Fonds van Windpark Zeewolde op komst: bijdrage voor goede dorpsideeën

ZEEWOLDE • Vr 24 maart 2023 | 10:51 • Vrijdag 24 maart 2023 | 10:51

Zeewoldenaren kunnen vanaf juni gebruikmaken van een fonds van Windpark Zeewolde. Daartoe heeft de gemeenteraad van Zeewolde donderdagavond besloten. Wie een goed idee heeft voor het dorp kan subsidie krijgen. De komende vijftien jaar is er jaarlijks zo'n 340.000 euro beschikbaar. De gemeente Almere ontvangt elk jaar 31.000 euro vanwege de zeven molens op Almeers grondgebied. Dat geld moet naar de wijk Oosterwold gaan.

Inwoners en maatschappelijke organisaties uit Zeewolde kunnen gebruikmaken van het fonds. Zij kunnen een aanvraag doen voor maximaal de helft van het benodigde geld voor hun project. Ingediende plannen moeten een link hebben met de thema's leefbaarheid, duurzaamheid en landschap. Dan valt te denken aan een speeltuin of een bankje. Een commissie met vertegenwoordigers van het windpark en de gemeente bekijkt de aanvragen. Daarna volgt een advies aan het college van B en W.

Almere krijgt het geld op de gemeentelijke rekening
Het fonds werd twee jaar geleden aangekondigd. Voorafgaand aan de komst van Windpark Zeewolde werd bepaald dat de initiatiefnemers wat moeten terugdoen voor de omgeving. Het moest een gebiedsgebonden bijdrage zijn wat resulteerde in het fonds. Windpark Zeewolde stort elk jaar 310.000 euro, het overige geld komt van Eneco en Pure Energie die ook windmolens in het project hebben.

Het geld voor Almere wordt de komende vijftien jaar door het windpark overgemaakt aan de gemeente. Die laat weten dat het jaarlijkse geldbedrag bedoeld is voor Gebiedsteam Oosterwold. Het team moet nog bepalen waar de schenkingen aan besteed worden, aldus een woordvoerder.

Windpark Zeewolde ging vorig jaar open. Toen kregen inwoners uit de regio al de mogelijkheid om mee te profiteren, via een obligatielening. Binnenkort volgen nog twee informatiebijeenkomsten over het fonds, laat de gemeente Zeewolde weten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel