Gemeente ontdekt 1900 panden met asbestdak

ALMERE
Zo'n 1.900 panden in Almere hebben waarschijnlijk een dak met asbest. Dat blijkt uit een inventarisatie van de gemeente Almere. Het gaat om ongeveer 4 procent van het totale dakoppervlak in Almere. Die daken moeten verwijderd worden, omdat het Rijk heeft bepaald dat er vanaf 2024 geen asbest meer in daken mag zitten. Asbest kan gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid, omdat loskomende deeltjes kanker kunnen veroorzaken.

Subsidieregeling versoepeld
Een ruime meerderheid van de daken is kleiner dan 35 vierkante meter. Het gaat dan bijvoorbeeld om asbestplaten die zijn verwerkt in daken van schuurtjes en garages. Tot voor kort konden eigenaren daarvan geen beroep doen op een subsidie, die een deel van de kosten voor het professioneel laten verwijderen vergoed. Maar afgelopen week is de regelgeving daarover versoepeld en kunnen ze in sommige gevallen toch aanspraak maken op de subsidie. 

Proef
De gemeente Almere wil het verwijderen van het asbest extra stimuleren en wil daarom binnenkort een proef houden. Zo wil de gemeente speciale afvalzakken voor asbest verstrekken. Ook wordt gedacht aan het plaatsen van containers in de wijk als de hele buurt tegelijkertijd het asbest verwijdert. Er is nog geen geld voor deze plannen, daar gaat de gemeenteraad volgend voorjaar over stemmen.

reacties (10)

 • Guderian

   

  Niet zeuren allemaal. Wij hebben tenslotte de Floriade en dat geld voor dir daken. Stellen we ff een jaartje uit.

  reageer
 • Pzaal

   

  Half Almere haven is met asbest gebouwd. Voornamelijk in de gebouwen.

  reageer
 • kees

   

  fijn om te weten.

 • HH

   

  Dat mag gewoon blijven zitten. Gewoon niet in zagen en breken, dan is er niets aan de hand. Alleen daken worden verboden.

 • Ohm1981

   

  Ja heel slim, zelf verwijderen van asbest met als mogelijke gevolg blootstelling aan asbestdeeltjes. Good thinking gemeente Almere!

  reageer
 • HH

   

  Hechtgebonden asbest mag je tot een oppervlak van 35 m2 wettelijk gewoon zelf verwijderen. De wet is niet voor niets zo: er zit geen wezenlijk risico aan. Je mag de platen niet zagen of breken, want dan ontstaat er wel risico.

 • Jan2

   

  Welke ambtenaar kan op een luchtfoto het verschil tussen een bitumen - en een asbestgolfplaat zien? En wat gaat men doen met vlakke asbestplaten die veelvuldig in de bouw zijn gebruikt???

  reageer
 • Kees

   

  Waar lees jij dat de inventarisatie gedaan via een luchtfoto? Gemeente houdt een archief bij van alle bouwvergunningen. Gemeente kan dus heel eenvoudig via archiefinzage kijken welke vergunningen er zijn verleend met asbest als bouwmateriaal.

 • Vince

   

  Jahoor.als leek mag je dat verwijderen. Heb je trouwens al gezien hoe ze asbest van daken afhalen? Mannen in pakken,zonder een tent erom, dus asbestdeeltjes kunnen tot aan het afzetlint komen. Maar wel met een veilig afzet lint waarachter asbest kan liggen. Daarvoor niet. Kom op. De nieuwe asbest heet tegenwoordig glaswol. En wat dacht je van fijnstof tijdens het koken thuis? 1 van de grootste killers

 • Nic

   

  'Het kan... in Almere' zonder deskundige inventarisatie en professionele verwijdering... raar...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rene

   

  Vreemd dat asbest nu door mensen mag worden verwijderd Mogen deze mensen wel aan asbest worden vrijgesteld? Dit horen we als gemeenschap in te vullen en op te lossen. Of lossen wij alleen problemen in het buitenland op en stellen we in dit geval onze eigen burgers bloot aan gevaren.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Het is altijd al toegestaan om kleine oppervlaktes zelf te verwijderen. Het is exclusief de taak van de eigenaren om de boel op tijd te verwijderen. De gemeenschap moet alleen handhaven. Het buitenland is een obsessie argument zonder relevantie. Succes met uw dakje wat u zelf moet verwijderen. Zak er niet doorheen, dat het is grootste gevaar. En laat niks op andermans hoofd vallen.

 • Hans K

   

  Allemachtig? Ik ben een electronen microscoop nodig om aan te tonen of het materiaal asbesthoudend is en gemeente doet het vanuit de lucht. Da's onmogelijk.

  reageer
 • Frank

   

  en in welke wijken dan? halve info dit

  reageer
 • Faerie

   

  Eh, moet asbest niet door een professional ontmanteld en afgevoerd worden? Dit lijkt me niet de juiste weg. Ik denk dat het beter is als de gemeente, tezamen met wooncorporaties en vertegenwoordigers van VVE's een plan bedenkt om alles binnen 1 langdurig, gezamenlijk bekostigd project te vatten en de kosten evenredig te verhalen op de eigenaren van de woningen. Ik denk dat iedereen dan het meest goedkoop en snel bezig is en de werkzaamheden zullen beter gepland en veiliger uitgevoerd kunnen worden.

  reageer
 • HH

   

  Nee, dat moet niet. Tot 35 m2 mag een particulier hechtgebonden asbestplaten zelf verwijderen. Daar zit geen wezenlijk risico aan. Net zo min als het kit en stopverf dat bij veel huizen gebruikt is, waar ook asbest in zit. En in eterniet bloembakken. En nog heel veel meer producten. Kosten verhalen op iemand die niet mee wil doen en het zelf op wil lossen? Kansloos. Die containers en afvalzakken zijn een orima oplossing.

 • Steven Stedenwijker

   

  De eigenaren doen het lekker zelf en betalen ook zelf. Er is geen reden de gemeenschap te belasten met andermans dakvernieuwing.

 • M Jager

   

  Voor mensen die de kosten van vervanging van een asbest gebouwders niet kunnen betalen zal nagedacht moeten worden over een financiële regeling. Zo worden ondeskundig uitgevoerde werkzaamheden en dus potentieel gevaarlijke situaties voorkomen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert