Eigenaren afgebrande kippenstal: "Het begint te bezinken"

SWIFTERBANT • Do 24 augustus 2017 | 20:40 • Donderdag 24 augustus 2017 | 20:40
Ruim een week na de grote brand in Swifterbant waarbij 40.000 kippen om het leven zijn gekomen zijn de eigenaren van het getroffen bedrijf druk met de nasleep. Vrachtwagens rijden al dagen af en aan om het puin van de stal weg te krijgen.

"Het is eigenlijk nog een roes, maar het begint te bezinken", zegt eigenaar Pieter Franken. Hij runt het bedrijf aan de Tarpanweg samen met zijn vrouw Karina. Naast de materiële schade is ook het lot van de kippen hard bij ze aangekomen. "Dat doet pijn. We hadden ze graag nog heel lang gehad, maar dat zullen we een plekje moeten geven", zegt Karina.

Van familie en vrienden hebben ze de afgelopen dagen veel steun gekregen. Ook onbekenden staken hen een hart onder de riem, door bijvoorbeeld een kaartje te sturen.

Brandende mestopslag
Terwijl het opruimen in volle gang is, staat de mestopslag op het erf nog steeds in brand. Er is besloten niet meteen te blussen omdat het vuur dan weer oplaait en de omgeving vervuild kan raken. Als de kippenschuren straks opgeruimd zijn, wordt de mest daar uitgereden en uitgedrukt. Als er toch geblust moet worden kan het water dan ook opgevangen worden.

Tot die tijd hebben Pieter en Karina dus nog een smeulend gebouw staan. "Het idee dat er nog steeds wat brandt, en misschien weer sirenes op het bedrijf, dat idee is heel onprettig", zegt Karina. De verwachting is nu dat de opslag volgende week wordt aangepakt. 

Grote impact
Het is niet de eerste keer dat de familie Franken door het noodlot wordt getroffen. Zo heerste er twee maal vogelgriep op het bedrijf en kregen ze onlangs te maken met fipronil.

"Brand is toch heel wat anders als die andere keren." zegt Pieter. “Die andere keren kon je makkelijker schakelen. “We moeten echt wel een beetje moed zoeken om nog een keer dit avontuur aan te gaan”, vult Karina aan. Hoewel ze al kijken naar de mogelijkheden om een nieuwe kippenschuur neer te zetten, is dat dus nog niet zeker. 

Naast kippen heeft het bedrijf van de familie Franken ook koeien die worden gebruikt voor de melkproductie. Dat gedeelte van het bedrijf heeft geen schade opgelopen en loopt dus gewoon door. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel