Drie jaar geëist tegen Drontenaar voor drugshandel

DRONTEN
Tegen een 43-jarige Drontenaar is dinsdag drie jaar cel geëist voor zijn betrokkenheid bij een drugsbende in Meppel. Volgens het Openbaar Ministerie hielp de man mee bij het organiseren van twee cocaïnetransporten in 2014 en 2015.

In totaal importeerde de groep, die voornamelijk uit Meppelers bestond, 88 kilo cocaïne vanuit de Dominicaanse Republiek via de Antwerpse haven naar Nederland. De Drontenaar zou volgens het OM ook betrokken zijn geweest bij de export van coke naar Duitsland. Hij waste geld wit en maakte deel uit van een criminele organisatie.

Schulden
De Drontenaar bekende dat hij meewerkte met de transporten, maar volgens hem was dat omdat hij onder druk stond van de hoofdverdachte, een man uit Meppel. Hij had bovendien schulden bij een crimineel in Utrecht, waar hij erg bang voor was. Die schulden zou hij kunnen afbetalen van het geld dat hij voor de transporten zou krijgen. 

Dat hij er ruim 70.000 euro mee heeft verdiend, zoals een medeverdachte verklaart, ontkent de Drontenaar. Hij zegt uiteindelijk geen geld te hebben ontvangen.

Het geld dat hij in die periode wél verdiende, haalde hij binnen door te pokeren, verklaarde de man. De Drontenaar gaf eerder bij de rechtbank aan dat hij liever achter gesloten deuren terecht wilde staan, omdat hij zich bedreigd voelt door de mannen uit Meppel en Utrecht. De rechtbank vond dat niet nodig.

Vrachtwagenchauffeur
Een 53-jarige medeverdachte uit Almere hoorde dinsdag 18 maanden cel tegen zich eisen. Hij haalde volgens het OM met een vrachtwagen de containers met kokosnoten, waarin de drugs verstopt zaten, op uit de haven van Antwerpen. De Almeerder ontkent dat niet. Wel zegt hij dat hij niet wist dat er cocaïne in de containers zat. 

De officier van justitie is ervan overtuigd dat de Almeerder dat wel wist. Hij is de oom van de Meppeler hoofdverdachte en wist volgens de officier best dat zijn neef in de drugshandel zat. Het OM zegt dat de Almeerder 20.000 euro voor zijn diensten kreeg.

Eis tegen hoofdverdachte
De officier eiste tegen de hoofdverdachte uit Meppel 10 jaar gevangenisstraf. De strafeisen tegen de andere verdachten lopen uiteen van acht maanden tot 3,5 jaar cel. Woensdag komen de advocaten van de Flevolanders aan het woord.

Op 1 augustus doet de rechtbank uitspraak.

reacties (2)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert