Provincie wil windmolens kunnen onteigenen

ZEEWOLDE
Als uiterste redmiddel wil de provincie de mogelijkheid hebben om windmolens te kunnen onteigenen. Het gaat om windmolens die nu op het grondgebied van Zeewolde staan en plaats moeten maken voor het nieuwe windpark Zeewolde.

Met de eigenaren van 160 windmolens zijn saneringsafspraken gemaakt, met 60 nog niet. Er moet volgens Gedeputeerde Staten zekerheid komen dat ook die windmolens gesaneerd worden. Anders kan het ministerie niet doorgaan met het Rijksinpassingsplan om het windpark te realiseren.

De molens moeten over tien jaar gesaneerd zijn. De huidige 220 windmolens in het gebied maken plaats voor 93 grotere, modernere turbines. Windpark Zeewolde levert als het er eenmaal staat  stroom voor zo’n 280.000 huishoudens. 

Provinciale Staten moeten het voorstel nog goedkeuren. "Je moet het zien als een verzekering. Je sluit hem wel af, maar je hoopt er geen gebruik van de te maken", aldus een woordvoerder. Mocht het de initiatiefnemers van het windpark Zeewolde niet lukken iedereen over de streep te trekken, dan wordt de regeling ingezet.

reacties (13)

 • teleurgestelde zeewoldenaar

   

  Het bestuur van windpark Zeewolde heeft zich nog nooit ingespannen om een modus te vinden waarin de eigenaren van 1/3 van de molens zich wel konden vinden. Nog steeds luidt het credo: "tekent u maar bij het kruisje". De discussie of er wel genoeg draagvlak is in het gebied is moeiteloos ingeruild voor wel of niet onteigenen. Het park moet er natuurlijk wel komen!!! Het bestuur vind onteigenen prima. In Lelystad staat een grote pot met geld om de saneringskosten te betalen. Blijft je rendement tenminste lekker op peil. De rechters zullen er wel over gaan beslissen.

  reageer
 • Jacobus MG

   

  Waar is het respect van de overheid voor haar burgers gebleven ? De democratie is al geruime tijd geleden verkracht en nu wordt het recht op eigendom ons ook nog ontnomen. En denk maar niet dat het voor u niets uitmaakt. Want vandaag zijn het windmolens, morgen zijn het uw spaarcenten en overmorgen is het uw woonhuis. Wat een sukkels zijn we toch dat we dit allemaal maar klakkeloos accepteren.

  reageer
 • Dirk Zaaan 232323

   

  Wat een getier. Dit zijn normale voorzieningen die men overal treft. Het is klaarblijkelijk alleen erg wanneer u het op merkt. En met de democratie is alles hartstikke in orde.

 • HH

   

  Wie redt ons van de provincie Flevoland? Politiek "motorblok" in Den Haag, hef deze provincie alstublieft op. Pechtold heeft al wat mooi uitspraken gedaan. Noord-Holland en Overijssel zijn mooie alternatieven.

  reageer
 • kees d.

   

  Waarom zou je geld steken in projecten die de provincie uit eigenbelang zal onteigenen. Zo zonde van de centen en het landschap.

  reageer
 • Jopie

   

  Liever onteigend door overheid dan gesaneerd ..door windpark zeewolde

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .W.

   

  Ik zeg: weg met alle windmolens die ons eens zo mooie polderlandschap vernietigen!

  reageer
 • Saint

   

  Belachelijk. Dit is je reinste kapitaalvernietiging. De molens zijn goed en voldoen prima. Ja er zijn betere, maar je gooit je auto toch ook niet weg omdat het nieuwe model sneller kan.

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  Bedrijven vernieuwen regelmatig. Over tien jaar zijn alle molens afgeschreven en dan wil men er graag vanaf. De kunst is om zo weinig mogelijk te betalen.

 • HH

   

  Belachelijk. Onteigening is bedoeld om noodzakelijke zwken als wegen gerealiseerd te kunnen krijgen. Niet om functionerende privéwindmolens met de grond gelijk te maken en er niets voor terug te zetten, alleen omdat er elders per se een windmolenpark moet komen. Saneren is geen noodzaak, maar een (verkeerde) politieke keuze. Ik denk dat een rechter met een dergelijke onnodige onteigening snel korte metten maakt.

  reageer
 • Kees

   

  Bij een goed plan hoeft je niet te onteigenen maar geloven mensen erin, er worden vast een paar mensen rijk van dit plan

  reageer
 • Hendrik

   

  De overheid wil kosten wat kost de energie voorziening in eigen hand houden en daarmee inkomsten veilig stellen. Daar zitten de energieproducenten weer achter. Een burger die in zijn eigen energie voorziet, is een nachtmerrie voor de producenten van elektriciteit en gas, want daar kunnen ze geen inkomsten meer van krijgen. Vandaar dat patenten van zonnepanelen bij olieproducenten zitten, zodat het goedkoop produceren van die panelen aan banden wordt gelegd. Vandaar het onteigenen. Je zou ook voor intergreren kunnen gaan....

  reageer
 • Hekking

   

  Onteigenen is de trend. Geeft een fijne indruk van onze overheid

  reageer
 • Joop

   

  Onteigenen???? Kan alleen in landsbelang door rijksoverheid,niet door een provincie of gemeente die een bouwvergunning hebben afgegeven voor deze zg oude molens en nu er van af willen door de indruk te wekken dat ze kunnen onteigenen. Ze hebben ze zelf toegestaan!!!!

 • MM

   

  Met andere woorden. Je staat met je rug tegen de muur. Als je nee zegt dan zorgen ze wel dat het geregeld wordt....

  reageer
 • Dhe

   

  En daar gaat je investering en een ander gaat er dan mee vandoor. En over een paar jaar weer een ander initiatief en gaan we weer onteigenen. Wat een geld verbranding.

  reageer
 • Hannes

   

  Deze reactie; zou je naast het kasteel en Floriade scenario neer kunnen leggen!!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert