Tekort door problemen bij ParkeerService

LELYSTAD
De gemeente Lelystad moet bijna twee ton uittrekken om een tekort te dekken bij de Coöperatie ParkeerService. Dit bedrijf verzorgt sinds 2013 het parkeerbeheer in de stad en heeft grote financiële problemen, zo meldt het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad.

Failliet
Volgens het college zijn er ingrijpende maatregelen nodig om ParkeerService weer gezond te maken. Dit voorjaar kwam aan het licht dat het bedrijf hoge indirecte kosten had, die niet werden gedekt door de inkomsten van de zestien deelnemende gemeenten. Het bedrijf dreigde failliet te gaan. ParkeerService schrapt nu totaal zeventien arbeidsplaatsen, waarvan zeven in het management.

Transitieplan
Voor een transitieplan en versterking van de financiële positie vraagt ParkeerService van de leden twee miljoen euro. Lelystad moet hiervan tot en met 2020 195-duizend euro ophoesten. De gemeente heeft overwogen om uit ParkeerService te stappen, maar in juni hebben de gemeenten besloten dat het toch beter is om met het bedrijf door te gaan. Dinsdag moeten de gemeenten hierover een besluit nemen. De gemeenteraad heeft er door de vakantie nog niet over kunnen spreken.

Straatparkeren
Ook zonder de problemen bij ParkeerService komt Lelystad dit jaar uit op een tekort op de parkeerexploitatie. Zo zijn de inkomsten uit het straatparkeren lager en kosten van schoonmaak hoger, terwijl er ook een lening moet worden afgelost. Hierdoor houdt het college rekening met een tekort dit jaar van 70-duizend euro. Over hoe de extra bedragen worden gedekt komt het college nog met een voorstel.
 

reacties (28)

 • Henk

   

  Wat een enorm goede beslissing van de politiek destijds om van de stichting perspectief een afdeling van de gemeente te maken en het daar te outsourcen. Ondanks alle tegenargumenten toch gewoon doorgezet en zie nu.........failliet! En de politici van destijds.......llemaal een mooi baantje en vol met excuses natuurlijk

  reageer
 • hans

   

  Helemaal mee eens. Duidelijk feedback voor de gemeente ("raad")

 • Lelystedeling

   

  Lekker makkelijk om te roepen gratis parkeren invoeren. Wat denken jullie dat er dan gebeurt met het station om de hoek? Juist.. forenzen gaan lekker gratis de gehele dag geparkeerd staan waardoor er voor de bezoekers van het centrum geen parkeerplek meer is. Logisch dat er betaald moet worden voor een plekje, lijkt me niet meer dan normaal.

  reageer
 • HH

   

  In De Waag en de Zilverparkgarage is plek zat voor die treinforenzen. Alleen een blauwe zone bij de BCC lijkt me nuttig, en misschien bij de Atolplaza. Alle andere locaties zijn verder weg van het station dan De Waag, de Zilverparkgarage en het terrein in de Botter.

 • Op Fietse

   

  Een echte forens gaat op de fiets naar het station

 • Maartje en Bassie

   

  Even wachten op het vliegveld en dan wordt de parkeerplaats daar de nieuwe goudmijn van de gemeente. Dan is het weer mogelijk om gratis in de stad te parkeren. Vliegveld lost eigenlijk alle problemen van Lelystad op.

  reageer
 • Harm

   

  7 uit het management worden ontslagen. Dan weet ik het wel weer. Weer een bedrijf met een waterhoofd!

  reageer
 • Dirk

   

  Parkeren gewoon gratis maken. Dat lost alle problemen op ! Dat is ook normaal en maakt het weer leuk om naar het centrum te gaan.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Ohja? Leuker wordt het er niet op hoor.. wat denk je dat er dan gaat gebeuren... forenzen zetten hun auto lekker gratis weg en komen om een uur of 18.00 weer terug.. en jij maar lekker zoeken naar een plekje.

 • laat alle reacties zien
 • hans

   

  Ga lekker op de fiets! Het parkeren kost dan n....!

  reageer
 • johan10

   

  De aap komt ook hier uit de mouw. Hoog tijd voor een andere aanpak. Blauwe zones van maximum twee uur. Lang parkeerders in de garages met een abonnement. Het oude parkeerbeleid werkt niet en kost miljoenen. Werkelijk te idioot voor woorden dat je geld moet betalen om te parkeren bij het ziekenhuis. Zsm afschaffen!

  reageer
 • Hans dela Mar

   

  7 (!) mensen uit het management bezuinigen. 7! mensen in het management? Hoe kan je toch verlies draaien..?

  reageer
 • Danny

   

  Hoe verrassend weer, ParkeerService heeft al enige jaren een tekort. Gemeente Dordrecht is na 4 maanden weer van ze af, Alkmaar overweegt ook uit te stappen. Tijd dat gemeente Lelystad ook gedag gaat zeggen tegen deze klaplopers van ParkeerService. Overigens waren andere gemeenten al in mei van dit jaar op de hoogte van het feit dat ze mochten gaan meebetalen aan dit tekort, waarom weet Lelystad dat nu pas?

  reageer
 • Johan

   

  Het probleem is dat als je wil investeren, je een cashflow moet hebben om die investering waar te maken. (net zoals u uw inkomen moet opgeven om de hypotheek te krijgen die u wilt). Dit "renderend" geld wordt gebruikt door de gemeente om iets te financieren. Dat voorbeeld komt uit Amsterdam waar het prima werkt. Maar in een gemeente als Lelystad financier je de verbouwing van het gemeentehuis maar maak je het centrum dood, doordat de ondernemers onvoldoende klanten krijgen en de gemeente uit eindelijk geen inkomen omdat 20% van de winkels failliet gaat. En de panden leeg komen te staan of in ieder geval kunnen aantonen dat ze geen inkomen hebben. M.a.w. parkeergeld weg en gewoon de ondernemers de kans geven een inkomen te maken waardoor ze de belastingen die er zijn betalen die er zijn. En de mensen die de parkeerbonnen uitschrijven om scholen naar... ik hoop dat daar iemand een suggestie voor heeft.

  reageer
 • Inwoonster

   

  Betaald parkeren is om parkeerproblemen op te lossen NIET om winst te maken! Betaald parkeren is hier ingesteld om de gemeentekas te spekken. Er zijn hier zolang ik hier woon, 30 jaar, nog nooit parkeerproblemen geweest! Slaap lekker verder gemeente!!!

  reageer
 • Barbara

   

  Ik hoop dat mijn verhaal/ervaring van afgelopen vrijdag hier gepost mag worden. Dat gaat als volgt. Ik kom om 2 minuten voor 12 aan bij parkeerplek Ah Neringweg. Parkeer omdat er plek zat is precies voor de betaalautomaat. Terwijl ik aan het intoetsen ben komt er een van de wachters naar me toe en zegt: wijzend naar einde van de straat, 12 auto's verderop. Is die auto van u? Ik zeg nee ik sta hier precies voor de paal waar ik bezig ben, maar als u even wacht kan ik u te woord staan. Loopt ondertussen weer weg. Ik betaal om 12.02 voor half uur. Ik kom terug, 10 minuten voor tijd en er zit een bon van 62 euro op de ruit afgedrukt door de wachter om 12.04. Ik zwaar pissig meteen naar perkeerwacht gebeld en thuis op bank gekeken of er wel betaald was. Alles in orde dus man heeft snel nadat ik wegliep voor de boodschap mijn auto opgenomen als zijnde ik niet betaald zou hebben, dit terwijl hij nota bene naast me stand tijdens de betaalsessie. Parkeer mevrouw van de lijn zegt niets te maken te hebben met wat de wachters doen ik moet maar bij gemeente verhaal halen. Ik verhaal halen? Uiteraard Gemeente met bewijsstukken en al ingelicht en gezegd nooit van zijn leven dit te zullen betalen. Wat een onguur zootje, zeg. Nummer van verbalisant staat op de bon dus ik hoop dat ze hem een flinke boete aan zijn broek hangen i.p.v aan de mijne. Bah wat een sneeky gedoe. Zijn vast bang als ze niet genoeg bonnen uitschrijven dan ontslag zal volgen. Nog geen reactie van gemeente ontvangen.

  reageer
 • Ikke

   

  Daarom print ik altijd een ticket! Puur om mezelf te kunnen indekken bij deze sufferds, want heldere lichten zijn het niet kan ik je vertellen.

 • HH

   

  Wat een belachelijke gebeurtenis. Die parkeerwachter functioneert echt niet. Sterkte met verhaal halen!

 • Irene

   

  Vinden ze het gek dat er winkels leeg komen te staan!Zou mooie werkgelenheid zijn voor parkeer beheer!Drie minuten te laat 60 euro.Men gaat echt niet lopen,wel elders winkelen.

  reageer
 • Bas

   

  Beetje raar dat tekort . Meeste personeel werkt daar met behoid van uitkering

  reageer
 • Hans

   

  Dus de kosten voor parkeren zijn hoger dan de parkeerinkomsten. Dan zou ieder normaal denkend mens dus direct stoppen. Invoeren gratis parkeren levert voor de stad veel meer op. Welke partij durft dit in programma te zetten?

  reageer
 • HH

   

  Kosten voor parkerern bestaan voor een aanzienlijk deel uit de bouwkosten en onderhoudskosten van de parkeergarages. Die kosten houdt de gemeente ook bij gratis parkeren. Stoppen betaald parkeren levert dus geen geld op. Maar de kosten vallen ook mee, omdat de parkeerwachters overbodig worden, en de blauwe zones in de wijken rondom het centrum ook. Die tonnen per jaar die de gemeente dan uit algemene middelen moet dekken, zijn de redding van het stadscentrum toch wel waard? Beter dan die onzin als meer groen in het centrum; niemand gaat daar winkelen, omdat er extra bomen geplant zijn. Lelystad staat al vol met bomen, die kun je overal zien.

 • Ilse

   

  Gek idee misschien, gemeente Lelystad, maar probeer het nu eens gewoon. Bij wijze van proef. Gewoon 6 maanden lang gratis parkeren in het centrum. En kijk dan nog eens wat dat doet met het bezoekersaantal in het centrum.

  reageer
 • KC

   

  Gewoon gratis parkeren op straat en bij het ziekenhuis. Een persoon bij de parkeergarages voor controle en storingen. Dit alles scheelt heel veel personeel.

  reageer
 • HH

   

  Ik zou zeggen: ook gratis parkeren in de garages: scheelt apparatuur en personeel. Blauwe zones op een aantal plaatsen op straat vlakbij de winkels (anders staan die vol met personeel). En de kosten van bouw en onderhoud van de parkeergarages uit de algemene middelen dekken, net als alle straten en parkeerterreinen elders in de stad, en net als alle andere gebouwen van de gemeente.

 • Esveen

   

  Wat sneu nou! Niet meer om 9.00 uur met 4 personen in auto opzet Noorderwagenplein om 10 auto's te controleren. Een vast patroon.

  reageer
 • WdB

   

  Gemeente verdient een pluim maar niet heus, gewoon doorgaan met een bijna failliete parkeerservice. Het heeft inmiddels al zoveel geld gekost en hoeveel winkels zij daar al niet de dupe van geworden dat ze de deuren moesten sluiten. Jammer! Er wordt gewoon niet geluisterd naar de reacties van de inwoners.Gevolg verpauperend centrum. Gemeente weet het wel beter. Blij dat wij (de gemeente) Lelystad gaan verlaten.

  reageer
 • Henk

   

  Denk dat niemand het erg vind als deze "service", die niets anders dan voor iedereen geld kost, lees de winkeliers, de parkeerder en de burger die het gelach mag betalen, wordt opgeheven. Win-win. Tevreden parkeerders, tevreden winkeliers en geen onnodige kosten voor de burgers.

  reageer
 • Jojo

   

  Linksom of rechtsom. Iemand verdient hier geld aan.

  reageer
 • Niek

   

  Daar kunnen ook best wat mensen weg hoor. Ik kom dagelijks in de garage, en de medewerkers zitten 4 van de 5 keer gezellig te kletsen en roken in hun hok.

  reageer
 • HH

   

  Zijn medewerkers van het Werkbedrijf.

 • ABCDE

   

  € 2.000.000 gedeeld door 16 = € 125.000,00. Waarom moet Lelystad dan € 195.000 betalen? Belachelijk trouwens om dat bedrijf met gemeenschapsgeld overeind te houden. Elke andere onderneming gaat gewoon failliet. Een soort protectionisme is dit.

  reageer
 • HH

   

  Niet iedere gemeente is even groot... Zal wel naar omzet van de parkeerbelasting of aantal inwoners gaan of zoiets. Inderdaad belachelijk om deze organisatie overeind te houden. Met veel tam-tam in Lelystad binnengehaald door voormalig VVD-wethouder Luchtenveld die deze organisatie in Amersfoort opgericht heeft. Zou allemaal heel veel goedkoper zijn dan het Lelystadse Perspectief. Nu hebben we een ParkeerService waar geld bij moet, en een Werkbedrijf dat ook klauwen vol met geld kost. Stop toch met al dit soort organisaties van vriendjes! Tekorten worden uiteindelijk altijd weer op de gemeente afgewenteld.

 • Mar

   

  De gemeente moet dankbaar zijn dat er mensen naar het centrum komen voor hun inkopen. Ik kom er niet meer omdat de parkeertarieven absurd zij. Maak parkeren gratis en ik kom weer. Oja, verhoog dan niet ter compensatie de andere belastingen. Bezuinig liever op de gemeentelijke uitgaven!!

  reageer
 • Poe

   

  Nee want een tekort van 2,2 miljoen euro per jaar bespaar je even. Misschien uit het potje van de ouderen zorg?

 • Stevie

   

  Dus gratis pakeren in de Gordiaan was goedkoper geweest...

  reageer
 • HH

   

  Nee, want dan is er ook geen geld om de leningen tbv de parkeergarages af te lossen...

 • Rob

   

  Het mag wat kosten😒

  reageer
 • robert

   

  Gewoon het parkeren gratis maken en verder niet zeuren

  reageer
 • Politie Flevoland

   

  Waarom een brief bijvoegen om extra alert te zijn op een vrouw die een kind meetrok ?

  reageer
 • Jos '56

   

  Wat heeft dit met Parkeerservice te maken ??

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert