Golfbaan voortaan gemaaid door 'Jasper het Spook'

DRONTEN
Jasper het Spook wordt hij al gekscherend genoemd, de nieuwe robotgrasmaaier van de Golfresidentie in Dronten. De grasmaaier wordt aangestuurd door een computer en gebruikt GPS om de golfbaan tot op de centimeter nauwkeurig te maaien. En dat is best een gek gezicht, want van een afstand lijkt het alsof de grasmaaier zijn bestuurder verloren is.

Strakke baan
De zelfrijdende en GPS-aangestuurde grasmaaier is een idee van het bedrijf dat de golfbanen en al het andere groen op de Golfresidentie onderhoudt. Het gras wordt nu veel nauwkeuriger gemaaid wat volgens parkbeheerder Rick van den Beuken een mooi beeld geeft. "We maaien nu heel strakke banen, dat kunnen wij als mens niet nadoen. Golfers willen graag een mooie, strakke baan." 

Jasper het Spook
Het was wel even wennen, zo'n grote grasmaaier met een lege bestuurdersstoel. "We noemen hem Jasper het Spook", vertelt bewoner Ellen Suijs. "Ik moest in het begin wel even goed kijken, want het ziet er gek uit." Tijdens een bewonersbijeenkomst donderdagavond kreeg ze uitgelegd hoe de maairobot werkt. "Ik vond het heel interessant. Vooral dat er ook een noodknop is en dat de machine als hij achteruit rijdt ziet dat jij daar staat." Maar voor de grasmaaier gaan staan laat ze aan anderen over. "Mijn vriendin heeft het geprobeerd maar die rende heel hard weg!"

Grasmaaier stuurt smsjes
De bewoners hoeven zich volgens parkbeheerder Van den Beuken geen zorgen te maken over de veiligheid. "Er zitten sensoren rond de machine die detecteren wat er in de omgeving gebeurt. Dus mocht er een golfer of een karretje voor de machine staan dan stopt hij ermee." Als de machine is stilgevallen, krijgen de parkbeheerders automatisch een smsje van de grasmaaier. "Dan gaan we naar de machine toe en kunnen we hem met een druk op de knop weer verder laten maaien." 

reacties (7)

 • Bezorgde lezer

   

  Dat argument wordt nu altijd ook gegeven. Helaas zijn er alleen veel mensen die niet in staat zijn dit soort werk te kunnen doen. En meer "met de handen" kunnen werken dan met het hoofd. Maar helaas wordt er te makkelijk geredeneerd dat iedereen maar om te scholen is.

  reageer
 • Boels

   

  Het is automatisering en daar is de vraag naar werknemers veel groter dan het aanbod. Met de zeis kan het natuurlijk ook; zwaar werk waar je waarschijnlijk je pensioen niet bij haalt.

  reageer
 • Bezorgde lezer

   

  En gij gelooft dat? Natuurlijk zullen er banen gecreëerd worden op een golfbaan. Maar deze robots breken meer banen af, dan er elders bijkomen.

  reageer
 • pieter de oude

   

  Triest, de burgervader van dronten had hier na zijn pensioen een leuke job aan gehad.

  reageer
 • Ron H

   

  Gezien de groei vh aantal golfbanen is er veel werkgelegenheid bijgekomen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jeroen

   

  Ziet het spook ook huisdieren? Verders is dit wel de toekomst, wéér een baan gerobotiseerd

  reageer
 • Bezorgde lezer

   

  Daar gaat de werkgelegenheid.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert