Onderzoekers: 'Coffeeshop in NOP is een optie'

NOORDOOSTPOLDER • Di 11 juni 2024 | 12:22 • Dinsdag 11 juni 2024 | 12:22

Een coffeeshop in Noordoostpolder kan er komen, maar alleen onder strenge voorwaarden. Dat concluderen onderzoekers na gesprekken met gemeente, politie, jongerenwerkers en preventie- en verslavingszorg.

Het idee is om gereguleerde cannabis aan te bieden via een stichting. Bezoekers zouden dan informatie moeten krijgen over de gevolgen, illegale straathandel moet door een coffeeshop worden voorkomen.

Een adviesbureau heeft een eerste onderzoek gedaan naar de komst van een coffeeshop in Noordoostpolder. Uit de gesprekken blijken zorgen over toenemend drugsgebruik en de normalisering daarvan in Noordoostpolder. Ook is er veel illegale straathandel rond scholen en in het centrum van Emmeloord.

Kwalitatieve cannabis en voorlichting
De onderzoekers zeggen in het rapport 'Polderen over coffeeshops' dat het gedogen van een coffeeshop een manier om die schade door cannabisgebruik te voorkomen, en het gebruik in de gaten te kunnen houden. Dat moet gebeuren door vooruit te lopen op de mogelijke landelijke regulering van cannabis. Zo moet cannabis op kwaliteit gecontroleerd zijn en de productie uit de illegale handel worden gehaald.

Ook moet een wietcafé in Noordoostpolder mensen bewuster maken van de risico's, is de boodschap. Dat moet gebeuren met informatie, problematisch gebruik herkennen en het gesprek aangaan. Een toename in cannabisgebruik door de komst van een coffeeshop hebben de onderzoekers niet vast kunnen stellen.

Vergunning voor bepaalde tijd én evaluaties
De wens is wel om een stichtingsvorm te kiezen boven een commerciële uitbater. Een stichtingsbestuur zou toezicht moeten houden op de activiteiten en het beleid. Dat moet de betrokkenheid van de gemeenschap vergroten en de gemeente kan invloed uitoefenen, zeggen de onderzoekers.

Tweede coffeeshop kan optie zijn
Ook moet de vergunning voor bepaalde tijd worden afgegeven, is het advies. Daarnaast zijn jaarlijkse evaluaties nodig. De onderzoekers zien de mogelijkheid voor een tweede coffeeshop op termijn. Dat is een keuze, maar er is voldoende markt voor, zeggen ze.

De coalitiepartijen in Noordoostpolder willen dat er een coffeeshop in de gemeente komt. Daarom volgde er een onderzoek. De gemeenteraad praat donderdagavond over de uitkomsten van het eerste onderzoek.

Een tweede onderzoek gaat over de locatie voor de coffeeshop en wat voor effecten dat heeft. De raad neemt eind dit jaar een besluit over de komst van een wietcafé in Noordoostpolder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel