IPL en VVD: veel vragen over Dutch Match Cup

LELYSTAD
De fracties van de Inwonerspartij (IPL) en de VVD in de Lelystadse gemeenteraad hebben een reeks aanvullende vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld over de terugbetaling van de aan Batavia Sailing Center BV verstrekte subsidie voor de Dutch Match Cup. De partijen vinden eerdere beantwoording van vragen van de IPL 'onbevredigend' en willen weten wat er met de 100.000 euro is gebeurd.

Onvoldoende middelen
Toen maart vorig jaar bekend werd dat het nautische evenement in Bataviahaven niet doorging omdat de nieuwe organisatie onverantwoord hoge financiële eisen stelde, werd gezegd dat Batavia Sailing Center de bijdrage van de gemeente van een ton volledig zou terugbetalen. In april liet het college aan de IPL weten dat de organisator onvoldoende middelen had om het bedrag voor 31 december 2016 terug te storten. Daarom werd een betalingsregeling overeengekomen.

Geheimhouding
"De manier waarop dit dossier wordt afgehandeld roept de nodige vragen op,'' zegt IPL-fractievoorzitter Luc Baaten, die niet begrijpt waarom op een deel van de informatie geheimhouding ligt. "Wij zullen tijdens de verdere bespreking aangeven dat wij alles in de openbaarheid willen bespreken. Het gaat hier immers om belastinggeld.''

Belangrijkste vragen
De belangrijkste vragen waar IPL en VVD antwoord op willen zijn:
- wie zijn de aandeelhouders van Batavia Sailing Center?
- heeft de gemeente zich voorafgaande aan de verstrekking van de subsidie op de hoogte gesteld van de vermogenspositie van Batavia Sailing Center?
- heeft het college achterhaald hoe en waarvoor de subsidie is aangewend?
- op welke termijn acht het college de vordering inbaar?

Luc Baaten laat weten dat de IPL en de VVD dinsdagavond in afwachting van beantwoording door het college het onderwerp aan de orde zullen stellen.
 

reacties (12)

 • RienR

   

  Deze wethouder heeft iets met geld en belangenverstrengeling. Een paar jaar geleden wist hij nog met de cijfers van een aanstormend BiZZ te toveren. Eindconclusie is dat BIZZ niet ‘live’ ging, want de wijze van stemmen bleek onheus. Met betrekking tot de parkeerplaatsen van Bataviastad heeft meneer ook aandelen, de wijze waarop is net zo bijzonder nu bij Batavia Sailing. Zo ook zijn favoriete eettent, ook hier is merkwaardige subsisdie verstrekt. Applausse!!

  reageer
 • HH

   

  Wat is het toch met de gemeente Lelystad en leningen niet terug krijgen: Windesheim, Dutch Match Cup, Agora? Het college smijt op deze wijze met geld naar onbetrouwbare organisaties, maar verder is er nooit ergens geld voor. Nog ruim negen maanden, dan zijn er verkiezingen...

  reageer
 • HH

   

  Daar gaat het niet om...het college is verantwoordelijk, en moet antwoorden. Raadsleden hoeven dit niet zelf uit te zoeken. Vermeldingen bij de KvK zijn overigens niet altijd even actueel.

  reageer
 • HH

   

  Laat VVD en IPL maar goed doorvragen. En ook het lef hebben wethouder Fackeldey weg te sturen als hij informatie achter blijft houden. Geheimhouding is inderdaad onzin. Er is hier geen sprake van een aanbesteding, of van concurrentiegevoelige informatie van een marktpartij. Wel van een falend gemeentebestuur en een falende organisator. Terwijl veel inwoners al riepen - ook hier op OF - dat ergeen geld naar dat hobbyclubje van de Durch Match Club zou moeten gaan. Bij de raadsvragen mis ik overigens nog twee belangrijke vragen: "Wie vormen het bestuur van Batavia Sailing Center?" En "Zijn deze bestuursleden van BSC hoofdelijk aansprakelijk te stellen voor het verdwenen geld?"

  reageer
 • raadsvolger

   

  Waar is de subsidie gebleven ? Vraag maar aan direkteur Joop van Diest van BataviaHaven of anders aan een ex-wethouder thans vz. BataviaHaven bestuur.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • raadsvolger

   

  De subsidie is "verdwenen"in de bodemloze put van BataviaHaven.

  reageer
 • KC

   

  Natuurlijk mag je vragen stellen, maar vraag het eerst aan je eigen wethouder. Het college heeft al eerder deze vragen gekregen van de oppositie. Het college heeft daar nog nooit een goed antwoord op gegeven. Nu worden zij op eens wakker vlak voor de verkiezingen. Laat het toch over aan de eerdere vragenstellers. Ik vind het gewoon goedkoop.

  reageer
 • Rinus

   

  Ik heb er geen verstand van maar mag je dan geen vragen stellen?

  reageer
 • Flevoburger

   

  Zo, nemen we nu al een aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen? Dat geld is, evenals de eerder uitbetaalde subsidie ( lees geld van de gemeenschap) in de welbekende boboput verdwenen.

  reageer
 • Piet de jong

   

  Nou wie zijn de aandeelhouders.... Lekker slimme mensen in de politiek! Kvk uittreksel aanvragen en je weet het. Maar als ze nadenken weten ze het ook de Directeur van de Bataviahaven.... hoe moeilijk kan het zijn.

  reageer
 • KC

   

  Zitten deze 2 partijen niet in het college?

  reageer
 • HM

   

  Terechte vragen. Dat zoiets in Rusland gebeurt is niet zo vreemd. Maar hier kan dat niet. Transparantie is geen luxe maar een noodzaak. Politici die dat niet begrijpen zitten niet op d ejuiste plaats.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert