Verhuizing Boni gedwarsboomd door Urkerhard

URK
Supermarkt Boni op Urk mag niet verhuizen naar bedrijventerrein Lemsterhoek. Dat heeft de Raad van State bepaald. Winkeliersvereniging Urkerhard had bezwaar aangetekend tegen de plannen van de gemeente Urk, omdat ze vinden dat een supermarkt niet op een industrieterrein thuishoort.

Begin 2016 heeft de gemeenteraad van Urk de plannen voor de verhuizing van de Boni al goedgekeurd. Want de vestiging aan Het Klif groeide uit zijn jasje en dat geeft problemen bij het laden en lossen en de opslag van de voorraad. Daar hebben omwonenden over geklaagd. Volgens de gemeente is Lemsterhoek een goede plaats voor de nieuwe Boni, omdat het niet meer alleen een bedrijventerrein is maar er ook steeds meer mensen wonen. Op dit punt heeft de Raad van State de gemeente terecht gewezen.

Er mogen volgens de regels van de gemeente alleen winkels op het industrieterrein komen die niet in woonwijken passen. En volgens de Raad van State geldt dit niet voor de Boni. Daarmee is de verhuizing voorlopig van de baan en krijgen de supermarkten (Aldi, Jumbo, Albert Heijn) uit winkelcentrum Urkerhard gelijk. Zij waren bang voor te veel supermarkten in het dorp. Want deze Boni werd een keer zo groot als de huidige vestiging. En daarnaast zou in de oude Boni een soort versmarkt komen.

Het is nu aan de gemeente Urk om met nieuwe plannen (structuurvisie) te komen als ze de verhuizing van de Boni alsnog mogelijk willen maken. Maar tegen die plannen kan dan opnieuw bezwaar gemaakt worden. De gemeente onderzoekt op dit moment de uitspraak en kan nog niet inhoudelijk reageren op de uitspraak.

reacties (29)

 • Gre

   

  Ach moet je eens in Duitsland komen kijken...de meeste grote supermarkten staan daar buiten een dorp. En trouwens dat ik er nog werkte bij de Boni (nu al bijna 32 jaar geleden ...toen was er al sprake van verhuizen...dus dit is een word een 50 jaren plan.

  reageer
 • Jelle

   

  Met Geert lieg in het Urker college kan het ook wel 100 jaar worden.

 • Willem

   

  Het Urker college is met Geert lieg ongeloofwaardig. Hoeveel fouten mag een college maken? Wanneer grijpt de bevolking een keer in? Het is toch meer dan ongeloofwaardig dat JUIST een SGP wethouder het begrafenisbeleid wilde veranderen en de grafrust wilde opheffen.

  reageer
 • jaauwk

   

  dat heb je als je als gemeente geen visie hebt hoe bepaalde gebieden te ontwikkelen. visbedrijven hadden daar nooit of te nimmer uit mogen breiden, maar hadden moeten verdwijnen naar het gebied bij de afslag. nu zit je in de bewoonde kom van urk met een zalmrokerij die regelmatig de buurt onder de stinkende rook zet. het hele lemsterhoek gebied had woongebied moeten worden

  reageer
 • Juist

   

  Daar zit het probleem !

 • Willard

   

  Precies, het ontbreekt dit college aan visie. Oud wethouder Hakvoort zei altijd dat de Boni NIET naar het industrieterrein moest. Helaas wilde Johannes Koffeman dat wel. Nu zijn we vele jaren verder en heeft het een paar ton extra gekost. De Urker gemeente wenst blijkbaar geen mensen met verstand in het college en vooral niet in de gemeenteraad. Deskundige raadsleden die WEL visie en verstand hebben worden continue tegengewerkt of belachelijk gemaakt.

 • Van Slooten

   

  Niemand heeft het over de fouten van het college. De fout is met wethouder Johannes Koffeman (CU) al begonnen toen hij de Boni wilde verplaatsen op de plek waar garagebedrijf van Slooten zat. De fouten zijn door het huidige college voortgezet en nog groter gemaakt. Het heeft onze burgers tonnen gekost. Hoeveel OZB mag de burger ophoesten? De laatste jaren is het ontzettend gestegen.

  reageer
 • Polderbewoner

   

  Alle supermarkten zouden moeten verhuizen naar industrieterreinen !! Alles bij elkaar en problemen met parkeren opgelost. In het buitenland is het niet anders en daar gaan ze ook boodschappen doen. Hou eens op met zeuren!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • lub

   

  Ik zeg supermarkten urkerhard negeren

  reageer
 • Van Slooten

   

  Welke partij op Urk wilde dat de Boni ging verhuizen?

  reageer
 • jelle puntbal

   

  Volgens de gemeente komen er steeds meer mensen wonen op Lemsterhoek???? Het aantal woningen is de laatste jaren juist verminderd door sloop ten behoeve van uitbreidende visbedrijven. Lemsterhoek een rustig industrieterrein?? Dan moet je voor de aardigheid eens gaan kijken hoeveel vrachtwagens er momenteel per dag rijden voor de grote visbedrijven die er nu zittten.

  reageer
 • Pieter

   

  Dat zijn welgeteld twee grote visbedrijven. En wat dan nog er zit een hubo er zit een fietsenwinkel. Er zitten een zootje vissersboxen en een autobedrijf. Waarom zou er dan geen supermarkt kunnen zitten???? En als het niet anders kan gebruik dan van mijn part het lege haventerrein bouw daar de supermarkt met huizen er boven. Weer een leeg terrein opgevuld. Gemeente blij en boni en weer mooie woningen erbij.

 • Fokke Bakker

   

  Valt me wel op dat de supers op urkerhart zelf wel steeds flink uit breiden. Gun dat collega's dan ook.

  reageer
 • de accountant

   

  Dit heb je elders ook waar bijvoorbeeld MediaMarkt bezwaar aantekent tegen vergunningen van bestaande andere bedrijven met assortiment overlap.

  reageer
 • Willem

   

  Weet je nog? Dit besluit moest eerst stiekem worden genomen door de gemeenteraad. Na dodenherdenking... Dit college denkt met allerlei zaken boven de Nederlandse wet te staan. Er zijn nog een paar slimme raadsleden op Urk. Dank daarvoor. Gelukkig hebben we ook nog rechters in Nederland, dit college is niet veel beter dan een bananenrepubliek. Zo snel mogelijk verkiezingen en deze wethouders naar huis sturen.

  reageer
 • Svu

   

  Gemeente had gewoon eerst een goede structuurvisie moeten instellen. Dan heb je een gelijk speelveld. En niet onderhands gaan rommelen en weer dezelfde notabelen bevoordelen. Er is Een bestemmingsplan. En die kan je wijzigen maar dan wel vlgs de juiste procedures.

  reageer
 • de accountant

   

  Hetzelfde bezwaar geldt natuurlijk ook voor boerderijwinkels. Die zitten lekker buitenaf langs een doorgaande weg. Zij hebben geen last van precario of parkeerblemen en de huur is ook laag of niet bestaand. Net als een super op een bedrijventerrein. Of een viszaak...

  reageer
 • Mop

   

  Waar liefde woont niet onder de winkeliers (project ontwikkelaars ) is jammer

  reageer
 • Willem

   

  Helaas geen liefde onder de winkeliers. Iedereen zit er wellicht voor zijn eigen portemonnee, maar.... Geef niet alleen de winkeliers de schuld. Dit college, maar ook het vorige college heeft wederom vele blunders gemaakt. Als raadsleden daar een opmerking bij plaatsen, worden ze als een zeikerd beschouwd of worden bespottelijk gemaakt en worden zelfs een partij uitgewerkt. Dit college heeft helaas geen kwaliteiten voor grote dossiers.

 • Erik L.

   

  Alles leuk en aardig maar op de huidige locatie komt echt geen versmarkt maar een andere supermarkt! Dus dan komt er wel extra concurrentie buiten dat de boni groter wordt. Iedereen is even vergeten dat de Boni vorig jaar probeerde de supermarkt bestemming mee te nemen vanaf de oude locatie, dat is niet gelukt en de verplaatsing nu ook niet! Eerlijkheid duurt het langst, nu even op de blaren zitten Boni!

  reageer
 • Jammer

   

  Het is jammer dat hierdoor de verhuizing van van slooten weer niet doorgaat .2 gedupeerden .

  reageer
 • jan

   

  is voor de boni zelf onmogelijk om uit te breiden vandaar een ander pand . logisch toch !! iets minder logisch het dwarsbomen hiervan

  reageer
 • Wim post

   

  Er is wel ruimte op de huidige locatie, maar dat houdt de gemeente ook weer tegen!

 • mr. S Tructuurvisie

   

  We jassen even een nieuw Structuurvisietje door de raad en het probleem is opgelost. Volgend jaar voorjaar eerste paal in de grond van de nieuwe Boni.

  reageer
 • Maarten van Urk

   

  Ben vaste klant bij Jumbo Urkerhard, maar ga nu uit protest boodschappen bij de BONI doen !

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Een groter pand? Laten ze eerst eens aan hygiëne denken en wat beter voor hun personeel zijn.

  reageer
 • Boni klant

   

  Als ze zelf nou zo goed en goedkoop zijn als ze beweren waarom dan bang zijn voor een grotere boni?? Precies ze weten wel dat boni de beste winkel is..

  reageer
 • Jannie Brands-oost

   

  In het winkelcentrum Urkerhard kan blijkbaar alles. Laten alle burgers we de Boni steunen!!!!!!!!!!! Gemeente raad kom op!!!!!!!!

  reageer
 • Illegaal

   

  Dan begin je toch een illegale super

  reageer
 • memp

   

  dan de boni maar op de haven 3 x zo groot

  reageer
 • Willem dronte

   

  En al die illegaal café, s dan

  reageer
 • Gnodde

   

  En de mensen die deze Boni dwars zitten zitten met hun neus weer zondag voor in de kerk de 10 geboden aan te horen. Maar hun medemens helpen ho maar. In de bijbel staat duidelijk geschreven dat je elkaar moet helpen en niet elkaar moet dwarsbomen? Of heeft de geld duivel de overmacht ik vermoed van wel toch of niet en is je daar het alleen on te doen, ik vermoed van wel? Triest als je een mede christen gaat dwarsbomen en je eigen alleen maar om het geld te doen is? maar zondags zit je weer voor in de kerk.

  reageer
 • Realist

   

  Je vermoedt heel veel! Als je zo goed de 10 geboden kent, je schijnt ze nogal eens te horen, Kees dan de betekenis van het negende gebod. Doe onderzoek, eigenaren zijn niet Urkers en zitten die wel waar jij ze vermoedt? Overigens heb ik niets met het alleen maar Urkerhard van deze drie supers.

 • Tja heeft gelijk

   

  Beetje onzinnig om het geloof hierbij te betrekken. Het gaat om zakelijke belangen, waarbij de klagende partij aangeeft dat de gemeente zich niet aan haar bestemmingsplan houdt en daarbij gelijk krijgt.

 • .\/\/.

   

  Ze kunnen elkaar mooi dwars zitten. Het is voor iedereen beter als de boni verhuisd, behalve voor de andere supermarkten. Dit omdat de concurrent dan groter wordt. Aldi is zelf op industrieterrein begonnen. Jumbo heeft ook net voor de verandering van de regels uitgebreid.

  reageer
 • J.Post

   

  Ze weten dat dit hun omzet gaat kosten en daarom wordt het gedwarsboomd.Het is dat het moeilijk parkeren is en altijd erg druk en krap bij de huidige supermarkt van boni, anders zou het grootste gedeelte van urk daar hun boodschappen doen. Maar het is wel nodig een andere locatie want het is momenteel echt een zootje daar door de drukte. Als 2 personen met een winkelwagentje elkaar maar moeten passeren loop je al klem omdat ze ook nog de aanbiedingen middenin de gangpaden opstellen en dit omdat er simpelweg geen ruimte is. De lossende vrachtwagens is ook geen pretje, deze blokkeerd een hele straat tijdens het lossen waardoor zolang hij bezig is deze straat niet toegankelijk is. En de nieuwe plek is trouwens een prima plek hier valt namelijk de bedrijvigheid reuze mee vergeleken met de andere industrieterreinen

  reageer
 • Pieter

   

  Aldi is zeker vergeten waar ze zelf begonnen zijn op Urk. Juist het industrieterrein, en dan nu klagen dat een andere supermarkt het niet mag.

  reageer
 • Klaas

   

  En de jumbo is vergeten dat de winkel vorig jaar nog vergroot is

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert