Flevolanders verdacht van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel

FLEVOLAND
Een man van 43 jaar uit Dronten en een man van 53 jaar uit Almere verschijnen woensdag voor de rechtbank in Assen als verdachten in een grote drugszaak. De twee worden met zes anderen uit Meppel en Duitsland verdacht van het smokkelen van bijna negentig kilo cocaïne vanuit de Dominicaanse Republiek via de haven van Antwerpen naar Nederland.

De partij cocaïne zat verstopt in containers met kokosnoten. De man uit Dronten richtte er met een medeverdachte speciaal een fruitbedrijf voor op, stelt het Openbaar Ministerie. Dat bedrijf, in de Duitse plaats Nordhorn, diende als dekmantel voor de coketransporten in november 2014 en maart 2015.

Bekentenis Almeerder
De Almeerder, Hassan H., haalde als vrachtwagenchauffeur de containers naar Nederland. Hij heeft bij de politie ontkend dat hij wist dat hij cocaïne vervoerde, op één verklaring na. Toen agenten hem meer onder druk zetten, bekende H. dat hij wel degelijk wist dat er coke in de containers zat. 

Die verklaring moet volgens zijn advocaat Niels van Schaik worden uitgesloten van het bewijs. De politie zou niet hebben toegestaan dat H. zijn advocaat kon spreken, terwijl de man daar tijdens het verhoor meerdere keren om vroeg. Volgens Van Schaik heeft de politie zich hiermee niet aan de regels gehouden.

Oom van de hoofdverdachte
Hassan H. is de oom van de 33-jarige hoofdverdachte Saied H. uit Meppel. Die wordt ervan verdacht dat hij de grote initiator en financier van de drugshandel was. Onder zijn leiding zou de cocaïne zijn verhandeld in Nederland en naar Duitsland zijn vervoerd. Ook wordt de groep verdacht van het voorbereiden van een transport van 400 kilo cocaïne, de handel in speed, witwassen, verboden wapenbezit en het vormen van een criminele organisatie. 

Drontenaar ontkent betrokkenheid
De man uit Dronten, Willem S., heeft bij de politie ontkend dat hij actief betrokken was bij de drugshandel. Hij verklaarde dat hij zijn geld niet met drugs, maar met pokeren verdiende. Volgens het OM was hij financier en mede-initiator van de cocaïnetransporten.

Beide mannen hebben een tijd in voorarrest gezeten, maar zijn vorig jaar onder voorwaarden vrijgelaten. Alleen de hoofdverdachte zit nog vast. De rechtszaak bij de rechtbank in Assen begint woensdag en duurt in totaal tien dagen. Op 27 juni worden de strafeisen van het Openbaar Ministerie verwacht.

reacties (3)

 • .W.

   

  Ideale weersomstandigheden voor coke te vervoeren op dit moment.

  reageer
 • Willem

   

  Het is me wel een coke weekje wel.

  reageer
 • Frenky

   

  Benieuwd of de flevolanders nu ook zoveel commentaar hebben..

  reageer
 • Louise

   

  Ik wacht eigenlijk op het commentaar van Willem Dronten....

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert