Opnieuw 2 jaar cel geëist tegen Almeerse Syriëganger

ALMERE
Het Openbaar Ministerie heeft woensdag in hoger beroep opnieuw twee jaar gevangenisstraf geëist tegen een nu 19-jarige man die twee jaar geleden vanuit Almere probeerde uit te reizen naar IS- gebied. Zes maanden van de straf zijn voorwaardelijk.

Voorbereiden van een aanslag
De verdachte is op jonge leeftijd in Almere geradicaliseerd. Hij werd in Bulgarije opgepakt en vastgezet toen hij onderweg was naar IS-gebied. Het OM beschuldigt hem van het voorbereiden van een aanslag, opruiing en deelname aan een terroristische organisatie.

Geen concrete plannen voor aanslag
Het OM ging in hoger beroep omdat de rechtbank het jeugdstrafrecht toepaste. De kinderrechter zag geen bewijs dat de verdachte concrete plannen voor een aanslag had gemaakt. De rechter legde een jaar jeugddetentie op waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Ook kreeg de man 120 uur werkstraf. Daarnaast waren er strikte voorwaarden en stond de Almeerder onder elektronisch toezicht. De verdachte mocht bijvoorbeeld niet in de buurt van een luchthaven komen.

De Almeerder hoefde niet meer naar de cel omdat hij de straf van 4 maanden in voorarrest had uitgezeten. De uitspraak is over 2 weken.

reacties (2)

 • Ed Molenaar

   

  Ik denk dat de meeste hem liever daar hebben, als straks weer vrij hier rondlopend.

  reageer
 • Frits

   

  We hadden toch geen Syriegangers in Almere kan ik me herinneren. Aldus Jorritsma destijds.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Hebben we al een stadsbeeld van deze "top" burgemeester?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert