Brand mestopslag naast kippenschuur nog steeds niet geblust

SWIFTERBANT
Meer dan 24 uur na het uitbreken van de brand die 40.000 kippen het leven heeft gekost smeult de mestopslag die op het terrein in Swifterbant staat nog steeds na. 

Waarschijnlijk gaat het nog enige tijd duren voordat het vuur uit is, want er is onduidelijkheid over de vraag hoe de brand gedoofd moet worden.

De snelste manier is het openbreken van het gebouw, maar dan laait de brand weer op en moet er bluswater op de mest gesproeid worden. Dat water spoelt vervolgens met de mest weg naar de omgeving waardoor sloten en de oppervlakte vervuild raken. 

Alle betrokken partijen zoals de gemeente, de Omgevingsdienst, brandweer, het Waterschap en de verzekeringsmaatschappij brengen nu een advies uit. Vervolgens hakt de gemeente Dronten de knoop door over hoe de smeulende mestopslag aangepakt gaat worden.

reacties (2)

 • Dirk Zaan655450

   

  Waarom ligt er zoveel mest en wat doen ze er normaal mee?

  reageer
 • Dick

   

  Wat denk je hoeveel stront 40000 kippen op een dag produceren?

 • Johan

   

  Normaal gesproken wordt de mest afgevoerd om op akkerland te worden uitgereden of geëxporteerd. Dit bedrijf mocht geen mest afvoeren ivm Fipromil besmetting.

 • Ron

   

  De gemeente Dronten moet de knoop doorhakken? Lekker dan. De kennis is daar toch nihil voor zoiets.

  reageer
 • kees d.

   

  Klopt de gemeente alleen weet net zo veel als jij en ik. Maar met de gezamenlijke diensten kan een plan de campagne worden opgemaakt waarna de gemeente de knoop moet doorhakken omdat het haar grondgebied is.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert