Interessante ideeën voor windparkfonds: van hospice en deelauto tot deelbatterij

ZEEWOLDE • Wo 19 april 2023 | 11:47 • Woensdag 19 april 2023 | 11:47

Veel belangstelling was er dinsdagavond op een informatieavond van het Fonds Windpark Zeewolde. Ruim dertig belangstellenden kwamen langs in het ontmoetingscentrum De Meermin om te horen hoe zijn aanspraak kunnen maken op de subsidies van het windpark. Veel bezoekers kwamen met een eigen idee voor een duurzaam project.

Het fonds stelt elk jaar 350.000 euro subsidie beschikbaar voor goede ideeën. Dat besloot de gemeenteraad van Zeewolde vorige maand. Op de bijeenkomst kregen bezoekers van voorzitter Hendrik de Vries van Fonds Windpark Zeewolde te horen wie geld kan krijgen. "Iedereen die in Zeewolde een leuk plannetje heeft in de sfeer van duurzaamheid, leefbaarheid of landschap kan in aanmerking komen voor een subsidie van maximaal 50.000 euro." Voorwaarde is wel dat het geen commercieel project is en dat het project wordt gerealiseerd binnen de gemeentegrenzen van Zeewolde. De Vries: "We gaan wel uit van cofinanciering dus als wij 50.000 euro beschikbaar stellen dan heb je al een plan van een ton."

Op de informatieavond waren enkele mensen met aardige ideeën: van hospice tot deelauto en van een openbare rouwkamer tot een buurtbatterij. Wilma van Kasteel heeft al een vergevorderd plan. "Het gaat om een monument op de begraafplaats van Zeewolde wat bedoeld is als herdenkingsplek voor te vroeg geboren, kinderen gecombineerd met een brievenbus naar de hemel." vertelt Van Kasteel.

Maar niet iedereen had al volledig uitgedachte plannen. Tom Hoos van Scouting Jan Wandelaar bijvoorbeeld: "Wij willen ons clubhuis verduurzamen en zijn benieuwd naar de mogelijkheden." Hoos vond de avond zinvol. "We kennen nu de kaders, dus kunnen een mooi plan gaan schrijven."

Opbrengst van de turbines omlaag?
Deze initiatieven kunnen gerealiseerd worden dankzij de opbrengst van de molens van Windpark Zeewolde. Maar onlangs zei hoogleraar Eize Stamhuis, die onderzoek doet naar de doeltreffendheid van windmolens, dat er "duidelijke aanwijzingen zijn dat er wereldwijd door de klimaatverandering de gemiddelde windsnelheden naar beneden zullen gaan". De Vries denkt dat dat het niet zo'n vaart zal lopen. "Ik denk dat het heel verstandig is dat we die 220 oude molens saneren. Het is ook de bedoeling dat er 90 nieuwe molens voor terugkomen die drie keer zoveel energie produceren als alle 220 oude windmolens samen."

Tot 1 september kunnen Zeewoldenaren de plannen indienen bij het fonds en in oktober wordt besloten welke initiatieven gehonoreerd worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel