Voedselloket overweegt minder mensen te helpen

ALMERE
Het Voedselloket in Almere (VLA) overweegt volgend jaar het aantal cliënten te beperken tot 350 huishoudens. Dit is nodig als de organisatie het tekort van 50.000 euro niet weet op te lossen. Dat zegt bestuursvoorzitter Ruud Pet van het VLA. 

Aantal cliënten is verdubbeld
Het Voedselloket helpt de afgelopen jaren continu zo'n 450 tot 500 huishoudens. Vier jaren geleden was dat nog de helft minder. "Het aantal cliënten is enorm toegenomen. Het gaat beter met de economie, maar het aantal aanmeldingen bij ons wordt niet minder. Dat komt ook omdat wijkteams de weg naar het voedselloket inmiddels goed weten te vinden", zo stelt Pet. 

Jaarlijks tekort van 50.000 euro
De begroting van het Voedselloket bedraagt zo'n vijf ton per jaar. De gemeente Almere subsidieert het VLA met 75.000 euro. De rest komt vanuit donaties van het bedrijfsleven en particulieren. Door het groeiend aantal mensen dat hulp nodig heeft, kampt de organisatie de afgelopen jaren met een tekort van 50.000 euro op de begroting. Dat heeft de organisatie tot nu toe met extra inzamelacties en donaties weten op te lossen. "Maar het wordt steeds moeilijker om alle kosten te kunnen betalen. Het is steeds de vraag of we het gaan redden of niet."

Om ervoor te zorgen dat het Voedselloket in Almere niet dusdanig in de problemen komt dat de organisatie ermee moet stoppen, wordt donateurs nu gevraagd het Voedselloket voor vijf jaar lang te steunen. Mocht dit niet tot voldoende toezeggingen leiden, ziet de organisatie zich genoodzaakt volgend jaar minder huishoudens te helpen.

Voedselloket is meer dan hulp met eten
"Dat is natuurlijk vreselijk treurig, want we zijn al hartstikke streng bij het bepalen of iemand wel of niet in aanmerking komt voor hulp", zegt Pet. Hij wijst er daarbij op dat mensen niet alleen met voedsel worden geholpen, maar dat zij ook veel ondersteuning krijgen om hun leven weer op de rit te krijgen.

"We gaan mee naar hulpverleningsinstanties. Vrijwilligers geven trainingen, bijvoorbeeld een budgetcursus of een sollicitatietraining. Kinderen kunnen huiswerkbegeleiding krijgen. Dat zou dan dus betekenen dat 100 huishoudens volgend jaar deze hulp niet kunnen krijgen, terwijl ze dat eigenlijk wel nodig hebben."

reacties (24)

 • Jojanneke

   

  Gemeente Almere kan met gemak meer doneren/subsidiëren. Kijk eens hoeveel externen zij inhuren voor belachelijk hoge salarissen.... En dat heb ik het niet eens over die ene die meer dan € 250.000,-- "verdiende" op jaarbasis. Er zijn genoeg ambtenaren en uitzendkrachten die al jaren bij de gemeente werken, die dit werk voor een normaal ambtenarensalaris kunnen en willen doen. Maar helaas moet daar dan wel de "gunfactor" zijn..... en niet voor een "kennis" met een eigen bedrijfje die de leidinggevende/manager wel even wil inhuren....

  reageer
 • Ken.

   

  Wij kopiëren de Amerikaanse samenbeleving dus komen wij er ook zo uit te zien.

  reageer
 • Beterschap NL

   

  Lees hier van alles, behalve dat de kabinetten olv de VVD en Pvda alle vangnetten om eventuele tegenslagen in het leven te kunnen overbruggen heeft wegbezuinigd. Verreweg de meeste beginnende gezinnen in Nederland beginnen slecht omreden jongeren geen inkomens zekerheid mogen verwerven omreden leeftijds discriminatie. Dus heb je al snel ontwrichte gezinnen welke hoge kosten voor de samenleving creëren. De bezuinigingsmaatregelen van de overheid leveren via onze creatieve rekenkamer altijd op korte termijn resultaat op, maar op langere termijn verergert het ziektebeeld ernstig. Onze volksmanagers zijn onacceptabel laag opgeleid en kunnen de problematiek niet overzien, of zij hebben alleen de Amsterdamse school doorlopen.

  reageer
 • johan

   

  ik vind de voetselbank prima maar alleen voor mensen die het nodig hebben. niet voor mensen die met zes man en huis wonen dat gebeurt te vaak?

  reageer
 • Marijke

   

  Wat is dit nou voor vreemde opmerking? Dus ik zou met een groot gezin geen minima kunnen worden ( om wat voor reden ook) , en dus niet voor VLA in aanmerking kunnen komen volgens jou?

 • Hannes

   

  Het is baanbrekend wat wij als klein landje allemaal kunnen verwezenlijken, maar Jammergenoeg is de voedselbank scenario nog steeds niet opgelost!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • vlaatje

   

  Ja als je niet weet hoe de VLA.werkt is het ook makkelijk commentaar te leveren, als je wil weten hoe het werkt kom keer langs en vraag dan hoor je waarom de prijzen duurder zijn. En ja ze betalen er niet voor het is een soort monopolygeld om ze te leren om te gaan met dure boodschappen en ze zo laten inzien dat ze later als ze niet meer bij de VLA lopen weten dat je ergens anders goedkopee kan winkelen. Bij een voedselbank krijg je een krat.met eten maar weet je niet hoeveel.het kost. Tevens worden ze begeleid in hoe ze aan de schulden komen en hoe er uit te komen..En geloof me er zijn mensen zat die buiten hun schuld hierin komen, door ziekte of reorganisatie bij hun werk. Als.je nog meer vragen hebt kom gerust keer langs bij de VLA.

  reageer
 • Jordi

   

  Hoe je met geld moet omgaan daarvoor moet je beslist niet bij VLA zijn. VLA weet en dat al sinds langere tijd van de financiële problemen af en denkt met wat publiciteit lossen we het wel weer op. Ik vindt dat VLA wel iets minder hoog van de toren mag blazen, en iets minder moet redeneren vanuit het onaantastbare. De onmisbare liggen op het kerkhof.

 • Marijke

   

  Ik ben een aantal keren bij jullie geweest. Gelukkig niet als klant. Als ik dan zie dat een pot merkloze pindakaas 1,69 kost terwijl diezelfde merkloze pindakaas bij Jumbo 1,09 kost, vind ik dat zeer zeker wel oplichting ! En ze is het met alle producten !! Slaolie bij jullie 1,89. In de supermarkt 1,09 zelfde fles, zelfde hoeveelheid. Vleeswaren wat er echt niet goed uitziet en toch voor de volle prijs verkocht word...vraag me af of de eigenaars dat ook eten... Eerlijk...ik vind van niet !!

 • Frans vd B

   

  Net zo louche al het fonds bijzondere noden in Almere. Chronisch geld tekort en sommige gezinenn ontvangen tto wel 4x spullen op 1 adres. Maar aj, het kost de voorzitter helemaal niets, en die geeft graag andermans geld weg. Opdoeken dit soort initiatieven.

  reageer
 • Marijke

   

  VLA is er voor de échte minima toch? Voor de minima die écht niks hebben? Die krijgen een pasje van VLA met een saldo erop wat alleen bij VLA is te besteden. Waarom is VLA supermarkt dan duurder dan de supermarkt?? Met vaak producten die nét nét aan de datum zit ? Voor het bedrag op het pasje ben ik in de supermarkt veel minder kwijt. Dus helpt VLA ECHT de minima????

  reageer
 • Ja

   

  Want je hoeft niet te betalen voor het saldo op de pas of wel!? Belachelijk zeg, ik zou willen dat ik deze hulp kon krijgen... ben een alleenstaande moeder met een kind met een beperking, ik werk 32 uur per week en kan maar met moeite mijn hoofd boven water houden! Nee ik rook niet en drink alleen een x sporadisch op een feestje! Als ik dit soort hulp zou krijgen kan ik eens een weekendje weg met mijn kind of een leuk cadeau kopen voor mijn kind. Dus wees blij met wat er gegeven wordt!

 • Jeroen

   

  Nou, als de Gemeente het nutteloze Florade project saneert, is er geld zát om lasten van armlastige mensen verlichten, te voeden en kinderen met normale kleren naar school te sturen! Niet strenger met nóg meer regeltjes, maar Barmhartiger en begripvoller!

  reageer
 • M. Janssen

   

  Als ze dit jaar t.o.v. 2016 de verbouwings kosten van €35.000 en de vrijwilligers vergoeding van €13.000 (hoe vrijwillig ben je?)achterwege laten dan zijn ze er al. Overigens krijgen ze geen €75.000 van de gemeente Almere maar €91.000.

  reageer
 • Karel

   

  Is die vrijwilligersvergoeding niet gewoon een onkostenvergoeding, dus kosten die door de vrijwilligers worden gemaakt? Ik denk aan reiskostenvergoeding? Het kan toch niet zo zijn dat je kosten voor eigen rekening zijn om vrijwilligerswerk te mogen doen.

 • John

   

  Allereerst absurde reacties van sommige mensen die menen de wijsheid in pacht te hebben dat er van de VLA misbruik zou kunnen/worden gemaakt.En nee;Ik ben in de gelukkige positie dat ik geen gebruik hoef te maken-lees afhankelijk ben van-de VLA.Wel weet ik dat door VLA alsook door andere stichtingen die zich inzetten voor de minderbedeelden-stichting Almeerse handen ineen en stichting Fare o.a.-goed gekeken wordt naar de financiële positie van mensen.Dus de mensen die hier de onzin uitkramen over luiheid en opdoeken en dergelijke;Als u geen idee hebt waar u over praat zwijg dan!!

  reageer
 • koos

   

  jammer dat die Pet, die al jaren in de raad zit, dit voor elkaar kan krijgen. Is een goede zaak

  reageer
 • Lely

   

  Ff opletten, dhr Pet zit al enige jaren niet meer in de raad......

 • NL Today

   

  Tjonge, door de jaren heen eerst alle sociale vangnetten opzettelijk elimineren en vervolgens de ontstane voedselbanken uit laten drogen. En de gebruikers weg zet als paria's Dat alles in schril contrast met de weldoorvoede elite welke als maar meer parasiteert op de bevolking en doelstellingen nastreeft welke de nood nog hoger zullen doen laten stijgen. Onmenselijk zoals de plaatselijke overheid omgaat met een eerste basis behoefte genaamd voedsel. In onze grondwet stond vroeger dat een ieder inwoner in Nederland recht heeft op voedsel en water, onderdak werk en medische voorzieningen, dat alles is in een tijdbestek van 10 jaar terug gebracht op een onacceptabel niveau. Walgelijk.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Zonde dat ze minder mensen kunnen gaan helpen.. Er zijn helaas nog steeds mensen die het écht nodig hebben.

  reageer
 • alex

   

  misschien die 500 mensen die eten komen halen vragen iets terug te doen. Denk aan ramenlappen, centrum of wijken onkruid vrij maken.

  reageer
 • MT

   

  Wat dacht je van een baan zoeken, werk zat.

 • Marijke

   

  Onder die 500 mensen zijn ook veel mensen die gewoon werken, maar bijvoorbeeld door schulden of hoge vaste lasten (en zo makkelijk heb je niet een goedkopere woning) aan de zeer strenge toelatingseisen voldoen, of mensen met een uitkering die ook vrijwilligerswerk doen.

 • Pzaal

   

  Ach gemeente Almere vind een miljoenen kostende Flopriade veel belangrijker.

  reageer
 • Carry

   

  Misschien raar maar de mensen die hier beweren dat dit onnodig is en luie mensen creeert ik hoop eigenlijk dat jullie in dezelfde situatie terecht komen. Kun je ondervinden hoe luxe deze mensen het hebben!

  reageer
 • Willemsen

   

  Kunnen die mensen die de voedsel komen halen niet een handje helpen? En kan ook worden aangegeven waar dat tekort door komt.

  reageer
 • Dirk

   

  Het gaat beter met de economie , ja dat vertellen ze in denhaag en de meeste geloven t ook , maar de armoede blijft kijk maar naar volgend jaar de zorgkosten gaan weer stijgen , zorg premie zal rond de 10 euro per maand stijgen , en het eigen risico met 15 euro naar de 400 per jaar . nou nou wat gaat t goed hier in t land met de economie .

  reageer
 • Kees

   

  Stijgende kosten zijn over het algemeen een toonbeeld van een bloeiende economie ja.

 • Lelystedeling

   

  Als je een laag inkomen hebt zal je het misschien minder vlug merken dan wanneer je een wat hoger inkomen hebt. Rekening houdend met eventuele achterstanden etc. Maar als je alles eenmaal op de rit hebt zul je wel degelijk merken dat er meer over gaat blijven. Zelf heb ik lang in een winkel gewerkt en wat ik daar merkte was dat het gros van de mensen die klaagde geen tot weinig geld te hebben wel dagelijks flink wat drank en rookwaren kwamen inslaan. Met dit soort mensen heb ik echt geen medelijden. Natuurlijk zijn er genoeg mensen die er wél alles aan doen om er beter uit te komen en daar kan ik dan ook alleen maar respect voor hebben.

 • Dr.Jake

   

  Allereerst die "gelukszoekers" eruit en dsn zul je zien hoeveel er dan nog minder moet. Ik schat dat daarna er niemand er meer uit moet.

  reageer
 • Wieke

   

  Is dat een vergoelijking om niets te doneren? Wat een nare opruiende opmerking.

 • Ger

   

  Ik schaam me gewoon voor dit soort mensen (zgn Dr Jake).

 • Dirk2

   

  Dat moet toch een schijntje zijn voor de gemeente Almere als toevoeging aan de bodemloze put die Floriade heet? Mensen helpen lijkt mij meer een gemeentelijke taak dan belastinggeld over de balk smijten!

  reageer
 • Karel

   

  Dat lijkt me ook, maar zal niet gaan gebeuren. In heel Almere wordt op van alles bezuinigd en iedere overgebleven euro gaat naar de Flopriade.

 • Jan

   

  Opdoeken die handel. Maakt mensen alleen maar lui.

  reageer
 • Bert

   

  Helemaal mee eens!

 • Karel

   

  Zeker nooit werkloos geworden en in de ww en vervolgens bijstand terechtgekomen, hè?

 • oo7

   

  ze moeten beter controleren op armoede vele gaan naar voedsel bank zodat ze met hun geld naar de coffeeshop kennen gaan of hun dope kunnen bekostigen ..

  reageer
 • Philip

   

  Ik betwijfel of u deze denigrerende opmerkingen ergens mee kunt staven.

 • Wieke

   

  Je komt niet zomaar in aanmerking voor de voedselbank. U suggereert hier dat mensen er naar toe gaan om vervolgens het geld voor voedsel op een andere manier te kunnen besteden. Dat vind ik een belediging naar de cliënten van VLA.

 • Wieke

   

  Het is triest dat VLA noodzakelijk is, het zou heel triest zijn als ze gern hulp kunnen bieden aan ieder die het nodig heeft. Ik hoop dat veel burgers doneren.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert