Gemeente gaat drugspanden sluiten

NOORDOOSTPOLDER • Do 27 juli 2017 | 15:50 • Donderdag 27 juli 2017 | 15:50
Er is in Noordoostpolder steeds vaker sprake van hennepteelt en handel in harddrugs en softdrugs. Dat staat in een nota van de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders wil een nieuw beleid vaststellen, dat ervoor zorgt dat de burgemeester extra bevoegdheden krijgt om de drugscriminaliteit aan te pakken. 

Betrapt
Tot nu toe worden inwoners die in Noordoostpolder worden betrapt op het telen van hennep of handel in drugs, alleen strafrechtelijk, dus door justitie vervolgd. Ze krijgen dan een boete, cel- of taakstraf. Maar steeds vaker blijkt dat de daders zich daar weinig van aantrekken en in hun oude fout vervallen. Zij gaan na hun straf gewoon verder met de teelt of handel, vanuit het huis of pand waarin ze voorheen ook zaten. 

Drugspanden
Volgens de wet mag een burgemeester drugspanden sluiten als de gemeente daar een beleid voor heeft vastgesteld. Andere Flevolandse gemeenten hadden dit zogenaamde Damoclesbeleid al, maar Noordoostpolder nog niet. Daarin gaat nu verandering komen. Burgemeester Aucke van der Werff kan per september bij overtredingen van de Opiumwet een woning of pand voor langere tijd sluiten. 

Hoe groot het probleem van teelt en handel in drugs in Noordoostpolder precies is, en waar de problemen zich voordoen, dat staat niet in de nota van de gemeente. De burgemeester is voor het weekend niet in de gelegenheid om de problematiek toe te lichten. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel