'Dijksma schetst onjuist beeld over vliegroutes'

LELYSTAD
Staatssecretaris Dijksma schetst in haar recente beantwoording van Kamervragen over de vliegroutes voor Lelystad Airport een onvolledig en op punten zelfs onjuist beeld. Dat stelt de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) in een schriftelijke reactie.

Dijksma beantwoordde op 21 juli en 2 augustus vragen van CDA, VVD en D66 in de Tweede Kamer. Zij vroegen opheldering, nadat in juni onrust was ontstaan over de lage vliegroutes boven Overijssel en Teuge in Gelderland.

'Routes Overijssel en Gelderland waren niet bekend'
Dijksma gaf aan dat in 2014 na uitvoerige consultaties en adviezen aan de zogeheten Aldertafel is gekozen voor een aantal routes, die woonkernen ontzien en boven het 'Oude Land' niet onder de 1800 meter komen. Volgens de KNVvL gaat het hier om de lage routes over Flevoland, maar waren de hogere routes over Overijssel en Gelderland tot eind juni van dit jaar niet bekend. Het komt de vereniging onwaarschijnlijk voor dat gemeenten en provincies met routes hebben ingestemd die nog niet bekend waren.

De KNVvL hekelt ook de uitspraak van Dijksma dat bij het ontwerpen van de routes er met 'een aantal betrokken partijen contact is geweest'. De vereniging ontkent dat zij of andere organisaties namens de kleine luchtvaart hierin zijn gehoord.

Opmerking over Helios pertinent onjuist
De staatssecretaris schrijft in haar antwoorden dat het Britse bureau Helios al in februari een onafhankelijke beoordeling van de hogere vliegroutes heeft gedaan. Dit is volgens de KNVvL 'pertinent onjuist'. Helios heeft in februari alleen een analyse gemaakt over het tijdschema voor de uitbreiding van Lelystad Airport bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). De hogere routes worden juist op dit moment door Helios tijdens een second opinion bekeken.

 

reacties (13)

 • Sara

   

  Zijn al die enorm fanatieke tegenstanders niet gewoon jaloers? Er wordt met zoveel kul gesmeten.

  reageer
 • Herbert

   

  Jaloers? Waarop? Op de onvoorstelbaar grote overlast die dit vliegveld gaat veroorzaken?

 • Maartje en Bas

   

  Wij hebben genoten van ons dagje Lelystad Airport. Het is veel groter an wij dachten. Aviodrome was ook geweldig en indrukwekkend hoe groots het bouwproject eigenlijk is. Respect voor de bouwers!

  reageer
 • Stephan

   

  Aan allen: waar denken jullie wordt nu ook kerosine gedumpt bij een noodlanding op Schiphol en een vliegtuig dat om wat voor reden moet omkeren naar Schiphol maar te zwaar is en kerosine moet lozen? Dat gebeurt nu ook deels boven zee maar ook boven het IJssel- en Markermeer. Door de luchthaven Lelystad wordt het niet plots vuiler boven de polder.

  reageer
 • Fred

   

  Dijksma is een politica, en wanneer heb je voor het laatst een politicus de waarheid horen spreken? en dan is zij nog van de PVDA ook, dat is het ergste soort wat er rondloopt! ik blijf, wellicht tegen beter weten in, hopen dat dit ellendige plan alsnog ergens op afketst. het enige wat Schiphol wil is herrie naar de polder brengen zodat ze in Amsterdam weer uit kunnen breiden. Alle andere argumenten zoals werkgelegenheid zijn (politieke) leugens waar helaas sommige personen graag intrappen.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Wat u schrijft is totale onzin. Overigens kunt u niet schaduw staan van mevr Dijksma. Onder andere omstandigheden zou ze premier worden. Er is zelden zo'n solide staatssecrtarisschap geleverd.

 • Frits1

   

  Wat maakt het uit wat Dijksma zegt...er is tot nu toe door de politici en types als Alders en zogenaamde deskundigen (in dienst van schiphol) al zoveel onjuist verteld en gelogen!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Bewoner

   

  Of je voor of tegen bent maakt niet uit voor de constatering van de bewoners rondom Schiphol die leven met de uitdrukking salamitactiek bij alles rondom het vliegen.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Wat kunnen mensen zich druk maken, is er dan niemand die de positieve kanten van Lelystad Airport in ziet??

  reageer
 • Bas

   

  Ik denk dat de negatievelingen gewoon stinkend jaloers zijn. Begrijpen ook niet dat het juist de mensheid is die met in- en uitademen de aarde vernietigd

 • Maartje en Bas

   

  Er zijn geen positieve kanten. Dit vliegveld draagt bij aan de versnelde vernietiging van alle leven op aarde. En u vindt dit positief?

 • Marcel

   

  Verbaas me er toch over dat alleen de negatieve mensen reageren op artikelen over het vliegveld... Lijkt erop dat de mensen die denken aan de toekomst als werkgelegenheid voor onze kinderen niet eens meer verdedigen op de onwaarheden die het kleine groepje mensen roept die tegen zijn.

  reageer
 • Ro

   

  Zou je niet veel liever schone gezonde lucht voor je kinderen hebben?

 • Daan

   

  Toch benieuwd naar dat onderzoek over die enorme hoeveelheid banen die dit vliegveld oplevert. Oh wacht, dat viel nogal vies tegen! Misschien je eerst een beetje ergens in verdiepen voor je iets zegt?

 • Rob

   

  Tegen de tijd dat onze kinderen kunnen gaan werken is de zeespiegel met enkele meters gestegen en staat Lelystad onder water. Het enige rendabele vliegtuig dat er landt is een watervliegtuig.

 • Maartje

   

  Wellecht is het kleine groepje mensen dat tegen is, groter dan het groepje mensen dat voor is.

 • Barbara

   

  Marcel, het is voor velen een hype door het steeds te hebben over "onze" kinderen dit en dat. Opvoeden begint thuis aan de keukentafel, met gezond eten, geen geluidsoverlast en schone lucht. Je zou een vliegveld zo dicht op de huid van de bewoners niet moeten zien als een geschenk voor je kinderen. Luchtvervuiling en geluidsoverlast zijn de enige dingen waar je je voor je koters wel zorgen om kan maken. Dus doe niet mee aan die hype dat het zo fijn zou zijn om eens per jaar om de hoek te kunnen instappen richting Spanje o.i.d. Ik ben voor goed eerlijk onderzoek en die Dijksma, en meneer Alders uit Groningen die beiden gek zijn op tafelgesprekjes stoten v.n.l clichetaal uit. En dat is ook luchtvervuiling.,..

 • Jos '56

   

  Verdiep je eerst maar eens in de uitstoot van ultrafijnstof die vliegtuigen uitbraken, misschien dat je er dan anders tegen aan kijkt.

 • Dirk

   

  Wat een geneuzel en elkaar proberen te vangen op woorden. Kijk naar de kaarten en ook op Plane Finder en daar kun je zien waar de vliegtuigen naar bijvoorbeeld Schiphol, Münster op de genoemde hoogte overkomen. Ga daar zelf eens staan (plaats genoemde vlieghoogte) en ondervindt dan het overkomende geluid. Zelf ondervinden is beter dan zoiets van: Ze zeggen.

  reageer
 • Barbara

   

  Geluid is geen statisch plaatsgebonden gegeven. Geluid is altijd in beweging. Het verplaatst zich over km lang...

 • Bas

   

  Eerst goed informeren, dan reageren... Het is Schiphol die graag een luchthaven in Lelystad wil.

  reageer
 • Willem

   

  Bouwstop!!!!!!!

  reageer
 • pieter de oude

   

  Al de jeugd de provincie Flevoland uit jagen en er een groot bejaardenoord van maken. Omroep Maxx wil ons vast de weg wijzen.

 • Stevie

   

  Oh.. maar dat is geen liegen hoor, dat noemen we verkeerd informeren.

  reageer
 • Schadelijk blijft het?

   

  Alle voors en tegen maken het vliegveld.Wie gelooft in een vliegveld zal zich dit feestje niet laten ontnemen.Merkwaardig blijft dat er nu van alles moet kunnen.Er waren eens plannen om aan de kust of de Markerwaard te gebruiken ,juist omwille van het lawaai!!Waarom en wat is er zo veranderd in het lawaai en vervuiling van vliegtuigen dat Lelystad en de regio deze kar willen trekken??De toename van kerosine verbranding boven ons hoofd met alle reststoffen daar kraait geen enkeling over! De schade die deze stoffen in ons zuurstofrijke lucht aanbrengen zijn hoger dan de vergiftigde eieren.Hoe hypocriet zijn we als mensheid????

  reageer
 • HH

   

  Besloten is dat de Markerwaard niet aangelegd wordt. En een Luchthaven in de Noordzee is nooit een serieuze optie geweest. Kost miljarden, en is slecht te ontsluiten. Dat is er veranderd. Plus dat deze regio jaloers kijkt naar de economische ontwikkelingen rond Eindhoven Airport. En Lelystad Airport Businesspark begint ook al goed te ontwikkelen, dus de ambitie werkt.

 • Antje Ha

   

  Er is werkelijk niet waar van wat u schrijft. De lucht is overal even zuurstofrijk. U zit hier niet in de Alpen.

 • Piet

   

  In de Markerwaard heb je geen wethouders die zich met hun volle gewicht inzetten voor een nieuw vliegveld. Vandaar dat het Lelystad is geworden.

 • Pieter

   

  En een fijne vakantie naar Thailand? Zo hypocriet dus!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert