'Dijksma schetst onjuist beeld over vliegroutes'

LELYSTAD • Do 17 augustus 2017 | 22:56 • Donderdag 17 augustus 2017 | 22:56
Staatssecretaris Dijksma schetst in haar recente beantwoording van Kamervragen over de vliegroutes voor Lelystad Airport een onvolledig en op punten zelfs onjuist beeld. Dat stelt de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) in een schriftelijke reactie.

Dijksma beantwoordde op 21 juli en 2 augustus vragen van CDA, VVD en D66 in de Tweede Kamer. Zij vroegen opheldering, nadat in juni onrust was ontstaan over de lage vliegroutes boven Overijssel en Teuge in Gelderland.

'Routes Overijssel en Gelderland waren niet bekend'
Dijksma gaf aan dat in 2014 na uitvoerige consultaties en adviezen aan de zogeheten Aldertafel is gekozen voor een aantal routes, die woonkernen ontzien en boven het 'Oude Land' niet onder de 1800 meter komen. Volgens de KNVvL gaat het hier om de lage routes over Flevoland, maar waren de hogere routes over Overijssel en Gelderland tot eind juni van dit jaar niet bekend. Het komt de vereniging onwaarschijnlijk voor dat gemeenten en provincies met routes hebben ingestemd die nog niet bekend waren.

De KNVvL hekelt ook de uitspraak van Dijksma dat bij het ontwerpen van de routes er met 'een aantal betrokken partijen contact is geweest'. De vereniging ontkent dat zij of andere organisaties namens de kleine luchtvaart hierin zijn gehoord.

Opmerking over Helios pertinent onjuist
De staatssecretaris schrijft in haar antwoorden dat het Britse bureau Helios al in februari een onafhankelijke beoordeling van de hogere vliegroutes heeft gedaan. Dit is volgens de KNVvL 'pertinent onjuist'. Helios heeft in februari alleen een analyse gemaakt over het tijdschema voor de uitbreiding van Lelystad Airport bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). De hogere routes worden juist op dit moment door Helios tijdens een second opinion bekeken.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel