Noodplan NEPROM: Meer bouwen in Flevoland

FLEVOLAND
In Nederland is een tekort aan woningen en daarom moeten er meer huizen worden gebouwd. Dat zegt de club van projectontwikkelaars, NEPROM die woensdag met een noodplan voor overheden kwam. En ook in Flevoland moeten ze dat plan lezen, zegt directeur van NEPROM Jan Fokkema bij Dit is Flevoland.

Volgens Fokkema heeft Flevoland, en dan met name Almere en Lelystad, altijd een belangrijke rol gehad in de woningbouw. Nu de crisis voorbij is, en veel mensen interesse hebben om hier te wonen, moeten de gemeenten daar op inspelen door veel meer vooruit te denken. 

Als voorbeeld noemt Fokkema het gebied Oosterwold tussen Almere en Zeewolde. Daar is plek voor nieuwbouw op de lange termijn en daarom zou het veel slimmer zijn om daar geen windmolens te plaatsen. Dat is wel de planning. 

Daarnaast vindt de directeur dat de gemeente Almere er nog wel een tandje bij zou kunnen doen als het gaat om woningbouw. Bijvoorbeeld door niet alles zelf op te willen pakken, maar ook marktpartijen te betrekken bij nieuwe plannen. 

Volgens NEPROM zijn er jaarlijks 80.000 nieuwe woningen nodig om landelijk de vraag op te vangen, maar blijft dat aantal nu steken op 55.000. 

reacties (10)

 • peter van den bemt

   

  Dit is ZOOOOO'n enorme preek voor eigen parochie. Puur denkend aan eigen markt en busines, zonder goed onderbouwde argumenten, gemeentebesturen tot vooral veel woningbouw aanzetten. Almere is namelijk helemaal niet zo enorm in trek. Vergeleken met andere omliggende steden van Amsterdam, doet Almere het het slechtst. Het gemeentebestuur van Almere moet zich misschien eens gaan realiseren, dat het echt niet gaat worden wat zij willen. Kijk eens naar het werkaanbod in Almere. Dat is vanaf het begin nooit wat geworden. En bedrijven zien het nog steeds maar heel weinig zitten in Almere.

  reageer
 • Floris

   

  wellicht zou dit vanuit de gemeente opgepakt moeten worden in samenwerking met Centrada of een andere woningbouwvereniging. Dan komen er betaalbare huurwoningen bij, en kunnen de wachttijden bij centrada terug gedrongen worden.

  reageer
 • Boels

   

  Dat komt omdat kiezers de politici daarop niet aanspreken. Toen de migratie 3 jaar geleden op gang kwam bleven alle partijen vakantie houden en daarna was het krentzitten geblazen. Wel voor tientallen miljarden zwaaipalen en velden voor de zonneverering en geen cent voor de woningbouw. Regeren is vooruit zien op basis van gebeurtenissen en 3 jaar geleden had men al (gezien de amechtige asielpolitiek) met bouwen moeten beginnen. Nog afgezien van de achterstanden die er al waren. Zou iemand mij kunnen uitleggen waarom je wel een Maserati of een Golfje binnen een week kan bezitten (die dingen zijn veel complexer dan een woning) en je 5 jaar of langer moet wachten op een woning????

  reageer
 • Hannes

   

  De crisis is pas voorbij als de woning te kort grotendeels is op gelost! Stuctuur karakter en cultuur van een stad maakt het aantrekkelijk voor bewoners, om er te wonen! Te ver in de toekomst kijken heeft de onroerendgoedsector in het verleden plaatselijk juist de das om gedaan! Begin te bouwen en te renoveren; met karakter op korte termijn op de juiste plaats! Voor elke doelgroep die er om vraagt! Waar werkgelegenheid plaatselijk daarbij vooropstaat! "Nogmaals te ver in de toekomst kijken voor de woonsector; is men voor men het weet met alle nieuwe technieken alweer te laat! En dat geldt zeker voor een woonwijk die gepland staat voor 2022!

  reageer
 • HH

   

  Nou NEPROM, ik daag jullie uit. Kom maar met een plan voor een woonwijk rondom het spookstation Lelystad Zuid. Daarvandaan kan iedereen snel in Amsterdam en Zwolle komen. De grond is heel eenvoudig te verwerven. De afslag Lelystad Zuid aan de A6 wordt ook binnen een paar jaar gebouwd. Aan alle voorwaarden is dus voldaan, alleen moet er nog een geïnteresseerde projectontwikkelaar komen die er in een paar jaar een paar duizend woningen gaat bouwen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Gekke Henkie

   

  Sinds de asielzoekers invasie worden er plots wèl woningen gebouwd Zo triest mijn werkende en belasting betalende kinderen al jaren op een wachtlijst en niemand die zich daarvoor inzet

  reageer
 • Jan

   

  En sloop verlaten industriegebieden. Doe ook iets aan onderhoud in de stad.

  reageer
 • Ed

   

  Al dat gehamer op kwantiteit.....bewoners van Flevoland hebben vooral behoefte aan een woonomgeving die kwalitatief oké is én blijft, net als andere Nederlanders.

  reageer
 • Sander

   

  Het probleem is dat ze ook nog aandacht krijgen.

  reageer
 • j a n

   

  Dat is lekker in je eigen straatje kletsen hou op met bouwen over een paar jaar het je gigantische leegstand bouww lege kantoorpanden maar om

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert