Raad wil onderzoek naar opheffen gratis parkeerterreinen

LELYSTAD
Het college van B en W van Lelystad moet voor het einde van het jaar nagaan hoe de verliezen voor de gemeente op het parkeren kunnen worden ingedamd. Het gaat nu om een tekort van drie ton per jaar dat steeds moet worden bijgepast.
 
Een meerderheid van de raad wil dat het college uitzoekt of parkeerterreinen die nu gratis zijn misschien kunnen worden opgeheven. Indiener GroenLinks denkt aan De Meent en het terrein achter het Provinciehuis. Daardoor zouden parkeerders worden gedwongen van een betaalde plek of garage gebruik te maken. 

Een voorstel van Leefbaar Lelystad om in de begroting jaarlijks extra geld uit te trekken om het parkeertekort af te dekken werd afgewezen.

reacties (45)

 • Wimbro

   

  Is er al eens een onderzoek gedaan naar WIE de gratis parkeerders zijn bij b.v. de Meent? Volgens mij zijn het voor een groot deel de eigen ambtenaren. Want zodra die vrij zijn zie je er bijna geen auto staan. Wat brengt het evenementen terrein bij de BBC per jaar op? Voldoende praktische vragen die de politiek niet durft te vragen

  reageer
 • Theo

   

  Het grote afgesloten terrein aan de overkant van bcc is altijd een parkeerplaats geweest. Dicht bij het winkelhart. Nu is het een evenementen terrein wat is afgesloten en waar geen of nauwelijks evenementen worden gehouden. Hoezo zinvol omgaan met de invulling van openbare ruimte. Ook de gratis locaties zullen wel worden afgesloten voor auto's en onstaat wederom verloren stuk grond. Worden waarschijnlijk ook omgedoopt tot evenementen terrein. Invulling geven aan openbare ruimte moet je overlaten aan de mensen die kennis van zaken hebben en niet aan een domme politicus die geen kennis van zaken heeft en alleen geilt op de media aandacht.

  reageer
 • Bommel

   

  Zielige gemeente.....ik ga wel naar Dronten of Bataviastad.....Zwolle is erg gezellig......DAAR heb ik iets voor over! Lelystad wil alleen GELD!!!! Wees toch eens sportief en lik je wonden!

  reageer
 • Els

   

  Lang leve de winkels! Lang leve vrijheid! Geen inspraak bij betaald parkeren! Wij, bewoners Lelystad...en de winkeliers willen prettig winkelen..... Wij gaan gewoon naar Dronten!!!! Wij/ik willen parkeren.......GRATIS!!!!! Haal je geld maar uit de wegenbelasting of benzine of alcohol of tabak. Ons hou je niet meer voor de gek , Dit gaat VERDER!!

  reageer
 • LeoLeo

   

  De gemeente moet maar overal geld voor hebben dit terwijl een klein overschot aan geld is. - In het trappenhuis van de parkeergarages is het te vies om te lopen en laat vooral geen kleine kinderen de leuning vast houden want daar wordt overheen gepist en gespucht. Het zijn erg vieze parkeergarages waar veel voor moet worden betaald en waar zeer zeker hygienen niet op de eerste plaatst staat DIt terwijl er toch genoeg geld binnen komt uit het betaald parkeren ( ze zullen het wel weer in hun eigen zak stekken) - In de wijken worden alle speelplekken opgeheven. Waardoor kleine kinderen te ver en over onveiligen wegen worden gedwongen om niet in hun eigen buurt te kunnen spelen. - Je fiets kun je ook niet meer in de gordiaan plaatsen want als hij naar het fietsrek staat word hij weg gehaald door parkeerbeheer en kun je hem voor 15 euro terug krijgen. Wil je de fiets plaatsen in de overdekte stalling en ben je slecht ter been of als bij regen de helling te glad is staan de mensen van parkeerbeheer je gewoon uit te lachen omdat je al stuntelend of vallend naar beneden komt. Echt erg is dit ik heb het al meerdere maal gezien dat ook een dame met een klein kind op de fiets niet naar beneden kon en niet werd geholpen. - Ik ben benieuwd waar al ons belastinggeld blijft.....want wij als inwoner betalen toch genoeg maar krijgen er niets voor terug.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • de accountant

   

  Die Leefbaar toch. Waar moest het geld dan vandaan komen?

  reageer
 • SJP

   

  Als iets niet kostendekkend is, dan moet het afgeschaft worden. dus gratis parkeren.

  reageer
 • Pioniertje

   

  Hoe kan iets waar dik voor betaald wordt nou niet kostendekkend zijn? Het lijkt erop dat het huishoudboekje van de gemeente nóg slechter op orde is dan van het leeuwendeel van zijn inwoners.. Foei hoor!

  reageer
 • Ilse

   

  Geeft niks. Doe maar. Het winkelend publiek is van harte welkom om te komen winkelen in Dronten. Overal gratis parkeren, leuke winkels, leuke horeca maar met de toename van klanten zal dit alleen maar nog leuker worden. Of Groen Links het echt leuk vind dat Lelystedelingen nog eens 20km ectra op de teller van hun auto zetten is nog even afwachten natuurlijk.

  reageer
 • Rob

   

  Lelystad wordt gewoon kapot gemaakt door die zogenaamde volksvertegenwoordigers.

  reageer
 • Rob

   

  Wat een walgelijk stelletje in de gemeenteraad

  reageer
 • Dirk

   

  Wanbeleid hier in Lelystad....bah Ook al flitspalen las ik. Het wordt hier steeds onaangenamer.

  reageer
 • Sam

   

  Wat is dat voor een belachelijke actie. Wat een sukkels zeg. Eigenlijk geloof ik nog niet wat ik lees.

  reageer
 • J.P

   

  volgens mij is betaald parkeren nooit rendabel geweest ieder jaar was er wel een gat. misschien gewoon betaald parkeren opheffen. men denkt dat de mensen die nu de meent en botter gebruiken om te parkeren ...hun auto blijven gebruiken indien daar betaald parkeren komt. die zoeken andere oplossingen. dus weer straks een investering die een nog groter gat gaat opleveren. en het gaat het stadscentrum echt geen echt bezoekers brengen zo.

  reageer
 • Truus

   

  Ik ben het hier helemaal mee eens. Betaald parkeren afschaffen. Geef iedereen zijn vrijheid terug!

 • Mathieu

   

  Als ze inzichtelijk maken hoe de kosten zijn opgebouwd, dan weet ik wel 5 ton te bezuinigen. Dan maak je dus gelijk 2 ton winst. Maar nee zoals altijd kijk eerst naar wat je bij de burgers weg kan halen en niet waar je zelf efficiënter kan werken. Zeer waarschijnlijk duurt dat ook even want er zijn vast te dure lange termijncontracten in verwerkt.

  reageer
 • Jim

   

  Misschien gratis parkeren invoeren? Probleemtekort opgelost en meer kopers in het centrum. Goed voor de middenstand en merr gezelligheid in het centrum, gemeenteraad en college? Wordt wakker ik betaal ook mee aan het tekort en wil dat niet.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Wat een bizarre actie. Er zullen alleen maar nog meer mensen Lelystad als winkelstad gaan mijden.

  reageer
 • Ray

   

  Gaan we gewoon met z'n alle in de hanzepark parkeren.. Leuk voor de bewoners die daar wonen..

  reageer
 • Henk d

   

  Parkeren is te duur in betaande gelenheden ,zekermet systeem kenteken invoering. Maak de Meent 1 euro voor twee uur.komt er in ieder geval geldt binnen

  reageer
 • Hermen

   

  Een opgepoetst kroonjuweel van Groen Links is opnieuw uit de kast gehaald: mede door het betaald parkeren komen er steeds minder mensen met de auto naar het winkelcentrum. Gevolgen daarvan kun je zien en horen bij de winkeliers. Maar kennelijk komen er volgens GL nog teveel mensen met de auto naar het centrum. Het laat zich raden wat daarvan de gevolgen voor het aanzien van het centrum zijn. GL, ga zo door me 't dit uiterst succesvolle beleid van de afgelopen jaren! Advies: Misschien kan er per jaar minimaal 3 ton bespaard worden door het parkeren gratis te maken?

  reageer
 • HM

   

  Groen Linksers hebben over het algemeen geen auto en betalen geen belasting (student, uitkering). Dus van hun ideeën hebben ze meestal zelf geen last. Veel mensen zijn intussen ook vergeten dat de partij die nu een goed klinkende naam heeft, oorspronkelijk ontstond uit partijen die gewoon Communistische Partij Nederland en Pacifistisch Socialistische Partij heetten. Is het dan gek dat ze met plannen komen die zo idioot zijn?

  reageer
 • piet

   

  Als je als forens in de gemeente Lelystad woont hoef je helemaal niet met de auto naar het station. Pak een fiets, zo groot is Lelystad helemaal niet. En dan voel je als echter groenlinkser ook nog de wind door je oksel- en baanhaar waaien (geldt voor de mannen en vrouwen)

  reageer
 • Den

   

  Ik vind het een prima idee. Betaald parkeren is geheel normaal in Nederlandse steden. Wellicht kan gekeken worden naar een gratis eerste uur (al zie ik het gebeuren dat er mensen zijn die iedere 59 minuten uit en in rijden :-). Het terugdringen van het autogebruik zou een speerbeleid mogen worden binnen de gemeente. We hebben prima fietspaden. Als je doorrijdt naar Dronten of Almere om zo parkeergeld uit te sparen moet je echt terug naar de basisschool, want dan heb je wat gemist.

  reageer
 • Roon

   

  Helemaal mee eens joh, allemaal lekker op de fiets, alleen jammer dat die steeds gejat worden, terug naar paard en wagen dan maar, o nee, milieu hé, een paard poept en dat is belastend voor het milieu, lang leven Groen Links en hun goede ideeën. Leer de lessen van DoeMere, dat is bijna in z'n geheel failliet gegaan na het heffen van parkeergeld. En ja, Dronten heeft een leuk centrum met winkels die vertrokken zijn uit Lelystad en gratis parkeren.

 • Geert weber

   

  Het is heel simpel alles afschaven dan hoef je ookn Die amberanaren niet meer te betalen Stem groep hop

  reageer
 • De Vries

   

  Ach ja, Groen Links, wat wil je. Trouwens, als ze de meent geschikt gaan maken kost dat eerst heel veel geld. Is nu onverhard!

  reageer
 • Tim

   

  Misschien eerst afvragen waarom de meeste al doorrijden naar Dronten en Almere ???

  reageer
 • Lola

   

  Want in Almere is parkeren zo goedkoop?

 • Maartje

   

  De meeste doorrijden naar Dronten... geloof je dat zelf?

 • Jantje

   

  Ik kan me voorstellen dat De Meent eigendom is van de gemeente en daar dan dus parkeergeld kan worden geheven, maar dat zal vast meer kosten dan dat het oplevert. Vele andere gratis parkeerterreinen (bij Provinciehuis) zijn helemaal geen eigendom van de gemeente, dus zal dat dan niet lukken.

  reageer
 • Joop

   

  Achter het provinciehuis staan de forensen die met de trein gaan,ik denk niet dat deze mensen de hele dag hun auto op betaald parkeren gaan neerzetten. Dit is gewoon weer burgertjes pesten en ze de stad uitjagen... wat een raar beleid hier in Lelystad zeg. Luister is een keer naar de bewoners ipv naar de staatskas.

  reageer
 • Buuf21

   

  Gemeente heeft een duur foutje gemaakt om de parkeerplaats bij de bataviastad af te staan aan Batavia stad en loopt daardoor ook aardig wat geld mis

  reageer
 • Andy

   

  Huh? Betalen om naar het centrum van Lelystad te gaan? Hahaha. Ik kom al jaren niet meer naar het centrum. Daar is toch niets meer te vinden. Laat staan dat ik er nog een keer voor ga betalen.

  reageer
 • Frits

   

  Misschien de blauwe zone bij De Kubus dan ook maar vervangen door betaald parkeren, GroenLinks?

  reageer
 • Tuuk

   

  Vooral doen dan komt er helemaal geen mens meer in het centrum! En dan heeft de gemeente nog meer verlies op parkeergeld!

  reageer
 • nu ik even

   

  Helaas lijkt dit een hoofdpijndossier voor onze gemeente. Een beetje hier, een beetje daar. Pak het nou goed aan. Hou op met die zinloze discussies in de raad waar iedereen weer zijn of haar zegje moet doen voor de bühne. Inventariseer wat er nodig is en waar er behoefte aan is en regel het. Besteed het uit of maak het gratis en verreken de kosten in andere gemeentelijke belastingen.

  reageer
 • H.

   

  En welk onderzoek onderbouwd dit? Een zelf uitgevoerd onderzoek of zo? Wat een onzin! Nu moeten de parkeerkosten ineens dekkend zijn. De ondernemers betalen belasting voor hun zaak. Daar valt de dienstverlening van de gemeente en het beschikbaar stellen van de faciliteiten in de omgeving ook onder. Dus ook parkeren. Dit excuus dat iets geld moet opbrengen is in werkelijkheid iets dat politieke doeleinden faciliteert. Denk eens een keertje holistisch voor dat je dit soort uitspraken doet en kap eens een keertje met die heikneuterige politiek gedreven uitspraken. Alsof de mensen zo dom zijn dat ze dit niet doorhebben.....

  reageer
 • Sep 1975

   

  belachelijk idee!!Vele mensen gebruiken de parkeerplaats bij het provinciehuis om met de trein te gaan om het milieu te ontlasten. Niet om te gaan winkelen! Kijk maar om 07.00 smorgens dan staat t al vol,je denkt toch niet dat die mensen dan hun auto in een parkeergarage gaan zetten en acht uur later op te halen! Achterlijk voorstel dit, lekker de bewoners pesten zo,kom is met wat leuks, Lelystad bestaat 50 jaar,nou wat een feest hebben we hier zeg.

  reageer
 • Mark

   

  Dat wordt dus zoeken naar een plaats in de woonwijken rondom centrum. Gebeurt bij Batavia stad ook veel.

  reageer
 • Albert

   

  Het is weer als vanouds, de organisatie er omheen is te duur dus je laat de gebruiker meer betalen.

  reageer
 • Moi

   

  En als je aan de meent werkt wat dan??????

  reageer
 • John Huuisan

   

  Daar hebben ze mooie vergunningen voor, wel eerst schuiven he.

 • @Roel

   

  Volgens mij hebben wij hierin Lelystad te maken met incapabele bestuurders die niet weten wat er leeft onder bevolking en met name de middenstand. Opheffen van betaald parkeren is de enige optie om het winkelend publiek weer naar het centrum te laten trekken. Scheelt personeelskosten op parkbeleid wat een aanzienlijk bedrag is. Geen frustraties bij de middenstand en het winkelend publiek. Dus stop nu eens met het uitkloppen van geld bij de burgers en doe eens iets nuttigs zogenaamde bestuurders

  reageer
 • kees d.

   

  Men zou het betaald parkeren kunnen afschaffen en de toezichthouders heen zenden. Dan heb je geen inkomsten maar ook geen tekorten

  reageer
 • .\/\/.

   

  En die toezichthouders vries je in? Of moeten die misschien toch een uitkering?

 • Marijke

   

  Hmm... geen gratis parkeermpgelijkheid meer betekent denk ik minder treinreizigers...? Waarom niet gratis plaatsen zo laten en betaalde plaatsen (waar het kan) eerst uur of twee uur gratia parkeren. Dan trek je meer bezoekers die langer blijven in het centrum Althans zo werkt het bij mij wel als ik naar harderwijk ga.

  reageer
 • Hendrik

   

  Wanneer zijn de volgende gemeenteraadsverkiezingen ook al weer?

  reageer
 • Niek

   

  Hoe beroerd en vol aannames kan rekenwerk zijn zeg? Reageer dan gewoon niet joh.

 • Bb

   

  Heeft de gemeente de parkeerplaatsen niet voor heel wenig weg gegeven bij bataviastad 2 miljoen bezoekers dat is 600000 auto,s a 3 euro is 1.8 miljoen Natuurlijk ook onderhoud 800000 Euro dus een miljoen winst weg Wie lacht er nu

  reageer
 • Frits

   

  In het jaarverslag over 2011 van de Freeland Groep (op internet te vinden) staat ook letterlijk dat het met de gemeente gesloten parkeercontract een positieve bijdrage levert aan het exploitatieresultaat van Batavia Stad. Het blijft onbegrijpelijk dat Jop Fackeldey deze overeenkomst voorgesteld heeft, en dat de gemeenteraad ermee ingestemd heeft.

 • Mars

   

  Groenlinks vindt het aantal ondernemers in het leeglopende Gordiaan kennelijk nog veel te hoog. Anders kan ik deze domme ondoordachte zet niet verklaren.

  reageer
 • Jeroen

   

  Mmm vreemd. Het betaald parkeren kan niet uit dus dan ga je de gratis parkeerplaatsen opheffen. Volgens mij is het opheffen van betaald parkeren dan een betere optie...geen verlies op parkeerbeheer, beter voor het winkelcentrum en minder frustatie voor de inwoners van lelystad!

  reageer
 • Poe

   

  Dan gaat het verlies van 300.000 naar 2.000.000...of denk je dat het onderhoud van de garages ed gratis is?

 • Frits

   

  Lijkt mij ook. Opheffen van die terreinen leidt alleen maar tot veel meer overlast in omliggende woonbuurten, niet tot meer betaald parkeren. En het is voor GroenLinks natuurlijk ook heel logisch om de treinreizigers die nu bij de Botter staan weg te pesten. Of mogen treinreizigers voortaan gratis in de garages parkeren?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert