'Grootste' windpark op land officieel geopend

ZEEWOLDE • Vr 26 augustus 2022 | 6:56 • Vrijdag 26 augustus 2022 | 6:56

Het grootste windpark op land in Nederland is vrijdagmiddag in Zeewolde officieel geopend. De 83 windturbines zijn in handen van ruim 200 boeren en andere omwonenden. Daarmee is het volgens de initiatiefnemers ook het grootste windpark ter wereld dat volledig eigendom is van mensen uit de directe omgeving.

Windpark Zeewolde moet rond de 300.000 huishoudens van groene stroom voorzien. Het project laat volgens directeur Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma zien dat windparken niet altijd tot weerstand hoeven te leiden. "Je kan je boos maken over de eventuele komst van een windpark. Je kan het ook als een kans zien, het initiatief nemen en ervoor zorgen dat lasten worden omgezet in lusten. En dat is hier gebeurd", verklaart hij.

Het plan om 221 oude windmolens te vervangen door een kleiner aantal werd niet meteen door iedereen omarmd. Ook waren er financiële problemen. Ook zijn er sinds de turbines draaien klachten uit de Almeerse wijk Oosterwold over een bromtoon.

Energiebedrijf Vattenfall neemt de komende 15 jaar de stroom af van de windboeren van Zeewolde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel