Bouw 2e woonblok Bataviahaven 2018 van start

LELYSTAD
Bouwbedrijf Van Wijnen wil volgend jaar beginnen met de bouw van een tweede blok appartementen bij Bataviahaven in Lelystad. Dat meldt een voorlichter van de gemeente Lelystad.

In 2002 werd het eerste blok gebouwd en in 2009 opgeleverd. Het was aanvankelijk de bedoeling dat van het ontwerp van de Duitse architect Krier Kohl vijf blokken gebouwd zouden worden. Door de economische crisis kwam daar niets van terecht. Op het braakliggende terrein stond vijf jaar lang het horecapaviljoen Lucht, dat in 2015 de deuren sloot en in november vorig jaar is weggehaald.

De woordvoerder van Van Wijnen laat weten dat het nieuwe blok pal naast het bestaande appartementencomplex komt en benadrukt dat de aantrekkende markt de plannen in een stroomversnelling heeft gebracht. Het is volgens hem niet de bedoeling dat er, zoals in het eerste blok, cliënten van zorginstellingen komen te wonen. De komst van een hotel wordt als één van de mogelijkheden onderzocht.

reacties (6)

 • Joost

   

  @Barbara: Lelystad is een verloederde stad met veel kansarme mensen. Qua economie zijn wij een doorn in het oog van de gemeente. Wat zo mooi kon zijn heeft men vroeger goedkoop willen oplossen, denk aan: goedkope finexwijken, veel tuig uit Adam hier naartoe lokken, bestaande bouw afbreken waardoor er geen hart is van de stad (denk aan al die fietsbruggen dwars door het centrum e.d. Kortom gezegd is Lelystad een verloedering, het had Zo mooi kunnen zijn. Aub niet nog meer sociale huurbouw en nog meer tokkies en teloorgang van de wijken maar juist inzetten op koopwoningen en het huurbeleid hervormen. Het is van het zotte dat Jan en alleman urgentie krijgt, kunnen reageren op woningen middels loting waardoor ik een mooie huurwoning waar niets aan gedaan hoefde te worden qua vloeren, verf en achterstallig onderhoud voor een prikkie moest laten overnemen. Nu woonachtig in een mooie en gezellige wijk, wonend in een mooie koopwoning. Absoluut niet nivelleren.

  reageer
 • Henk

   

  Zeg Omroep Flevoland, jullie hebben toch vast wel mooiere foto's van het pand? Deze in grauwe lucht genomen foto met een blauwe waas doet het geen recht. Sterker nog...

  reageer
 • KC

   

  Ik van betere kwaliteit dan de huidige. Er moeten herhaaldelijk reparaties worden uitgevoerd. Ze kunnen beter daar een permanente hoogwerker plaatsen.

  reageer
 • Gerda Jonker

   

  De kwaliteit van het pand is voor zover ik heb kunnen ontdekken, prima. De afwerking liet alleen te wensen over maar inmiddels is bijna alles hersteld voor zover mij bekend. Wel heeft het veel te lang geduurd voor daartoe de bereidheid ontstond want het heeft mij 8 jaren van mijn leven gekost om dat van de bouwonderneming gedaan te krijgen. De door de gemeente aangeboden hulp bleek helaas niet in ons belang en dat is erg jammer want ik hecht aan een goede relatie met de gemeente. Onze relatie met de nieuwe directies van Van Wijnen is gelukkig wel sterk verbeterd. Binnenkort moet de bouw voldoen aan de nieuwe wet voor de kwaliteitsborging en ik hoop dat die wet de koper betere bescherming biedt dan die fake GIW garantie destijds voor ons.

 • Barbara

   

  Dat was toch eventjes een mooie opvulling voor de vele gaten in het complex dat die luitjes van een zorginstelling daar mochten komen wonen. Blij voor hen trouwens! Het is een prachtig gebouw, misschien wel het mooiste plekje op aarde aan deze kust, maar alleen voor de elite weggelegd. De overige minder bedeelden zullen hun uit- of inzicht elders vandaan moeten halen.Kan me herinneren bij de eerste plannen dat er ook terrein zou worden gebruikt voor huurders van het iets mindere vermogende soort. Zoals het er nu uitziet wordt het een grote kolonie VVD'rs die daar plaats mogen nemen. Of daarmee de beschaving van Lelystad ook op peil word gehouden laten we nog even in het midden.P.S. Wordt er met de bouw op de ze hoogte ook rekening gehouden met de wijken die wat meters lager liggen? Dit in verband met de op te vangen zonneschijn ?.

  reageer
 • Ikke

   

  Ergens snap ik jou probleem niet! Waarom moeten 'minder bedeelden' zoals jij het zo mooi zegt, hetzelfde wonen als iemand die 'meer bedeeld' is. Zo is het nu eenmaal, meer geld, anders wonen. En terecht, je werkt er toch voor. Tja en als je modaal, minder of meer hebt, moet je gewoon dankbaar zijn en gelukkig met je plekje. Iemand die 'minder bedeeld' is, woont toch ook niet tussen de bn-erg in t gooi? Zelf hebben wij ons ook opgewerkt van onder modaal naar boven modaal, geloof mij, ik was in beide gevallen gelukkig. Toch zijn wij ook van rijtjeshuis naar vrijstaand in leuke wijk gegaan, dat mag toch ook, als je er hard voor hebt gewerkt??

 • Bas

   

  Volgens Barbara is iedereen met een baan een elite. Maar meid, de economie trekt aan, dus steek je handjes uit de mouwen. Daar word je gelukkig van.

 • Alexandros des Burgus

   

  Wat mij betreft mag dit zeker gebouwd worden. Op de eerste plaats kan zo het Lelycentre gevuld worden met sociale woningbouw zonder dat de zogenoemde verhouding 30/70 (30% sociale woningbouw / 70% normale woningbouw) uit balans raakt. De kust is iets van de elite en dat moet wat mij betreft zo blijven. En dat zeg ik als iemand die er zelf voorlopig niet kan wonen. Ik heb in het Vlaamse Knokke en Almere-Haven gezien wat er gebeurt als je de kust overlaat aan paupers. Daar loop je liever niet doorheen. Buiten dat kan ik het me voorstellen dat je niet aan een drukke kustlijn wilt wonen. Ik vind het eigenlijk jammer dat de wijk net ten zuiden van de Bataviawerf - Suyderseeboulevard geheten - ooit is gebouwd. Lelijk Vinex-spul dat daar nooit gebouwd had moeten worden. Dat had de potentie een hele gezellige boulevard te worden, maar nee hoor. Dit zat er weer eens niet in. Nou is het één lange gure façade waar je op uit zit te kijken vanuit de Bataviawerf.

 • Gerda Jonker

   

  Ik vind die negatieve reacties zo jammer. Ik woon hier, ben lid van GroenLinks en wat ik van mijn directe omgeving weet is dat mijn naaste buren van de laagbouw in hoge mate betrokken mensen zijn, sociaal en maatschappelijk georiënteerd. Ook in de hoogbouw wonen mensen met een identieke of gelijkgestemde orinentatie. Zoals overal natuurlijk ook mensen die rechts georiënteerd zijn maar dat is het mooie van onze democratie. Ik denk niet dat je ons vermogend kunt noemen, ook wij betalen gewoon onze hypotheek. Wij vonden de ons gepresenteerde doelen van het zorgcomplex wel een mooie gedachte maar zijn gaandeweg bezorgd geraakt omdat die doelen niet haalbaar bleken te zijn. Op dit moment vragen we ons af waarop de vestiging van het zorggebouw is gebaseerd want dit gebouw is simpelweg bouwkundig alleen geschikt voor zeer licht beperkte clienten.

 • Jj

   

  Serieus? Ben je wel eens een rondje om het huidige gebouw heen gelopen? Denk je echt dat een nieuw gebouw de zon in je tuin in de (neem ik aan) punter weg neemt?? Haha. En het gebied moet het visitekaartje van de stad zijn. Sociale huur brengt rotzooi met zich mee dus die zijn hier niet welkom. Als je van het uitzicht wil genieten pak je maar een terrasje of een gratis bankje.

 • Frits

   

  Ik hoop toch wel op dezelfde architectuur. Fraai stukje Lelystad.

  reageer
 • Gerda Jonker

   

  Helemaal met u eens, dit is een uniek stukje Lelystad en heerlijk wonen in een sprookjesachtig complex met een paradijselijke biologische binnentuin. Rondom bedrijvigheid, vertier en prima restaurants en in het gezamenlijk gebied een weldadige rust dat door alle bewoners wordt gerespecteerd. Volgens mij moet in ieder geval de architectuur aan de haven voldoen aan het oorspronkelijk gepresenteerde beeld en de ontwerpen van Krier&Kohl en ik hoop dat ook de straatjes in een aan ons gebouw gerelateerde architectuur worden gebouwd maar dat kunnen we tzt ongetwijfeld bij de gemeente gaan bekijken.

 • laat alle reacties zien
 • De ingenieur

   

  Nu even wachten tot de tegenstanders uit deel 1 zich verzamelen en zullen trachten de boel te saboteren.

  reageer
 • Gerda Jonker

   

  Waarom gaat u ervan uit dat wij de boel willen saboteren, wij en ik kan daarbij alleen maar voor mezelf spreken natuurlijk zijn blij dat er nu eindelijk begonnen wordt met blok 2. Daar wachten we al jaren op. Wij gaan ervan uit dat de architectonische kwaliteit een directe relatie heeft met blok 1. De aannemer maakt er op basis van de tekeningen van Krier en Kohl vast weer een prachtig gebouw van. Fouten zijn veel te duur ook voor een grote aannemer en die kun je herstellen maar waar mensen werken worden fouten gemaakt, niets doen leidt nergens toe. Lelystad is prachtig, ik heb er vandaag weer eens even doorheen gefietst. Laten we toch een beetje trots zijn op onze stad en dit prachtige project.

 • Maartje

   

  Ach jee, u moet weer? En de Airport is ook al niets hé?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert