Volkstuinders zien door de bomen de zon niet meer

LELYSTAD
Het bestuur van Volkstuinvereniging 'Zuigerplas'  heeft een brandbrief gestuurd naar het Lelystadse college van burgemeester en wethouders en de raad over de schade die de volkstuinders ondervinden door schaduw van hoge bomen op hun complex. Zij pleiten al jaren voor het kappen van bomen. Verantwoordelijk wethouder John van den Heuvel liet namens de gemeente eerder weten daar niets voor te voelen. De tuinders hopen bij raadsleden meer begrip voor hun situatie te krijgen.

25 tuinen in de schaduw
Zo'n 25 tuinen liggen aan de zuidzijde in de schaduw van 30 meter hoge bomen, die in de jaren 70 zijn neergezet. En dat betekent weinig zon, zelfs als deze in juni op z'n hoogst staat. Met als gevolg volgens de voorzitter van de volkstuinvereniging, Peter Kuiper, minder opbrengsten van het land en meer problemen met ziekten. Vooral in het voorjaar blijft de grond langer vochtig en koud en in de nazomer/herfst drogen de planten niet meer op.

Sociale contacten
Kuiper: "Het plezier in deze agrarische hobby neemt daardoor sterk af en er zijn tuinders die dreigen af te haken. Voor veel tuinders is hun volkstuin heel belangrijk. Niet alleen voor een financieel aantrekkelijke en uitermate gezonde voedselvoorziening. Maar ook voor de sociale contacten en de zegeningen van het buitenleven.''

Ergernis en onbegrip
Het Volkstuinen Overleg Lelystad (VOL) heeft de afgelopen jaren bij de gemeente herhaaldelijk aangedrongen de hoge bomen weg te halen. Maar de urgentie wordt niet gedeeld. Intussen groeit de ergernis en het onbegrip, omdat elders in de stad en bij Volkstuinvereniging 't Karveel wel heel wat bomen zijn omgezaagd.

Een woordvoerder van wethouder John van den Heuvel laat weten dat Volkstuinvereniging 'Zuigerplas' binnenkort een brief krijgt met een officiële reactie van het gemeentebestuur. 

reacties (16)

 • Moraalridder

   

  Kap aub wat bomen. Want niemand is erbij gebaat dat deze mannen en vrouwen als deze nieuwe "hangjeugd" in het centrum van Lelystad rond gaan hangen. Als dit hun tijdverdrijf is laat ze dan. Ik koop wel bij Lidl goedkoop en lekker.

  reageer
 • Thomas

   

  Bomen kappen en natuur vernielen zodat die paar zure bejaarden die denken dat ze overal recht op hebben, hun armzalige plantjes een centimeter hoger kunnen kweken? Nee dank je. Haal liever volkstuinen weg. Het is niet meer van deze tijd, het is rommelig in het landschap en vervuilend. Bovendien: Ziedaar je locatie voor woningbouw om de enorme woningnood op te lossen.

  reageer
 • Konijntjes

   

  Ik ben gisten toevallig even in het zuigerplas bos geweest. En kwam langs de tuinen. De tuinen lagen allemaal volop in de zon. Er lopen zelfs wegen langs de kant. Daar kunnen geen bomen staan. Ik weet echt niet goed waar het om gaat. Alleen aan de kant van het fietspad staat wat groen dichter op de tuinen. Zou het daar om gaan. Nee toch dat is maar zo weinig en het groen dat vind ik er mooi uitzien.

  reageer
 • Poe

   

  Bomen staan er ruim 40 jaar, maar moeten plots weg zodat een hobby agrariër meer zon krijgt? Wat een waanzin, sluit die moestuinen dan maar.

  reageer
 • Barbara

   

  Er is lef nodig om tegen de weerstand van onwillige gemeente op te staan.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rinus

   

  Geweldig hoe snel die bomen gegroeid zijn. Of is met het stijgen der jaren het zeur gehalte toegenomen? Volkstuinen liggen op restgronden die altijd weer voor woningbouw gebruikt kunnen worden. Ik wil graag een tijnie huisje bouwen in het bos, dus omploegen die volkstuinen.

  reageer
 • de bomen van lelystad

   

  Deze mooie oude bomen staan er al sinds de jaren 70. Het is niet voor niets een bos. Meer groen maakt de mensen gelukkig. Ik wil graag dat de bomen blijven staan.

  reageer
 • volkstuinder

   

  De gemeenteopzichter en de stadsecoloog werken niet mee. en onderkennen het probleem. ik hoop dat de raad hun ter verantwoording roept en dat de hoge bomen (populieren) alsnog gekapt gaan worden. zodat ik eer normaal kan volkstuinieren

  reageer
 • Almeerder

   

  Altijd maar klagen. Zo was ik laatst bij een informatieavond van de gemeente. Een van mijn buren wil een boom omgekapt hebben en gaat dat desnoods zelf doen midden in de nacht, een andere buurman is fel tegen kap en gaat zichzelf aan de boom vastketenen als de gemeente met een zaag komt. Als de bomen weg zijn gaan de tuintjeshouders waarschijnlijk weer klagen over verkeerslawaai.

  reageer
 • Almerica

   

  In Almere weten ze wel raad met bomen. Die kappen ze met duizenden.

  reageer
 • Wolverine

   

  Jullie geloven toch niet dat de meneer van de heuvel daar gehoor aan geef.? daar is geen geld voor ,is vast de standaard brief die jullie krijgen.er is trouwens nergens geld voor zeker niet voor eigen volk,dit is gewoon burgertje pesten in de hoop dat jullie de tuin opgeven.want wij mogen geen plezier hebben in ons leven.

  reageer
 • Regina

   

  Inderdaad kappen en nieuwe bomen planten... zo ook wij strijden al jaren met deze gemeente over een boom. Te groot te breed. Niet onderhouden. Zon en daglicht neemt dat kreng weg. Hars op je auto. Want takken hangen over de weg en zelfs aan de overkant boven de stoep!!! Gemeente heeft ook onderhoudsplicht. Blijven in gebreke!

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Bomen in de bebouwde kom worden altijd onderhouden. Grote bomen is juist wat iedereen in een stedebouwkundig plan wil zien. Uw onderhoud is waarschijnlijk kappen. En vooral omdat u er last van denkt te hebben en wat de gemeenschap wil kan u aan het achterwerk roesten.

 • Buurtbewoner

   

  Het is geven en nemen. Wat mij een mooie tussen oplossing lijkt is een rij bomen kappen, nieuwe aanplanten. Actie kan grotendeels kosten neutraal met het verkopen van het hout. Iedereen blij.

  reageer
 • Inwoner

   

  Ben benieuwd of de tuinders wel een compleet verhaal naar buiten brengen.

  reageer
 • Eddie

   

  Want eigenlijk hebben ze vol op zon? Whuhahaha wat een onzin

 • De ingenieur

   

  Als het heel belangrijk is voor die paar mensen kappen we de bomen toch? Die zijn alleen maar belangrijk voor de hele gemeenschap. Einde-grapje. Gewoon laten staan en de tuintjes verhuizen.

  reageer
 • Lies

   

  Zucht....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert