Opruimen afgebrande kippenschuur begonnen

SWIFTERBANT • Ma 21 augustus 2017 | 19:31 • Maandag 21 augustus 2017 | 19:31
Bij het bedrijf van de familie Franken aan de Tarpanweg in Swifterbant is maandagmiddag een begin gemaakt met de opruimwerkzaamheden van de uitgebrande kippenschuur. Het gebouw werd vorige week woensdag volledig in de as gelegd. Daarbij kwamen zo'n 40.000 kippen om het leven.

Puin en kadavers
Het puin van de afgebrande schuur wordt de komende dagen afgevoerd. Hetzelfde gebeurt met de kadavers van de kippen.

Meteen na de brand is het gebouw vorige week volledig uit elkaar getrokken om alle brandhaarden te kunnen blussen. Het opruimen liet echter op zich wachten, omdat er allerlei vergunningen geregeld moesten worden.

Smeulende mestopslag
Ondertussen brandt de mestopslag op het terrein nog steeds na. De afgelopen dagen is druk overlegd om te kijken hoe daarmee omgegaan kan worden. De vrees bestaat namelijk dat het vuur oplaait als het gebouw wordt opengetrokken. Als er dan geblust wordt spoelt de mest weg en is er kans dat de omgeving vervuild raakt.

Het plan is nu om de opslag later deze week te openen en de mest dan uit te strooien op de plek waar de kippenschuur stond. Daar kan de mest dan geblust worden en kan het water opgevangen worden.

Onderzoek naar oorzaak loopt nog
Doordat de mestopslag nog smeult is ook het onderzoek naar de oorzaak van de brand nog niet afgerond. Het vuur is namelijk in de mestopslag ontstaan en de brandweer en politie zullen na het openbreken van de opslag nog technisch onderzoek doen. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel