Vraagtekens bij nut golfkarretjes voor ouderen

LELYSTAD
Welzijn Lelystad kan onvoldoende beoordelen of vervoer met golfkarretjes ouderen in Lelystad mobieler en zelfstandiger maakt. De karretjes zijn wellicht nuttig op korte afstanden, maar in Lelystad bestaat al een goed systeem met het busje van De Opstap.

Dat zegt directeur Jan Dekker van Welzijn Lelystad. De gemeenteraad wil dat het college van burgemeester en wethouders voor het einde van dit jaar nagaat of er golfkarretjes ingezet kunnen worden. In Utrecht zijn er goede ervaringen mee, want ze helpen ouderen om gemakkelijker de deur uit te komen. Dekker denkt dat de karretjes bruikbaar zijn in het centrum, maar dat heeft Welzijn nog niet onderzocht.

Van deur tot deur
De directeur van Welzijn geeft aan dat in Lelystad al jaren het busje van de Opstap rondrijdt. Die begon als boodschappendienst en brengt nu 55-plussers tegen een kleine vergoeding van deur tot deur. Mensen in de bijstand kunnen met vouchers gratis gebruik maken van het busje, dat geschikt is voor rolstoelgebruikers. Vaste gebruikers zijn goed te spreken over de bus, want zij zeggen niet meer met de gewone stadsbus te kunnen reizen.

Auto Maatje
Eind dit jaar gaat Welzijn Lelystad samenwerken met de ANWB in het project Auto Maatje. Daarbij stellen vrijwilligers hun auto beschikbaar om mensen ergens naartoe te brengen. Daarmee zijn er volgens Jan Dekker voldoende mogelijkheden in Lelystad.

 

reacties (9)

 • Willem dronte

   

  Zie het al gebeuren deze golfkarton rijd zo een winkel in

  reageer
 • de accountant

   

  De meesten hebben geld genoeg en ze kunnen dus gewoon met de taxi.

  reageer
 • Ed

   

  Waarom niet meteen een auto met chauffeur? Alsof Lelystad de rijkste gemeente van Nederland is. Beetje in de war?

 • Tinus

   

  Waar is de zelfredzaamheid. Er zijn voldoende middelen voor de ouderen om ergens heen te kunnen in Lelystad. Geen golfkarretjes ajb.

  reageer
 • Esveen

   

  Tinus je hebt helemaal gelijk. Ophouden met steeds meer pamperen. Er zijn genoeg mogelijkheden.

 • Barbara

   

  Kan je pinnen aan boord? En ben je verzekerd na aanrijding?

  reageer
 • Maomi

   

  Waarom moet Welzijn het nut van de golfkarretjes buiten een golfbaan onderzoeken? Laat de gemeente dat zelf doen. Opstap is fantastisch dankij de geweldige vrijwillige chauffeurs.

  reageer
 • HH

   

  Die golfkarretjes rijden natuurlijk ook met vrijwilligers. En waarom Welzijn dat moet onderzoeken, weet ik ook niet. Misschien omdat Welzijn ook al zo veel geld krijgt voor de Opstap en Auto Maatje? En de politieke verwachting is dat golfkarretjes goedkoper zijn? Hoeveel subsidie krijgt Welzijn voor de Opstap en Auto Maatje? En hoeveel mensen worden er vervoert? Ik hoor toch ook wel negatieve berichten over de Opstap: als ouderen meewillen, is deze al volgeboekt.

 • laat alle reacties zien
 • Antej Ha

   

  Niet aan beginnen. Die dingen moeten natuurlijk ook over het fietspad, alsof er daar al niet genoeg andere twee, drie en vierwielers rondrijden. De oorspronkelijk doelgroep is al zwaar in de verdrukking.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Ik als 30er zou ook graag een electrisch golfkarretje gebruiken voor korte afstanden, maar regelgeving maakt deze groene/duurzame oplossing totaal onmogelijk.

  reageer
 • Esveen

   

  Moeten we nu bij alles geholpen worden? Als senior kan ik met Welzijn eens zijn dat er voldoende mogelijkheden zijn, zelfs nu ook al een fietstaxi. Ga eens reeel aan de slag met de werkelijkheid en gebruik geld voor steeds weer een onderzoek voor de werkelijke zaken.

  reageer
 • HH

   

  Is die fietstaxi niet te duur voor de oudere doelgroep waarover het gaat? Overigens inderdaad een mooi en duurzaam alternatief voor golfkarretjes. Zit daar niet de kans voor de gemeente?

 • HH

   

  Bedoelt de gemeenteraad het niet als alternatief voor de dure Regiotaxi? Heeft de stichting Welzijn daar ook naar gekeken?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert