Ultradiep boren in Almere wordt concreet

ALMERE • Zo 13 augustus 2017 | 20:21 • Zondag 13 augustus 2017 | 20:21
Het plan van Almere voor het oppompen van heet water dat kilometers diep in de aarde zit, neemt steeds concretere vormen aan. Bij deze zogenoemde ultradiepe geothermie gaat een pijp minstens vier kilometer de bodem in. Het warme water dat omhoog wordt gehaald, kan worden gebruikt voor het verwarmen van huizen.

Onderzoek TNO
Ultradiepe geothermie staat in Nederland nog in de kinderschoenen, maar Almere is al een stap verder. Uit onderzoek van TNO bleek vorig jaar dat de bodem van de gemeente in principe geschikt is voor deze vorm van aardwarmte. Voor Almere en de provincie Flevoland is dat aanleiding om verder te gaan met de ontwikkeling. Er wordt nu aangestuurd op drie proefboringen in Almere. Het is nog niet bekend wanneer dat gaat gebeuren. 

Gevaren
Over boren tot een diepte van vier kilometer en meer is nog maar weinig bekend. Het ministerie van Economische Zaken is daarom samen met andere instellingen bezig met een breed onderzoek naar ultradiepe geothermie. Het controlerend orgaan van datzelfde ministerie, het Staatstoezicht op de Mijnen, kwam vorige maand wel met een serieuze waarschuwing; er is te weinig aandacht voor de risico's van boren, en bij ultradiep boren is het gevaar nog hoger. Zo bestaat onder meer de kans op aardbevingen. In Duitsland en Zwitserland is dat al al gebeurd. 

Warmte in kassen
Het oppompen van heet water uit de aarde is overigens niet nieuw. Geothermie bestaat in Nederland al een jaar of tien, maar tot nu toe wordt er niet dieper dan twee tot drie kilometer geboord. Daar is water 60 tot 80 graden, en die warmte wordt gebruikt voor de kassen van de tuinbouwsector. Almere heeft water van een hogere temperatuur nodig omdat de stad het wil gebruiken voor het verwarmen van huizen. Daarvoor moet dieper worden geboord. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel