % van de auto's in de grote steden zoals New York elektrisch reden, jawel, honderd jaar geleden. Het blijft dus een technische moeilijk op te lossen probleem, als ook de schaal waarop dat moet gaan gebeuren. Het elektrisch laten rijden van alle auto's betekent in Nederland dat er 8 miljoen auto''s moeten worden vervangen (? vrachtauto's, bussen ?). Dat alleen kost al 200 miljard euro. Daarnaast moeten miljoenen laadspalen worden aangelegd en moet het volledige elektriciteitssysteem worden verzwaard. Dan bliijven nog de vragen over hoe de elektriciteit daarvoor wordt opgewekt zonder dat het CO2 uitstoot geeft en wat dat kost, want dat is toch het doel? En als al die auto's een lithium-accu hebben, zullen er bij ongelukken ook zeer ernstige branden uitbreken en daarmee veel meer brandslachtoffers vallen. Een brandende lithium-accu is nauwelijks te blussen. Zelfs de explosie van een kleine lithium-acccu in een mobiele telefoon is al zeer gevaarlijk: don't try this at home... Als Vera Dam de haalbaarheidsstudie van het elektrisch autorijden kan overleggen, ben ik graag bereid dat te bestuderen en te becommentarieren. En verder zou ik de ambtenaren een fiets van de zaak geven, want beweging is beter voor de hersenen.

  reageer
 • Jelle Bakker, Waterwijk

   

  Wat een goed voorstel! Als je wil dat mensen duurzamer haan leven, moet je zelf het goede voorbeeld geven. Zeker in Almere.

  reageer
 • Dirk2

   

  Kan deze mevrouw Van Dam heel snel vertrekken met haar waanideeën? Wie betaald deze dame? Precies de belastingbetaler via volstrekt onnodige subsidies! Deze club heeft nog nooit iets opgeleverd! Wat een bravoure, wegwezen met deze mevrouw en wel heel snel! College en Raad optreden aub!

  reageer
 • Lucy

   

  Helaas zijn deze elektrische auto's niet eens zo goed, Ook voor electriciteit word meestal fossiele brandstof gebruik en want denk je van het maken van de auto's. Het CO2 gehalte gaat er niet echt op vooruit zo, late we eerst nou maar voor meer zon- en windenergie zorgen en dan pas overstappen op elektrische auto's

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Barbara

   

  Sta versteld hoe mensen zich telkens weer laten ophypen door elk ideetje wat maar plaats in hun hersens kan innemen.

  reageer
 • Boels

   

  Dreigen met "het einde der tijden" is een bewezen goed verdienmodel. Aangewakkerd met propaganda van de NPO/NOS en milieu NGO's. Lekker niksen over de ruggen van de "verworpenen der aarde" (ik gebruik die historische woorden omdat groen beweert van het linkse te zijn). Voor mij is groen een moderne vorm van struikroverij: je geld of de wereld gaat er aan. Op grote schaal groene energie betekent de hond in de pot.

 • Johan 32

   

  Als dit verhaal nu kenmerkend is voor het niveau dan rijst meteen de vraag "Wat verdiend nou zo'n voorzitter van de "Natuur- en Milieufederatie Flevoland."?

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  "Laten" vervoeren? Ze hebben toch geen chauffeur? En waarom kunnen ze niet met openbaar vervoer? Dacht dat dat zo goed was voor een ieder.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Wel ja joh, lekker hip doen op kosten van de burger. Politieke bestuurders moeten zorgen dat wij met z'n allen betaalbaar elektrisch kunnen gaan rijden.

  reageer
 • Boels

   

  Ik heb een veel betere oplossing: laat iedere groenbevlogene zich afsluiten van gas, stadswarmte en elektriciteit, zowel op de kantoren van de milieuorganisaties als thuis. Dit zou in het bijzonder moeten gelden voor Vera Dam van de Natuur- en Milieufederatie Flevoland. Goed voorbeeld doet toch goed volgen?

  reageer
 • Rob schraa

   

  Helemaal mee eens, goed voorbeeld doet goed volgen, ook geen zeep meer gebruiken om kleren mee te wassen,geen wasmachine meer, kan op een steen in het Gooi/Marker/ketelmeer, koken kan op een kampvuurtje ( midden in je plaggenhut )de meeste huizen zijn namelijk nog steeds niet milieuneutraal, wat zal de wereld er toch prachtig uit gaan zien. Ik voel me nu al een veel beter mens worden. Hebben die mensen echt niets anders te doen, wat een ..........

 • Robert

   

  Lekker opladen met atoomstroom, weinig CO2 dus goed voor het milieu ;-)

  reageer
 • Boels

   

  Als dat zou kunnen ;-) Moderne thoriumcentrales zijn net zo veilig als de brandstoftank van een brommer. Links heeft een fatwah uitgesproken over kernenergie omdat daar ook bommen van gemaakt kunnen worden en heeft daarmee het kind met het badwater weggegooid. De thoriumcentrale produceert geen producten die voor bommen gebruikt kunnen worden, sterker nog het kan het bestaande radioactieve afval verwerken. Tsjernobyl was een ramp door stommiteiten van onwetende lokale politici, Fukushima idem door het negeren van bouwvoorschriften i.v.m zeebevingen en tsunami's. Overigens staan er in Roemenie, Bulgarije een tiental centrales van hetzelfde type als die van Tsjernobyl, niets mis mee.

 • Rob

   

  @Victor: eens. Al zou iets andere bewoording gebruiken :)

  reageer
 • Victor voogd

   

  Niet van mijn geld opdonderen gemeente geld gaan we niet voor ambtenaren auto's gebruiken en de bijtelling zelf ook betalen Graag

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert