40.000 kippen dood na uitslaande brand in stal

SWIFTERBANT
Aan de Tarpanweg in Swifterbant is een schuur met 40.000 kippen afgebrand. Alle kippen zijn dood. Dat laat een woordvoerder van de brandweer weten. 

Op het terrein staan ook twee andere stallen, waaronder een met koeien. Die stal loopt geen gevaar. Tussen de afgebrande kippenstal en de koeienstal zat voldoende ruimte. De koeienstal is wel door de brandweer geventileerd, omdat er rook bleef hangen. 

Sein brand meester 
Volgens de brandweer begon de brand rond 07:00 uur in een mestopslag. De vlammen sloegen binnen een paar minuten over naar de kippenschuur. Brandweervoertuigen uit verschillende gemeenten zijn aan de Tarpanweg om te blussen. Inmiddels is het vuur onder controle. Kort na 09.30 uur werd het sein brand meester gegeven. 

Geen asbest 
De brandweer adviseerde omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden tegen de stank en de rook. Metingen laten zien dat er géén asbest is vrijgekomen, aldus de brandweer. Vanuit onder meer Urk is geklaagd over rook- en stankoverlast. Volgens weerman Robert de Vries stond er weinig wind. De rook trok langzaam richting het noorden en noordoosten. 

Fipronil/vogelgriep
De pluimveehouder is onlangs ook getroffen door de fipronilbesmetting. De afgelopen dagen was hij druk met het ruien van kippen. Dat betekent dat ze op dieet moeten om het bestrijdingsmiddel fipronil uit hun lijf te krijgen.

In 2014 werd hetzelfde bedrijf getroffen door vogelgriep. Toen moesten alle 40.000 kippen al worden geruimd.  
  
 
 
reacties (61)

 • pieter de oude

   

  Goed voedsel kost geld en dat willen we niet betalen, wel veel voor weinig en niet,minder maar beter.

  reageer
 • Hart

   

  Gruwelijke mening van Jan uit Lelystad, hoe meer op elkaar hoe beter. Bofkippen ipv plofkippen, zoals een een of andere hotemetoot uit de (pluim)vleesindustrie het laatst durfde te noemen? Ga het zelf ervaren, man. Dieren zijn niet te vergelijken met mensen? Toch wel hoor, ze hebben ook gevoel, angst, paniek. Levende wezens! Geen producten in een magazijn. Wie ben jij, wie zijn wij dat we als mens verheven zijn boven de dieren. Er moet nu een omslag komen voor een veel kleinschaliger, diervriendelijker en (dier)veiliger vee-industrie. Zoals het nu gaat is het helemaal uit de hand gelopen. Een duidelijk sein voor de politiek!

  reageer
 • AA

   

  Jahhhh laten we een wake houden! Wie regelt de broodjes en de bordjes met 'stop dierenleed' ?

  reageer
 • Handelaar

   

  Geprezen is onze VOC mentaliteit. Overal is een koper voor en die vinden we dan wel. Schouderklopje voor ons Nederlanders.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Met krokodilletranen kan je geen brand blussen. Een akelig einde voor deze dieren, maar wel in lijn met het akelige leven dat ze daarvoor hebben geleid. Ik roep het niet snel, maar dit is dus echt 100% een zaak voor wetgeving. Verbied de bio-industrie!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Volksgezondheid

   

  Flauwe kul, de boeren produceren voor heel de wereld alsof er geen uitstoot limieten bestaan in Nederland, de boer zelf heeft een top inkomen. (dit geld voor alle veeteelt bedrijfstakken in NL) Dit alles hebben wij via achterkamertjes politiek gesubsidieerd en gerealiseerd. Kleinschaligheid is door de nazaten van de VOC voor vele kleine bedrijven in de wereld rampzalig verlopen. Ga mij niet vertellen dat het werkgelegenheid creëert ook dat is niet waar, de bedrijven zijn volledig gerobotiseerd en hebben een minimum aam werknemers in dienst, en dan veelal oproepkrachten met of zonder minimumloon. Komt nog bij dat bij obstructies de boer door onze overheid financieel overeind wordt gehouden dit in tegenstelling van de landen waar daarheen wordt geëxporteerd. Ondanks de vele klachten welke in Brussel zijn ingediend is daar zolang de EU bestaat niets mee gebeurd.

  reageer
 • Volksgezondheid

   

  Slaat werkelijk nergens op, deze eisen kennen we onderhand wel en vooral de controle op deze eisen/regelgeving/wetten etc, en dan bovenal de handhaving daarna. Wereldwijd heeft men nu kennis gemaakt met onze strenge toepassingen de claims zullen volgen, kippenvlees, eieren, mayonaise etc, zijn gewoon nog te koop omreden te weinig gif in de producten en dat voeren wij grootschalig uit en mochten de landen de invoer stop zetten dan zien wij nog kans het in Afrika te verkopen zoals de Dioxine kippen in het verleden.

  reageer
 • Keesurk

   

  Sterkte farmer. Hopelijk staat de boederie er nog nog. Want voor je en huis kan huren ben je ook 17 jaar verder. Anders heb ik nog plek op zolder

  reageer
 • Nopper

   

  Dit is nu echt een reactie waarvan ik denk: praten als een kip zonder kop Willem, geen boerenverstand. Je zult de boer maar zijn die dit is overkomen, sterkte voor hem en zijn gezin

  reageer
 • IK

   

  Stal voldeed aan de eisen die de Nederlandse wet stelt, dus voldoende veilig! Hoezo levend verbrand? Is het niet veel aannemelijker om te stellen dat ze al door rookvergiftiging om het leven zijn gekomen? We betalen in de winkel een normale prijs voor vlees en eieren, de tussenhandel (lees grootgrutters) verdienen er het meest aan, de boeren krijgen te weinig!!

  reageer
 • A de Groot.

   

  Wat een zieke stemmingmakerij dit! Zo wordt de samenleving dus opgehitst en kapot gemaakt.

  reageer
 • Piet

   

  Het levens onderhoud gaat duur worden. Waar word ei en melk al niet voor gebruikt. Diverse kaas soorten, melk producten zoals karnemelk, fruitmelk .en en zo gaat het ook met ei. Zo hebben straks de lagere inkomens letterlijk nog maar water en brood. Goed bezig . Oké het is een ramp die branden.

  reageer
 • Maartje

   

  Mijn hemel. Gelukkig delen niet veel mensen zo een mening

  reageer
 • Ellis de Wal

   

  Och arme boeren. Die niet wisten dat hun brandveiligheid minimaal was -:). Sterkte aan de 40.000 levend verbrande kippen. Die zien dat andere kippen verbranden, angstig gekakel en geen kant uitkunnen. Kun je je de paniek voorstellen? Met die boeren heb ik niet zo veel medelijden. Of toch wel: laten wij een meer eerlijke prijs betalen voor de eieren en het vlees. Hebben zij meer financiële ruimte om hun dieren een leefomgeving te geven waarin de dieren min of meer hun natuurlijk gedrag kunnen uitvoeren met een fatsoenlijke brandafweer-systeem. Of zitten we liever toch met een dubbeltje op de eerste rang. Zie het voor je: een merel voor je raam, verbrand levend. En verplaats dat beeld naar 40.000 kippen in een afgesloten schuur. Gewoon een eerlijker bedrag voor vlees, eieren en melk!!!!

  reageer
 • Jan uit Lelystad

   

  Risico van het vak. Ik ga dus echt niet meer betalen voor een stukkie kip of een ei. Het is al duur genoeg. Meer bij mekaar is goedkoper. Prima toch, hoe goedekoper hoe beter. Die walgelijke linkse subsidieslurpende milieukliek wil alleen maar meer macht voor hunzelf. Gewoon juist stemmen en alleen nog maar vaderlandse eieren voor eerlijke prijzen.

  reageer
 • Schaapjes

   

  Helemaal mee eens. Hebben eerder al de nertsenhouders kapot gemaakt door hun dieren vrij te laten of te wel te doden. Dit riekt naar de misdaad

  reageer
 • Willy

   

  Omdat dit "maar" dieren zijn :( :(

  reageer
 • Bas

   

  Vrije uitloop? Ga je nu echt iemand aanspreken met een verhaal wat niet waar is? Hoe komt iemand erbij om deze misere vergoeilijken? De dieren hebben het hier in deze vleesfabriek alles, behalve goed! Een tragedie voor zoveel omgekomen kippen.

  reageer
 • Polderboer

   

  Sterke voor degenen die dit overkomt. Vind het eens tijd worden dat bepaalde gesubsidieerde milieu groepen eens na gekeken worden. Vind het wel heel toevallig wat er de laatste tijd allemaal gebeurd.

  reageer
 • Peter

   

  Schandalig, moet niet kunnen gebeuren in een beschaafd land. De zoveelste brand in een stal dit jaar. Waarom de mestopslag zo dicht bij een stal dat bij broei de boel overslaat. Wat een dierenleed weer.

  reageer
 • Jan

   

  Kan wel zijn maar de kosten van ruien plus derving van inkomsten is vele malen kleiner dan de derving van inkomsten na de brand. Ook al dekt de verzekering mogelijk het gebouw, de inventaris en de dieren. Alleen niet-geïnformeerde mensen denken dit misschien. Vooral een drama voor het gezin dus.

  reageer
 • Saar

   

  Zou maar goed onderzoek doen, naar brandstichting. Vertrouw het niet meer. Weet heel erg veel dierenleed, dat wel.

  reageer
 • Frans

   

  Het zou me niets verbazen als er een verband is tussen de branden van de laatste tijd en bepaalde dierenorganisaties. In het verleden hebben ze ook vaak branden gesticht bij slachterijen etc.. Sterkte aan de boeren!!

  reageer
 • Student

   

  Sterkte, zonder (voor)oordelen!

  reageer
 • de accountant

   

  Het is wat iedereen denkt die dit verhaal leest.

  reageer
 • Mop

   

  Sterkte boer samen met je gezin

  reageer
 • Sandra

   

  Vooral omdat het een vrije uitloop eierenbedrijf is.... Voor je begint te kakelen, check eerst de feiten....

  reageer
 • Latitia

   

  Dit is het derde drama voor dit gezin! Laten we hopen dat er nu betere tijden komen! Heel veel moed en kracht voor het gezin en bedrijfsleven

  reageer
 • Tja heeft alwéér gelijk

   

  Ja hoor, heerlijk, vanavond gaat de bbq weer aan en ga ik lekker vlees eten. Wel jammer dat er zoveel onnozele mensen wonen in Flevoland. Tenminste, als de reacties op deze site toonaangevend zijn voor de gemiddelde bewoner. Ongelooflijk dat men zonder ook maar iets te weten (over de oorzaak, het bedrijf, de boer en zijn maatregelen) een oordeel klaar heeft. Beste boer en verdere betrokkenen, veel sterkte toegewenst, helemaal omdat dit nu al de derde grote ramp is in een paar jaar tijd.

  reageer
 • Schaapjes

   

  Ons land is de klein voor deze grootschalige vorm van (pluim)veehouderij. Tijd voor drakonische maatregelen!!

  reageer
 • Helaas

   

  Elke ondernemer blijft verantwoordelijk voor zijn eigen onderneming, je zou zeggen dat dit niet had kunnen gebeuren als de juiste veiligheid maatregelen in acht waren genomen. Er was geen sprake van noodweer, oorlogshandelingen etc. De verzekeringsdeskundigen zullen dit alles uitzoeken met op de achtergrond het meespelende gifschandaal, ook daar hebben de ondernemingen een eigen verantwoordelijkheid. Het kan niet zo zijn dat NV Nederland de bedrijfsrisico's draagt en het bedrijf alleen de lusten.

  reageer
 • Dirk

   

  Bijdehandje Ha totale onzin kraam je uit daar .

  reageer
 • Ik zeg visfriet

   

  Die urkers klagen altijd

  reageer
 • Erik

   

  Mensen eerst lezen voordat u al een oordeel klaar hebt liggen. De brand begon in de mest opslag, en is helaas overgeslagen naar de kippenschuur. En de koeien heeft men kunnen redden. En ga niet met allerlei complot theorieën lopen smijten. En laat de instanties hun werk doen. En ja als iedereen nou eens 1 dag geen vlees zou eten zullen er veel minder grote bedrijven nodig zijn. Veel sterkte voor het boeren bedrijf.

  reageer
 • Jan2

   

  Als de kippen en eierenproducente niet meer tot op het bot worden uitgeknepen door de beruchte grootgrutters als AH en Jumbo en consorten dan kunnen de boeren de kost verdienen met minder dieren, wordt een eitje wel een paar centen duurder, maar zal nog steeds betaalbaar zijn. Enige consequentie is dat de miljoenenwinsten van de grutters iets dalen.

  reageer
 • Desiree

   

  Dan ben je meer geld kwijt en verdienen anderen meer. Het kippenbedrijf zal niets veranderen. Het gaat goed zo.

  reageer
 • Raimond Krul

   

  De dieren zijn waarschijlijk al gestikt door de rook voordat het vuur hen bereikt heeft,daardoor niet minder triest!

  reageer
 • Dick

   

  Daarnaast is de brand ontstaan in de mestopslag. Heeft volgens mij erg weinig met electriciteit van doen. Dan denk ik eerder aan broei of zo.

  reageer
 • IK

   

  Inkomen van de boer wordt bepaald door de afnemer(s). Boer is afhankelijk van wetgeving in Nederland (de strengste van Europa) en de prijs die de grootgrutter dicteert! Daarom massaproductie om nog wat te verdienen. Wordt de prijs in Nederland te hoog zal de kip (en ander vlees) uit landen als Polen komen, waar dierenwelzijn een veel lager belang heeft dan in Nederland.

  reageer
 • Urker

   

  Geen schadelijke stoffen??....rook is volgens mij altijd schadelijk, dus bij elke brand komen schadelijke stoffen vrij.

  reageer
 • Willem

   

  Ik hoef niet op zo'n boerderij te kijken meer als ik lees dat 40.000 kippen levend verbrand zijn. Dat zoiets kán gebeuren geeft al dat er iets ziekelijk mis is. Wettelijk toegestaan of niet. En dat inderdaad allemaal omdat de schaalvergroting nodig is en er maximaal bezuinigd wordt op dierenwelzijn en veiligheid zodat Henk en Anita uit Lelystad elke dag een groot stuk vlees kunnen wegkanen..

  reageer
 • Schandalig

   

  En toch gebeurt dit te veel. Schandalig dierenleed ! Zijn er geen brandmelders oid ? Elk pand wordt door de brandweer zowat gekeurd. En dit soort bedrijven dan ? :-(

  reageer
 • ijb

   

  De elektrische installaties worden zeer regelmatig gecontroleerd door een extern onafhankelijk bedrijf en Gekeurd. Dus roep nu eens niet iets zonder dat je weet waar over je praat. Daarnaast ben ik het met leo eens. Er is geen oorzaak bekent.

  reageer
 • Kees Wipneus

   

  Vreselijk voor de dieren, om zo aan hun einde te moeten komen. Ik word hier best treurig van.

  reageer
 • Dirk

   

  was daar bij dat bedrijf ook niet gespoten tegen bloedluis ? en is dat bedrijf niet gesloten ? ivm eieren , als dat zo is zou t zo maar kunnen dat .

  reageer
 • Wil Engelen

   

  Het is haast niet voor te stellen hoe het is om levend verbrand te worden, zo gruwelijk!

  reageer
 • Barbara

   

  Helemaal mee eens. Het zijn cirkelgangen waar men in rond aan het draaien is. We zullen er toch eens mee moeten stoppen.

  reageer
 • Buurtje

   

  Dit waren legkippen met vrije uitloop naar buiten. Een nieuw bedrijf en voor de mensen die niet kunnen lezen, het is in de MEST begonnen buiten de stal. Ik wens het betreffende boerengezin veel sterkte toe!

  reageer
 • Gerrit

   

  Weet zeker dat wanneer een boer een normaal inkomen zou kunnen hebben met 1000 kippen hij zeker geen 40000 zou willen . Misschien moeten wij ( de consument) bereid zijn wat meer voor een kipfileetje te betalen Van het één komt het ander😏

  reageer
 • Serena

   

  Lekker allemaal vlees blijven kopen mensen en zuivel! Tot die tijd zullen deze berichten blijven...de mensen zijn grotere struisvogels dan struisvogels zelf!!!!

  reageer
 • Leo Euter

   

  Opmerkelijk dat u de oorzaak van de brand al kent. Onderzoek door politie, brandweer en verzekeraar is dus niet meer nodig.

  reageer
 • Anoniem

   

  Gozer je weet niet eens waar je over praat!! ooit op een boerderij gekeken hoe het in zn werking gaat?!!! Waarschijnlijk niet dus stop even met oordelen!!!

  reageer
 • Me

   

  Wat een onnozele reacties weer zeg ga eerst erns kijken bij zulke boeren voordat je gaat oordelen. Deze boer heeft het beste voor met zijn pluimvee en hebben genoeg ruimte en gaan regelmatig naar buiten. Kijk eerst naar jezelf voor je over ern ander oordeelt

  reageer
 • Adriaan

   

  @Maarten: het stopt wanneer je ophoudt met kip eten. Of doe je dat niet?

  reageer
 • Sim

   

  Als iemand iets volgens de regels doet is het deze boer wel. Na 2014 de vogelgriep is deze boer weer geraakt door een groot drama.

  reageer
 • Stevie

   

  Als de mens besluit om niet meer elke dag vlees te eten.

  reageer
 • Robin

   

  In de brand uit de brand??

  reageer
 • Thomas

   

  Daar is gewoon wetgeving voor, waar stallen aan moeten voldoen. Als we mensen hun broodwinning gaan ontnemen op basis van onderbuoikgevoelens, kunnen we Nederland net zo goed direct opheffen en bij Noord-Korea voegen.

  reageer
 • Brandlucht

   

  Vraag me zo langzamerhand af wat er met de elektrische voorzieningen aan de hand is bij diverse bedrijven. 40.000 op elkaar gepakte dieren maakten geen schijn van kans. Natuurlijk niet!

  reageer
 • Willem

   

  Wat mij betreft mag een boer geen dieren meer houden na zo'n grote brand met zoveel slachtoffers. Totaal niet nagedacht over brandveiligheid, brandbeveiliging en het lot van die dieren. Bizar gewoon..

  reageer
 • Maarten

   

  Arme kippen... 40.000 stuks. Ik word hier heel verdrietig van! Wanneer stopt deze walgelijke onterende massa industrie?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert