RvS: Permanent wonen Zuiderzee op Zuid toegestaan

BIDDINGHUIZEN
Er mag permanent gewoond worden in de appartementen op het vakantiepark Zuiderzee op Zuid in Biddinghuizen. Dat heeft de Raad van State besloten. Hiermee komt een einde aan de jarenlange strijd tussen enerzijds de ontwikkelaar van het park en de gemeente Dronten, en anderzijds de provincie Flevoland. 

Ontwikkelaar en gemeente winnen
De ontwikkelaar en de gemeente hebben de rechtszaak gewonnen. Zij willen de eigenaren van vakantiewoningen toestaan de appartementen ook permanent te bewonen, om zo de verkoop van de huizen te bevorderen.

Rol provincie
De provincie Flevoland stak tot nu toe een stokje voor die plannen. Volgens gedeputeerde Jaap Lodders zou er een nieuwe kern kunnen ontstaan, ten koste van de bestaande dorpen. Bovendien vreest de provincie dat meer vakantieparken permanente bewoning gaan toestaan. 

Oplossing leegstand zwaarwegend 
De Raad van State heeft begrip voor het feit dat de gemeente Dronten iets wil doen aan de leegstand van het appartementencomplex om verpaupering tegen te gaan. Dat laat ze zwaar meewegen in de uitspraak. Ook is ze vanwege de unieke situatie van Zuiderzee op Zuid niet bang voor een precedentwerking.  

Meer in verkoop 
Nu de Raad van State het permanent wonen wel toestaat, hopen ontwikkelaar en de gemeente Dronten dat er meer appartementen bij Zuiderzee op Zuid zullen worden verkocht. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen beroep meer mogelijk. 

reacties (8)

 • Astrid

   

  Ik neem aan dat als de gemeente vind dat dit gewone woningen zijn deze ook gewoon OZB gaan betalen als ook alle overige kosten die de inwoners van Dronten moeten we betalen. De uitspraak van RvS maakt immers duidelijk dat we het hier niet hebben over een vakantiepark maar gewoon een extra wijk van Biddinghuizen.

  reageer
 • pieter

   

  Toch nog een succesje voor Aat,ik hoop dat met deze uitspraak die domme barrière van het verblijven op zo'n park is doorbroken, stabiliteit op zo'n park is nog nog altijd beter dan al die chaos van tijdelijke bewoning.

  reageer
 • RVEteH

   

  Een felicitatie voor de gemeente Dronten lijkt me wat misplaatst. Over 10, 15 jaar heeft de gemeente hier dezelfde problemen als veel gemeenten op de Veluwe nu hebben met vakantieparken.

  reageer
 • Rick

   

  Ik denk dat het op de veluwe anders om heeft gewerkt. Vakantiegangers die een recreatie verblijf uitleven. Eigenaren die er niet in investeren. En vervolgens gaan er mensen in wonen.

 • Pieter

   

  Dus: mensen hebben daar een appartement gekocht voor de prijs van een vakantiewoning. En wie nu eenzelfde appartement wol kopen kan het volle pond gaan betalen? Ik ken een gemeente in Overijssel, war men dat ook heeft geflikt. Verkopen als vakantiewoning en dan later lekker goedkoop permanent wonen. Ik kan de provincie echt wel volgen dat ze hier niet aan wilden.

  reageer
 • HH

   

  Mooi, nu is het duidelijk dat de provincie zich niet met gemeentelijke ruimtelijke ordening moet bemoeien. En de overbodigheid van de provincie is ook weer eens aangetoond.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • aatje

   

  de gemeente dronten wil iets doen aan leegstand, om verpaupering tegen te gaan.er staat nog veel meer leeg in dronten,dus vakantie woningen op die plaatsen bouwen en dan permanent laten bewonen om verpaupering tegen te gaan.ik moet het nog zien. puur klasse justitie

  reageer
 • HaHo

   

  Gefeliciteerd Gemeente Dronten en Ontwikkelaar Pijnlijk verlies voor de Provincie Flevoland. De Raad van State heeft duidelijk gemaakt dat in onze Provincie en mogelijk nu ook elders verkeerde keuzes zijn gemaakt mbt recreatieve bestemmingsplannen. Het vasthouden daaraan geeft blijk van bestuurlijke onkunde die niet meer past in een samenleving waarin wij leven. De problemen nemen enorme vormen aan huizen oneigenlijk in gebruik arbeids migranten) eigenaren verblijven elders gevolg schaarste aan wonin gen kosten door controles en verpaupering. Regeren is vooruit zien naar ik mag hopen ook voor alle recreatieparken in ons land waar dat voor geldt. De overheid neemt een starre houding aan sla een andere weg in zou ik willen schreeuwen ik hoop dat ze het horen

  reageer
 • Moraalridder

   

  Slim besluit

  reageer
 • Maartje

   

  Echt hé? Nu kunnen die kleine woninkjes voor een prikkie worden verkocht aan mensen die elders nergens meer kunnen of mogen wonen.

 • Marc

   

  Dus een ondernemer heeft geen enkele eigen verantwoordelijkheid? Hij wilde daar vakantiewoningen bouwen. En vervolgens, als de crisis uitbreekt, zegt hij dat er te weinig verkocht wordt en dat als er niet permanent gewoond mag worden dat hij de boel gaat laten verslonzen. En de wethouder en gemeenteraad trappen daar in. Dat is toch van de zotte? Dan ben je dus een slechte ondernemer!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert