"Pachtbeleid in landbouw bedreigt bodemvruchtbaarheid"

FLEVOLAND
De vruchtbaarheid en de gezondheid van de bodem in Flevoland komen in het gedrang als het Rijksvastgoedbedrijf pachtgronden voor de landbouw elke drie tot vier jaar aan de hoogste bieder blijft uitgeven.

Dat stelt  Arnold Michielsen, de voorzitter van LTO Noord Flevoland. LTO heeft de minister per brief gevraagd om over te stappen naar een lange termijn pachtbeleid. Het Rijksvastgoedbedrijf wil in september zo'n 1400 hectare landbouwgrond in Flevoland opnieuw uitgeven. 

LTO vindt al langer dat dit niet via openbare uitgifte moet gebeuren, omdat de gebruiker dan automatisch de maximale prijs voor de grond moet betalen. De boer zou hierdoor gedwongen zijn om vooral gewassen te verbouwen die veel opleveren. Vaak zijn dit ook de gewassen die de grond uitputten.

Roofbouw
Traditioneel werkten boeren met zogenoemde rustgewassen. Door bijvoorbeeld een seizoen lang graan te verbouwen, geven ze de bodem de kans om zich te herstellen. Maar volgens LTO kunnen boeren zich zo'n rustperiode bij een kortlopende pacht van vier jaar niet meer veroorloven. Het gevolg is dat er roofbouw op de bodem zal plaatsvinden. En daar wordt volgens LTO wordt daar uiteindelijk iedereen de dupe van.

Door de onzekerheid van de korte termijn-contracten kunnen bedrijven zich volgens LTO ook minder makkelijk aanpassen op veranderende economische omstandigheden en zullen ze investeringen uitstellen.

Minimaal 12 jaar
LTO denkt dat landbouwgrond minimaal voor 12 jaar verpacht zou moeten worden. De organisatie luidde in 2014 ook al eens de noodklok. Sindsdien is er wel gesproken met de overheid, maar is het systeem van verpachten nog niet aangepast.

Meer dan de helft van alle boerenbedrijven in Flevoland heeft pachtgrond.


 

reacties (1)

 • De ingenieur

   

  Bij vertrek van een pachter wordt de grond geanalyseerd en wanneer de grond achteruit gegaan is moet er een schadeverhaal gedaan worden. Heel simpel. Dat boeren alleen goed zouden boeren als ze de grond lang gebruiken toont allleen hoe het boerenbedrijf de gemeenschap benadert als ze de ruimte krijgen.

  reageer
 • Boer

   

  Zeg dan niks als je niet gehinderd wordt door enige kennis van zaken!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert