'Burgerbegroting over hele stad uitrollen'

LELYSTAD
Een meerderheid van de Lelystadse gemeenteraad wil het experiment burgerbegroting dat momenteel in Lelystad Haven loopt over de hele stad uitrollen. Het principe van zo'n buurtfonds is dat bewoners de beschikking krijgen over een budget en zelf bepalen waaraan het geld wordt uitgegeven. Een motie met die strekking wordt gesteund door PvdA, D66, SP, Leefbaar Lelystad en GroenLinks, bij elkaar goed voor 20 van de 35 raadszetels.

De PvdA-fractie is initiatiefnemer van de motie en zegt dat - ook al bevindt het proces in Haven zich nog in een pril stadium - er 'voorzichtig positieve geluiden te horen zijn'. En deze manier van begroten is wereldwijd en in gemeenten al gemeengoed, dus moet het niet bij één wijk blijven, is de mening van de sociaal-democraten.

Het college van burgemeester en wethouders wordt verzocht voor 2018 een dekkend systeem van buurtfondsen in elkaar te zetten. Waarbij de opgedane ervaringen in Lelystad Haven betrokken kunnen worden.

Dinsdag tijdens het tweede deel van behandeling van de Kadernota stemmen de raadsleden waaraan in 2018 en de jaren daarna geld wordt uitgegeven. Dan wordt ook gestemd over de motie burgerbegroting.

 

reacties (3)

 • Karel

   

  1 juni komt de bevolking van Haven bijeen om de uitgaven vast te stellen. Bespreking na die datum in de raad was een betere timing geweest.

  reageer
 • Boels

   

  Dom idee. Waar is de democratische controle? Het NL-staatsrecht kent geen kolgoze. Als de kiezer nu ontevreden is bestaat de (theoretische) mogelijkheid dat de gemeenteraad wordt afgestraft. Hoe zit dat met de verantwoording van de wijk? Als de raad geen idee heeft wat er onder de kiezer leeft dan is het een teken van onvermogen en laat men de kiezer met het minder vaardige uitdrukkingsvermogen (lees: geen grote bek en niet activistisch) aan het lot over.

  reageer
 • Barbara

   

  Helemaal eens met Boels. Heeft niets te maken met hoe of de waard zijn gasten vertrouwd of niet. Dat meepraten (denken?)van burgers is al zoooooooooo vaak gebleken niet te werken. Raadleden moet de juiste mensen uitkiezen waar ze wezenlijke raad vandaan kunnen halen. Stekeblind vooralsnog, zo blijkt. En dan ga je vanzelf rare dingen bedenken om je eigen tekortkomingen toe te dekken..

 • Ron h

   

  Boels, vertrouw jij je buurman niet als hij iets voorsteld in die wijkraad? Of is het de waard die zijn gasten niet vertrouwd en zou je het zelf verkeerd besteden? Mij ontgaat wat je hier op tegen hebt?

 • Willem dronte

   

  Iets wat de pvda bedenk gaat meestal heeeeeeel veeeeeeel geld kosten van de burgers En krijgen we rond lelystad veel bankjes

  reageer
 • Frits

   

  Lelystad-Haven had - exclusief Noordersluis en Hollandse Hout/ Uilenweg - 3505 inwoners in 2016 (CBS). Buurtbudget €75.000 per jaar. Rol dit uit over alle buurten met hetzelfde bedrag per inwoner, en het gaat over 1,7 miljoen per jaar. Bovendien zou het dan wel zo redelijk zijn als ook de bedrijventerreinen een buurtbudget krijgen. De bedrijven betalen immers relatief nog meer OZB dan de inwoners (bedrijven betalen als eigenaar en als gebruiker). Dan ga je dus richting 3 miljoen per jaar voor de buurtbudgetten. Inderdaad heeeeeeel veeeeeeel geld. Toch maar de budgetten voor citymarketing, evenementen afschaffen, PvdA? En fors bezuinigen op sport en cultuur? Of - naast de miljoenenkorting op de ICL - ook nog eens drie miljoen extra bezuinigen op onderhoud openbare ruimte? Van dat laatste worden de buurten in Lelystad natuurlijk heel blij...

 • Frits

   

  Lijkt mij ook. Dit gaat extra geld kosten dat er niet is. Nog maar 10 maanden tot de gemeenteraadsverkiezingen. Dan haalt het clubje partijen dat dit steunt geen meerderheid meer. Links wordt afgestraft, en de kiezers van Leefbaar Lelystad gaan PVV stemmen. Wordt ook lokaal een erg moeilijke formatie denk ik...

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert