Hiswa luidt noodklok: "Meren zijn onbevaarbaar"

FLEVOLAND
De Hiswa luidt de noodklok. Volgens de watersportvereniging zijn de meren rondom Flevoland grotendeels onbevaarbaar geworden door de wildgroei van waterplanten. De Hiswa heeft aan de bel getrokken bij Minister Schultz, maar zij vindt dat de regio's zelf verantwoordelijk zijn.

De waterplanten zorgen voor grote problemen. Boten die vastlopen, koelsystemen die verstoppen en zwemmers die verstrikt raken. "Het probleem van woekerende waterplanten is nog nooit zo groot geweest", zegt Gerdina Krijger van de Hiswa. De oorzaak van het probleem is dat Rijkswaterstaat alleen vaargeulen voor de grote beroepsvaart vrijhoudt door te maaien, maar daarbuiten nauwelijks.

Grootste boosdoener is de hooggroeiende waterplant fonteinkruid. Door inspanningen van Rijkswaterstaat om het water in Nederland zuiverder te krijgen, woekeren deze planten nog harder. "Dat is een ongewenst bijeffect. Maar veel ellende kan voorkomen worden door tijdig en voldoende te maaien", stelt Krijger.

De Hiswa pleit er al langer voor dat de overheid ingrijpt en het probleem structureel aanpakt. 
Volgens minister Melanie Schultz (Waterkwaliteit) zijn de regio’s zelf verantwoordelijk om de problemen op te lossen. Maar daar is de Hiswa niet over te spreken. "Wij worden met een kluitje in het riet gestuurd’’, aldus Krijger.

reacties (13)

 • Jan

   

  Het is allemaal de schuld van de PvdA. Als zij niet op het pluche hadden gezeten was het nooit gebeurd.

  reageer
 • Henk

   

  Haha, ja natuurlijk! Slecht weer is natuurlijk ook hun schuld. Te veel rode auto's: PvdA. Water is nat: allemaal hun schuld. Handig zo'n zondebok :)

 • Hekking

   

  Nederland staat symbool voor symptoombestrijding ipv het probleem aanpakken en oplossen. Dus ook zo bij de bestrijding van de waterplanten. Voor alle duidelijkheid, laat de watersportvereniging even in herinnering roepen op wie ze hebben gestemd bij de verkiezingen. Dan weten ze dus gelijk waarom er niets aan wordt gedaan.

  reageer
 • Moraalridder

   

  Ik zeg booteigenaren betaal en het water is voor u.

  reageer
 • waterwijker

   

  'Wie betaalt, die bepaalt' In een paar woorden de grootste misstand in dit land: De werkelijkheid geworden nachtmerrie van de VVD aan het bewind. Het is de hoogste tijd voor een herverdeling van de maatschappelijke macht.

 • Rob uit Z

   

  Betaald een wielrennen belasting voor fietspaden? Betaald een wandelaar belasting voor het strand of het bos? Betaald een ruiter belasting voor een ruiterpad? Waarom zou een boot-eigenaar dan moeten betalen voor water? Jammer die afgunst voor mensen met een 'andere hobbie' dan anderen...

 • Bb

   

  Nee de gemeente doen niks z plan Europa niet betaald en het rijk die lachen

  reageer
 • Bo

   

  Milieu fanaten hebben eerder geroepen dat de Noorderplassen en Weerwater terug gegeven moeten aan de natuur. Door het maaien te belemmeren drijven ze ook hier weer hun zin door.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Kees

   

  Laat die bootjes vaarders maar eens vaarwegbelasting gaan betalen. Vaarwegen baggeren, sluiscomplexen en bruggen die kostenloos bediend worden en nu ook nog eens waterplantjes maaien... weten ze wel wat dat de belastingbetaler kost.

  reageer
 • Saint

   

  Zoals veel politiek beslissingen wacht men hier ook, net zolang tot het een onoverkomelijk probleem oplevert voor scheepvaart, sluizen en bruggen en stinkende en rottende planten resten. Als er uiteindelijk iets aan moet gebeuren, betaald men een vermogen om de rotzooi op te ruimen. De verantwoordelijke politici van nu, hebben dan een eigen bedrijf opgericht in het opruimen van waterplanten en het schoonmaken van de randmeren.

  reageer
 • Edwi

   

  Zet er gradkarpers in, die kunnen het prima beheersen

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Wij hebben er geen last van en het water is fantastisch helder en schoon. Dat is wel wat belangrijker dan het spelevaren van een kleine groep.

  reageer
 • Ilse

   

  Diep het water verder uit en onderin zal het water veel kouder en donkerder blijven, waardoor de planten minder hard kunnen groeien. Dit geeft ruimte aan de planten, natuurlijk aan het water, maar ook aan de vissen.

  reageer
 • Rob uit Z

   

  Dat was ook het idee van de gemeente Zeewolde: het wolderwijd uitdiepen ten behoeve van het tulp-eiland, een naastgelegen strand en ophoging van de nieuw te bouwen woonwijk. Maar helaas waren er wat bomenknuffelaars die dat proces hebben tegen gehouden omdat er een eendje rondzwemt. Dus: water ondiep, het benodigde zand moest ergens anders vandaan komen met vrachtwagens en vrachtschepen (uitstoot) omdat een eend schijnbaar geen andere plek kan vinden in de regio...

 • Henk

   

  Scheepseigenaren betalen niets, maar willen wel dat de overheid hun water vrrijhoudt.

  reageer
 • Svu

   

  Als boot eigenaar draag je indirect enorm bij aan de economie. Dat kan ik je uit ervaring melden. Daarbij is het zo dat we het met zn allen doen in dit land. Extra politie inzet bij voetbalwedstrijden of muziek evenementen enz. enz. Zit niet altijd zo tegen alles te zijn maar, gun een bootjeseigenaar ook zijn lolletje. Het is een probleemp(je) nou gewoon oplossen iedereen weer blij.

 • Jaja

   

  Het zal best zo zijn dat die plassen niet zo best bevaarbaar zullen zijn voor met name de grotere boten. Bevaarbaar maken zal veel kosten, maarrr... zij met die boten betalen geen belasting. Bruggen/sluizen etc worden voor hen geopend en het verkeer opgehouden. Stel voor dat zij eerst maareens een flinke bijdrage/belasting mleten gaan betalen en dan verder te organiseren h.e.e.a. te doen.

  reageer
 • Jan Dirks

   

  Heb al meerdere keren gereageerd op dit probleem. Heb betreft niet alleen de pleziervaart maar ook de hengelsport. De enige effectieve manier om er vanaf te komen is het uitzetten in het vroege voorjaar van graskarpers. Ecologisch zeer verantwoord. En kosten een fractie van manuren, maaiboten en wat al dies meer. Heren, dames politicus, kom uit die ivoren toren en doe nu echt eens iets positiefs dan elkaar de zwarte piet toe spelen

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert