Deze druivenboer heeft wel een goede oogst

ALMERE
Druivenboer René Bliekendaal uit Almere heeft juist een goede oogst, in tegenstelling tot veel collega's in de rest van Europa. Door vorst en hagel is er veel schade aan de vruchten, maar de wijngaard van Bliekendaal aan de rand van Almere hangt juist vol met rijpe trossen. 

De druiven zijn bijna klaar voor de oogst en zijn dit jaar voor het eerst bedekt met een groot net. Dit beschermt de vruchtjes tegen bijvoorbeeld wespen en de Suzuki fruitvlieg. "Die fruitvlieg is een groot probleem. Het beestje boort gaatjes in de druif en legt er ook nog eens eitjes in", zegt Bliekendaal. "Ook is het fijn dat het net inslag van grote waterdruppels en hagelstenen voorkomt, mijn oogst blijft echt gespaard dit jaar". 

De druivenranken van Bliekendaal staan overigens op een unieke plek. De wijngaard ligt op de voormalige vuilstort van de stad. "Dit is geen enkel probleem, het afval ligt meters diep en is helemaal ingepakt, de druiven groeien hier prima', aldus Bliekendaal. Hij hoopt in september te oogsten. De wijngaard levert druiven voor zo'n 1000 flessen. 
 

reacties (3)

 • Ed Molenaar

   

  Wellicht kan deze druifboer wat geld in een gemeenschappelijke pot doen, waar druivenboeren die pech hebben uit kunnen genieten.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dat bestaat, en ze noemen het een verzekering. Een verzekeraar als FBTO is ontstaan als een onderlinge verzekeringsmaatschappij van boeren. Maar met een verzekering kan je alleen individuele pech opvangen (brand en dergelijke), maar geen collectieve misoogst op grote schaal. Dat zal altijd een bedrijfsrisico blijven, dat je eventueel nog op de termijnmarkt af kan dekken voor bepaalde gewassen.

 • Gert

   

  Ik been dat je dit sarcastisch bedoeld

 • Chateau Poubelle

   

  Toch wel benieuwd hoe dat smaakt....

  reageer
 • lekkere wijnboer is dat. het is bekend dat druiven meters diep wortelen. enneh de hoeveelheid druiven zegt niets over de kwaliteit.

  reageer
 • Simon

   

  het vuilnis is helemaal ingepakt en er wordt elk jaar gecontroleerd of het ergens lekt. Als dat zo is wordt de hele wijngaard opgedoekt. Maar gelukkig voor deze wijnboer is dat dus nog nooit voorgekomen

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert