Boeren windpark nu op één lijn

ZEEWOLDE • Wo 25 oktober 2017 | 11:14 • Woensdag 25 oktober 2017 | 11:14
95 procent van de windboeren in Zeewolde staan nu achter het plan voor de realisatie van windpark Zeewolde. De bedoeling is dat 221 bestaande molens de komende jaren verdwijnen en er 91 grotere en modernere windturbines voor terugkomen. Bijna 160 eigenaren van molens schaarden zich al snel achter het plan, zo'n 60 niet. De discussie ging vooral over de voorwaarden waarop de boeren in het project kunnen stappen. Die voorwaarden zijn nu gelijkgetrokken. De betrokkenen kunnen nu allemaal mee investeren in het park. Daardoor is de realisatie van het park een stuk dichter bij gekomen.

Onteigening waarschijnlijk van de baan
De provincie heeft bemiddeld om de twee partijen tot elkaar te brengen. In het voorjaar dreigde de provincie nog om boeren die niet mee wilden doen te onteigenen. Zoals het er nu naar uitziet hoeft dat middel niet ingezet te worden. Voorzitter Wim Veldboom van windpark Zeewolde verwacht dat een tiental boeren dat zich nog niet aangesloten heeft dat alsnog zal doen.

Bezwaartermijn eindigt deze week
Windpark Zeewolde is een zogenoemd Rijksinpassingsplan. Procedures worden hierdoor verkort, zodat er snel gebouwd kan worden. Het Rijk wil in Europa afgesproken doelstellingen voor het opwekken van duurzame energie halen. Als de definitieve vergunning in 2018 is verleend, dan moet het park in 2022 draaien.

Eind deze week eindigt de periode om bezwaar te maken tegen de plannen. Die worden dan direct door de Raad van State behandeld, zonder tussenkomst van lagere rechters.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel